Ugrálóvár október 23-án

Az, hogy a Fidesz sms-ben toboroz klakőröket egy gyűlésére, legyen az ünnep vagy más, uszításra alkalmas esemény, nem nagy nóvum, következésképp nem is meglepő. Az viszont már okozhat nehézségeket, hogy amióta a kedves vezető közelébe csak hithű, átvilágított és lekáderezett emberek mehetnek, az sms-en felbuzdulva a helyszínre iramló gombák hogyan jutnak a körön belülre, ami nékik minden bizonnyal az orgazmus maga.

Nem könnyű a diktátorok élete. A hívőké sem, de barlangunk hűvöséből nézve a mozit legyintünk csupán, hogy ez az ő nyomoruk. Illetve az országé is, amelynek a nyakán ülnek és élősködnek, de máma nem a siránkozás van soron. Más kérdés, ha az ember röhög, most már akkor is kínjában teszi ezt. Pósalaki bácsi útmutatásai alapján azonban ugorgyunk, és képzeljük el, mint ahogyan ilyen már fordult elő, hogy a gomba nem jut istene közelébe.

Valami ok miatt a bőven jelen lévő fogdmegek nem engedik át a szűrőn, mert a füle lekonyul vagy Gyurcsány szaga van, ez mindegy is, viszont a nagy utazás után ott áll tanácstalanul és voltaképp kitaszítottan, hogy akkor most mit csináljon. Így még az is előfordulhat, hogy átbattyog az ellenérdekelt fél gyűlésére, ott megtérítik, és máris veszített egy szavazót a nemzet atyja, holott szerezni szeretett volna nagyon sokat. Ám ez csak elmélet.

A gyakorlat sokkal kiábrándítóbb, amikor látjuk, mivé züllött ez az ünnep (is) kormányzó erőink áldásos ténykedése nyomán, hogy voltaképp már semmi sem maradt belőle, hanem ebből is csak a fogak csikorgatása. A megfelelő számú ember – hogy meglegyen a vágókép – toborzása azonban ezen az őszön új szintet lépett, amikor családi nap lesz belőle ugrálóvárral, ilyenekkel, már csak a bohócok hiányoznak a képből, hogy teljes legyen a züllés.

Tűzoltókat, vízügyeseket cipelnek és terelnek oda gyerekestől, nejestől, hogy állítólag a kedves vezető köszönetet mond nekik az árvízi munka miatt. Ez az árukapcsolás azonban annyira perverz, hogy tényleg hosszasan gondolkodtunk arról, érdemes-e írni róla (mert a kurvaanyázás önmagában nem áll meg, az nem mondanivaló), de elméláztunk ezeken az odavezényelt embereken, ahogyan elszenvedik ezt a megalázást (is), és mondtuk: igen.

Hogy elmélkedjünk akkor erről (is) kicsinyég. A tűzoltók volt az első társadalmi csoport szinte, amelyikbe a kedves vezető páros lábbal szállt bele még a NER elején, amikor úgy vélte az ember, hogy na, őket is elveszítette egy életre, mint potenciális szavazókat. És lám, másfél évtized múltán családostól itt örömködnek neki, bár hallani innen-onnan, hogy erős fenyegetettség terhével (ki leszel rúgva), és így lesznek szépek az ottani mosolyok.

Illetve, hogy mit hallgathatnak, mit üzen nekik a kedves vezető bájos kappanhangján az lesz ám a buli, mert a logika és morál szerint már nincsen mit mondania. Amikor az utóbbi években vidéken kampányolt a hülyeségeivel emberünk, a vezérmotívum a Brüsszel az új Moszkva volt, ezzel viszont ma már nem operálhat. Hiszen, ha mint pártja gondolja, Moszkvának meg kell adnunk magunkat, akkor Brüsszel ellen sem lehet szabharcot hirdetni. Szar ügy.

Szaga is van. Másfelől, hogy milyen szimbólumokat használ, az is korlátozott. A lukas zászlóra rátette a kezét az ellenérdekelt fél, többen (sokan) a fehéret ajánlják neki gúnyolódva, de azt még Mária néni is megérti, marad a kokárda, mint a Fidesz által kisajátított, bemocskolt dolog, de reméljük, addig nem jutnak el, hogy elővegyék ez alkalommal. Bár ezektől minden kitelik. Mégis, csak az látszik, hogy addig kavartak ez ünnep körül, míg végleg el nem vesztették.

Csak bevallani nem akarják, de úgyis kiderül. Lehetne még itt moralizálni, elmélkedni ünnepről, mondanivalóról, üzenetről, de be kell látnunk, fideszi szempontból ennek a napnak ilyenje már régen nincs, az a párt, amelyik jószerivel innen eredezteti magát, mára kénytelen megtagadni, és ebből látszik, mivé lettek a kollégisták. Vén, csattogó protkójú nácikomcsik, akiknek a hatalmon és a pénzen kívül mára semmijük nem maradt. De ezzel elégedettek.

Mondhatnánk, hogy a lelkük rajta, ha lenne nekik ilyen készségük, ami nincs, így hát védtelenül kell elszenvednünk, ahogyan nem csak itt, hanem országszerte (minden kilométerkőnél) hazudnak a nemzet képébe ezen a napon is reggeltől estig. Miközben a tűzoltócsemeték lábától inog az ugrálóvár, amit, ha csak egy évvel ezelőtt is mondta volna valaki, hogy ez lesz, kiröhögjük. Máma meg azon töprengünk, hogy ilyen nincs. És mégis van.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
3 hozzászólás “Ugrálóvár október 23-án
  1. Yeti szerint:

    Egy perce húzott el 5 tűzoltóautó is a Hunyadin. Akkor ezek is ugrálóvárazni mentek?

  2. Szarkaláb szerint:

    Semmijük.

  3. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Quo Vadis ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum