A venezuelai magyar út

Olcsó termékekre vadászó emberek százai lepték el egy elektronikai cikkeket áruló venezuelai üzletlánc boltjait szombaton, miután Nicolás Maduro elnök a hálózat megszállását és „tisztességes árak bevezetését” rendelte el.

„Elrendeltem a bolthálózat azonnali megszállását, hogy tisztességes áron kínálja termékeit az embereknek. Semmi se maradjon a polcokon és a raktárakban. Az egész országot át fogjuk fésülni a következő napokban. Az emberek kifosztásának véget kell vetni!” – jelentette be Maduro tévébeszédében helyi idő szerint pénteken késő este. Az öt boltból álló Daka nevű lánc több vezetőjét letartóztatták, az üzleteket pedig a venezuelai nemzeti gárda fegyveres tagjai lepték el. A katonák sorszámokat osztottak a boltokat elözönlő embereknek, akik egyesével vásárolhattak a termékekből az államilag meghatározott „tisztességes” árakon.
allati-uvoltes-a-legragyogobb-gyogymod
Maduro hosszú ideje fenyegette a szerinte országa ellen gazdasági háborút folytató cégeket, hogy le fog csapni rájuk a magas árak miatt. Az elnök nemrég arra utasította a hadsereget, hogy lépjen fel az árakkal spekuláló és készleteket felhalmozó vállalkozások ellen. A baloldali populista elnök bírálói szerint ugyanakkor nem a népet sanyargató vállalatok, hanem a kormány elhibázott gazdaságpolitikai döntései a felelősek azért, hogy az országban idén 54 százalékra rúgott az infláció, és egyes alapvető termékekből – például vécépapírból és lisztből – is hiány van.
SEL6NCAMG1PB7CAQ7X7F3CAMV2PF5CATT23WCCA9TQ6A5CAONE4UICAWOI16QCADHTFQRCAYQX3G9CAMGQ3Z1CAEH7INZCAHMNC22CAWWNEXZCAE8MSD0CAGC7MJQCA9SCDFVCA0LKV6DCAEUZH2S
Maduro arra hivatkozva rendelte el a Daka megszállását, hogy a cég az állami tulajdonú boltok árainak többszöröséért kínált egyes termékeket. Venezuelai üzletemberek szerint azonban a magas árak oka, hogy az országban kialakult valutahiány miatt kénytelenek a feketepiacon, a hivatalos árfolyam tízszereséért dollárt vásárolni, így csak rettentő drágán tudnak külföldről árukat behozni.

Az egy vásárló által szervezett fosztogatásnak nevezett lépést megelőzően Maduro azzal okozott meglepetést, hogy másfél hónappal előre hozta a karácsonyt. Azt mondta, azért tett így, hogy Venezuelában minél hamarabb szétáradjon a béke és a szeretet. Bírálói szerint Maduro bohózatba illő döntésének oka, hogy december 8-án kulcsfontosságú helyhatósági választásokat tartanak. A karácsony előrehozásával pedig az emberek pont egy héttel a voksolás előtt fogják megkapni év végi jutalmaikat. Maduro – aki márciusban, Hugo Chávez halála után került a világ legnagyobb olajkészletével rendelkező Venezuela élére – népszerűsége felmérések szerint 10 ponttal 41 százalékra csökkent az előző hónapokban az ország gazdasági gondjai miatt. (MTI)
magyarorszag_rantott_hus
Csak tudnám, mitől olyan rohadt ismerős ez az egész. Viktorunk is ezirányba halad, kíváncsi vagyok, mikor fog Maduróra hivatkozni, hogy mások is ezt csinálják. Sőt, büszke is lesz, mint tanítómester fog megjelenni. Nem lennék most a szemét imperialisták helyében, az hétszentség. Hülye egy világban élünk, az is. Óénédesistenem.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum