FTC stadionavató – a csoda kezdete és vége

Újra nagy eseményhez érkezik vasárnap a stadionépítő NER, amikor is felavatják a IX. kerületi zöld sasok csillivilli arénáját, amelyet potom tizenhárom és fél milliárdból óhajtottak felépíteni még egy évvel ezelőtt. A költségek aprót megszaladtak, cirka másfél milliárddal többe került a tervezettnél, de kicsire nem adunk. Extrákat is raktak bele, olyan kütyüket, amelyekkel esély mutatkozik arra, hogy az amúgy villamosokat borogató, metrókat lányos zavarral szétverő törzsközönséget valami módon megszűrjék. Lehet, hogy épp ezek a biometrikus csodák nyomták meg a számlát, és tessék, ez a köszönet.
D_MTZ20140429023-1024x652
A „B” közép bojkottálja a sasos építmény látogatását. A drukkerek szerint az új stadion az előzetes ígéretek ellenére Magyarország legdrágábban látogatható sportlétesítményévé, csak és kizárólag profit és bevétel alapon működő, nevével – Groupama Aréna – is ezt sugalló futballgyárrá változtatta az egykori szentélyt, egy új elit játszóterévé téve azt, a B-középnek pedig csak a lelátórész elnevezésében jutott hely. A szurkolói csoportok hangsúlyozzák, minden olyan futballmérkőzésen jelenlétükkel, hangjukkal kívánják segíteni a Ferencvárost, ahol azt a külső szabályzók megengedik, a beléptető rendszer viszont nem felel meg az elképzeléseiknek, így oda be nem teszik a lábukat.
sas2640
Hálátlan népek. Megkapták a játékukat, még csak a karácsonyt se kellett kivárni, most meg nem kell nekik. Igaz, itt már nem lehet(ne) látatlanban „indulavonatozni”, mint a régi helyen, amikor a szépemlékű Dávid Ibolya nem értett a futballhoz, most más idők járnak. Ugyan egészen nem, hiszen hetekkel ezelőtt a Hansa Rostock lemondta a Ferencváros elleni edzőmecset, mert a szurkolói csoport miatt nem látta biztonságosnak a mérkőzés megrendezését, ergo: a fejletlen németeknek nincsen biometrikus micsodájuk. Annyit is érnek.

Meccs lesz tehát, és tényleg nehéz a bejutás az árakat tanulmányozva. Ez nem traktoros és péklegényeknek való hobbi:

FTC – CHELSEA NYITÓMÉRKŐZÉS JEGYÁRAK
Szektorok 30 %-os kedvezményes ár Normál ár
B1, B2, B3 (állóhelyek) 6.300 Ft. 9.000 Ft.
C1, C2, D1, D2 10.500 Ft. 15.000 Ft.
D3, D4 (ülőhelyek) 15.400 Ft. 22.000 Ft.
C3, C6 18.900 Ft. 27.000 Ft.
C4, C5 28.000 Ft. 40.000 Ft.
E (vendégszektor) Kizárólag Chelsea szurkolói kártyával lehetséges a belépő megvásárlása.
A1, A2 (VIP Bronz) 42.000 Ft. 60.000 Ft.
VIP Gold 63.000 Ft. 90.000 Ft.

Amúgy az egésszel ez a legkisebb baj. A tavasz folyamán avatódott a felcsúti és a debreceni stadion, ahol szintén kacagányos megnyitók voltak, de alig telt el pár hónap, és az a két építmény máris kezd a feledés jótékony homályába veszni. Debrecenben a BL selejtezőn volt alig fél ház, a Pancho Arénában, a vezér budija tövében meg négyszáz fanatikus buzdította legutóbb a bajnokin a milliárdokért gründolt csapatot, mutatva mennyire szükségszerű volt felépíteni azt. Annyira, hogy Orbán a tornácról gyönyörködhessen benne, más oka és indoka az alattvalók idegesítésén kívül nem nagyon mutatkozik.
b_a_debreceni_stadion__majdnem__kesz

b38d0f1a28c69c2d56112fb4e371fb62

Ferencvárosban a bőrnyakú tulkok háborgásán kívül azonban még tart az újdonság varázsa. A sporttévé három órás monstre közvetítést tervez a csoda születéséről, jó példát mutatva mindeneknek a szervilizmus hatalmáról, a klub pedig horror pénzekért kerített játszópartnert is a szemfényvesztéshez, a Chelsea-t. Ők nagyon udvariasak, vagy nem tudják, hová jönnek, esetleg a kettő együtt. Gary Cahill, az angol válogatott védő ezt mondta a fradi.hu-nak:

„Tudjuk, hogy Magyarország mindig nagyon erős nemzet volt a futball tekintetében, és hogy legendás labdarúgókat adott a világnak. Ezért is nagyon várjuk már, hogy Magyarországra érkezzünk, és megnyissuk a Ferencváros új arénáját. Első csapatként pályára lépni egy teljesen új stadionban – ez mindig nagyon örömteli és különleges érzés. Reméljük, a szurkolók jól érzik majd magukat, és remek szórakozást nyújtunk nekik. Nemcsak az esemény, természetesen maga a meccs is nagyon fontos lesz a számunkra, hiszen ez az egyik utolsó találkozónk, mielőtt elkezdődik a szezon. Reméljük, a Fradi elleni mérkőzésre a mostaninál is fittebbek és »élesebbek« leszünk, aminek köszönhetően kiváló összecsapást játszhatunk a zöld-fehérekkel. Örömmel hallottam, hogy Magyarországon nagyon népszerű klub a Chelsea. Emiatt külön is várjuk a stadionmegnyitót, nagyszerű lesz találkozni az ottani drukkerekkel és nekik is megmutatni magunkat.”
???????????????????????????????????
Mindeközben a helyi aranylábúak, miután seperc alatt zuhogtak ki az EL-ből, egy, a pápai világverő alakulattól elszenvedett vereséggel hangoltak a két évvel ezelőtti BL győztes ellen, ami valljuk be, nem a legjobb ómen. De mindegy is. A fokmérő, hogy mennyire volt szükség a mi pénzünkből elkúrni ezt a temérdek pénzt, később lesz. Az első hazai bajnokin, amikor az amúgy huszonkétezres stadionban jó esetben ötezren lézengenek, amely szám a hazai viszonyokat figyelembe véve csupán csökkenni fog. Akkor ér majd véget a mesterségesen felturbózott csoda, akkor érezhetjük igazán otthon magunkat.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum