Kozmológia

Lázár János csillagász. Vagy asztrofizikus. Esetleg filozófus, de mindenképpen vátesz, aki élénken látja a jövendőt. Viszont te is lehetsz kamikáze, mert Newton óta igen egyszerű a világ.

Stephen Hawking mesélte nekem, hogy a klasszikus fizika alapelve a determinizmus, amely szerint, ha egy időpontban ismerjük egy rendszer kezdeti paramétereit és mozgástörvényeit, akkor pontosan meghatározhatjuk bármilyen korábbi, illetve későbbi időpontbeli állapotát.

birkaMindezt lefordíthatjuk óvodásra is, ami így szól: az Univerzumban, amelynek részét képezi fatornyos hazánk természetszerűleg, mindent jól megszabott törvények – nem fideszesek, azok váltakoznak a széljárás szerint – irányítanak. Következésképp semmi sem véletlen. Látjuk tehát a múltat e törvények által meghatározva, és ebből teljes bizonyossággal következik a jövő is. Tévedni nem lehet.

Lázár János tegnap megtartotta szokásos szeánszát, és bebizonyította, hogy ismeri a newtoni tételeket, sőt, Hawkinggal is cimborál. Mindent tud, ami volt, és azt is, ami lesz.

Így vélekedett a mikrofonja mögött: „Rogán Antal ellen lejárató kampány indult, és ilyen állításokkal mindig elő fognak rukkolni. A következő két-három évben megsokasodnak majd a hasonló mondatok, mivel korrupciós témában fogják támadni a kormányt. Pedig Orbán Viktor milyen sokat dolgozik a korrupció ellen.”

Ez olyan, mint az egyszeregy, viszont vitatkoznánk Lázár mesterrel. Nem veszi figyelembe Polt Pétert, az ellenzék balfaszságát, és más változókat, amelyek pontatlanságot okozhatnak a számításokban, és így biztosítják a birodalom zavartalan működését továbbra is. Azaz, lehet lopni gátak nélkül, és ezt a legújabb kutatások bizonyítják.

A modern fizika szerint ugyanis a világegyetem nem determinisztikus, hanem alapvetően sztochasztikus, úgynevezett nyílt rendszer, amelyben az események véletlenszerű és ezért kiszámíthatatlan ingadozásoknak vannak kitéve, a kauzalitás azonban általánosabb értelemben fenntartható.

Hiszen a valóságban minden fizikai – és a rájuk épülő minden kémiai, illetve az ezekre épülő minden biológiai – törvény csak meghatározott peremfeltételek teljesülése esetén érvényes. Földi világunkban – a makrovilágban – ezek a feltételek általában teljesülnek, így tudunk például hidakat építeni, vagy évezredekre – akár visszafelé vagy előre – ki tudjuk számítani a hold- vagy napfogyatkozások időpontját és földrajzi láthatóságát.

csillagvizsgálóA Fidesz világában azonban – akárha szubatomi szinten – semmi sem érvényes. Matolcsy professzor vezette be nem is oly rég az unortodoxia fogalmát, amellyel új alapokat fektetett le a planetáriumban.

Ezt „Egyensúly és növekedés” című úttörő munkájában fejtette ki bővebben, amely dolgozat annyira sikeres volt, hogy saját alapítványai a mi pénzünkből – amelyet maga a Mester adott nekik – százával vásárolták fel.

Vagy említhetnők az illiberális tételt is, ami meg annyira új a szakirodalomban, hogy előtte senki emberfia, még Newton sem ismerte. Igaz, ezt Isten fia, a felcsúti megváltó nyilatkoztatta ki, és mi porszemek vagyunk csupán, méltatlanok, hogy felérjünk a tudás ilyen elképesztő magasságába.

Ezért barátilag intjük Lázár elvtársat, óvatosan azzal a jövőbe látással, mert ki tudja. Lehet, az ismeretlen együtthatók olyan konstellációt eredményeznek, hogy úgy jár, mint L. Simon, akinek pedig ő maga küldte el a selyemzsinórt. Ilyenből bőven van még raktáron, egy dologban azonban teljesen biztos lehet.

Nem a tökét vesztett ellenzéktől fogja megkapni, hiába vizionálja most éppen ezt. Ha sokat ugrál, maga egyetlenünk rúgja valagba, mert egy törvény megcáfolhatatlan a kerek fideszvilágban: aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére. Ezt még Hawking is elismerte a maga géphangján, a széles fejsze meg éppen mosolygott.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum