Most jó?

Megint megcsillant a szar az őszi napfényben. Az UEFA úgy döntött, hogy a 2020-as futball Eb-re a megújuló Puskás Ferenc Stadionnal pályázó Budapest három csoportmeccsnek és egy nyolcad-döntőnek adhat otthont, ergo a hatalom azt nyomathatja minden skrupulus nélkül, hogy Magyarország futball világversenyt rendez. Föllélegezhet a rezsim, ezt is elérte, csak nem teszi hozzá, milyen módon és milyen áron vett meg négy meccset. Százmilliárd a stadionra, meg a járulékok, amelyek ebben az esetben egyelőre kiszámíthatatlanok. Biztosan megállnak egy nyugdíjbiztosítási alapból, de ha telik rá, mért ne tennék, más helye úgysincs a lóvénak, lehet talicskázni ide-oda a zsét.
640puskas
Aki nem pöttyös gumifejű, úgyis látja, hogy milyen nívón leledzik a magyar láblabda sportág. A nemzeti bajnokságot, a mennyeit fordulónként mindösszesen húszezren nézik meg a helyszínen, nyolc meccset cuzammen, hogy el ne feledjük. Akik pedig televízión kínozzák magukat ezzel a nem megismételhető élménnyel, legnagyobb gyönyörüknek azt érezhetik, amikor egy pocakos manus, vagy egy megszeppent kiskölök végzi el a kezdőrúgást degenerált rokonaiknak köszönhetően, aztán onnantól véget ér a labda élménye. Ilyen mutatványt európai pályákon nem igazán látni, ilyképp ez is Hungaricum, és így is marad meg magunknak, mint ahogyan az is, hogy esküvőt lehet szervezni a győri stadionban, de ez már tényleg mindennek az ülepe.

Az sem nyerő, hogy így biztosan ott leszünk, ez egy más bajnokság lesz. Az UEFA 2011-ben jelentette be, hogy az Eb fennállásának hatvanadik évfordulója alkalmából 2020-ban tizenhárom ország egy-egy városában rendezik majd meg a kontinentális tornát. A jelentkezőknek két csomagra lehetett pályázni: az egyik a két elődöntőt és a finálét foglalta magában, míg a másik három csoportmérkőzést és egy egyenes kieséses meccset. Ezt az utóbbi kínálatot csíptük meg, foci lesz, de hogy mi azon részt veszünk-e, korántsem bizonyos, válogatottunk ugyanis most van épp a teljes szétzuhanás állapotában.

Pintér Attila mágust a napokban tette lapátra az az MLSZ, amely szerv hasonlatosan a mostanában dívó magyar viszonyokhoz senki emberfia szakértőt nem kérdezett meg, hogy ez a jóember alkalmas-e a magas tisztség – szövkap, a szerk. – betöltésére, és nem volt az. Kommunikációs tréningre ugyan elküldték, de ettől még nem nyert a csapata. Így, miután beigazolódott, hogy a magyar futballt irányító grémium csak olyannyira alkalmatlan, mint az általa a sifonérból előhúzott kapitány, utcára tették hatvanmilliós végkielégüléssel, és most az ártatlan Dárdai Pállal vitetik el a balhét, akit Bukarestben dobnak az oroszlánok elé.
640
A pórnépnek nyújott mézesmadzag mellett csak azt nem vallja be senki a magyar futball-közéletben, hogy lehet itt Eb-meccs, sőt maga Szűz Mária is aláereszkedhet Felcsúton, ez a játék nem nekünk való. Mert akárhány „Magyarország jobban teljesít” sajtótájékoztató hangzik is el az éterben, pénzünk nincs ahhoz, hogy focink legyen. Jelzésül: történtek érdekességek az idei átigazolási időszakban. Például az, hogy mennyi pénzt költöttek el játékosra Európának azon a felén, ahol a labdarúgóklubok tényleg labdarúgóklubok. Az angol Premier League-ben nyolcszázharmincöt millió euró, mintegy háromszázharmincegy milliárd forint értékben vett játékost az élvonal húsz csapata (a magyar kormány 100-120 milliárdból tervezi megújítani a Puskás-stadiont, ebből a lóvéból tehát nagyjából három kijönne). A Manchester United egymaga több mint kétszázmillió eurót költött el, még úgy is, hogy Radamel Falcaót most épp kölcsönben szerezte meg. Könnyen ugrálnak, még a tavasszal kötöttek szerződést két szponzorral csupáncsak egymilliárd euró értékben. Szerintem velük kéne Eb-t rendeztetni frissen honosított magyarokkal, ebben meg az orosz maffia segédkezhetne útlevelekkel. Ez a vonal manapság úgyis nagyon megy.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum