Apám, a pálinkaellenálló

Soha nem feledem azokat az összekovácsoló apa-fia programokat, amikor ősz közeledtével apámmal nekiláttunk beszerezni a cefrének valót. Nem volt gyümölcsösünk, a piacon sem vettünk ilyesmit, hanem inkább úton-útfélen összegyűjtöttünk minden szart, amihöz egy kis cukrot keverve alkoholos ital volt kinyerhető a konyhában. Ilyen összetákolt forralók voltak ezek megfelelő lecsapódási helyekkel, gyorsan szétszedhető készségek, ha kopogna a finánc, mert feljelentettek a szomszédok.

El nem múló emlék az gyermeki öröm is, amikor az első párlat megjelent a réztől olyan élénk, foszforeszkáló kék színben pompázva, ami valami földöntúli benyomást adott az italnak, amely aztán számos finomítás és aroma hozzá adása után úgy nézett ki, mintha emberi fogyasztásra alkalmas lenne. Pedig minden bizonnyal nem volt az. Életre maradtak meg bennem azok a melegséggel teli őszi napok a konyhán, amikor az ember fiatal és tapasztalatlan lévén azt hihette, hogy az apja valami szart kotyvaszt, holott csak ellenálló volt.

Tisztára, mint a Fidesz a genezisében, legalább olyan vehemeniciával és eredménnyel is. Apám sem tudta, hogy midőn fő a lé, amely azóta alapélelmiszerré manifesztálódott a fideszes legendáriumban, szóval nem is sejtette, hogy rendszerellenes volna, pedig csak inni akart. Élete nagy tragédiája tehát, hogy nem érhette meg Orbán Viktor második eljövetelét, ami után annyi pálinkát gányolhatott volna a konyhában, amennyi vadalmát az út mentén össze bír szedni, mert a kedves vezető ráérzett a néplélekre. Az ősi főző jussra.

Magam sem gondoltam volna még annak idején, kis úttörőként, hogy rácsodálkozva a meseszerű kék első főzetre Kádár sírját ásom, sokkal inkább tűnt úgy, bár erről annak idején nem voltak meg a kellő élettani ismereteim, hogy valószínűleg apámét. A lötty és a máj elsorvadásának egyenes összefüggése nem volt egyértelmű, de, ami a legszebb, hogy ennek ellenére az öregem nem ebbe, hanem kórházi szepszisbe halt bele, megelőzve ezzel mintegy a korát, pedig nem is Pintér irányította akkor még az egészségügyet.

Azt sem sejtette az ember akkor még, de igazság szerint még most sem igazán, hogy a mimagyarok szabad pálinkafőzésének engedélyezése nem az, ami, tehát szavazatszerő gesztus és intézkedés, hanem szabadságjog, ahogyan a hét végén Latorcai Csaba (Fidesz) volt kedves kifejteni a XV. Zempléni Szabad Pálinkafesztiválon, ahová elküldte őtet a párt, hogy beszéljen ökörségeket. Nem pont erre szólt az utasítás, de így sikerült Isten segedelmével, illetve a rogáni forgatókönyv útmutatásai alapján (egyes számú melléklet).

Illetve mélyebbre ásva a mocsárban és a kis magyar transzcendenciában, Latorcai et. emlékeztetetett arra, nemzeti kormányunk éppen tizenöt éve adta vissza nekünk a pálinkafőzés ősi jussát, ami ezekben a magasságokban már nem egyéb, mint a nemzeti kultúra szerves része. Apám tehát kultúrateremtő vagy megőrző volt a maga egyszerű módján, bár ő sem tudta, meg én sem, ahogyan viszont erről meg kellene kérdezni Kásler ősmagyarkutatót, hogyan viszonylik egymáshoz a kumisz és a fütyülős barack. Mert látszik némi ellentmondás.

Deák Bill Gyula (HBB) nótázott erről a kérdéskörről (Kőbánya blues), igaz, nem a pálinka, hanem a sör viszonylatában, de egyként ragadva meg a feledkezés lényegét, miszerint „ihatok egész nap, mindig lesz maláta”. Ez az igazi néplélek, a magyar kultúra kiteljesedése mintegy, mert amint ezen a fesztiválon Latorcai et. kifejtette a pálinkafőzés dicsérete közben, hogy mindemellett letették Füzéren egy félmilliárd forintból épülő szabadtéri színpad alapkövét is. Kérhetném, hogy akasszanak fel, ha értem, de nem szerzem meg ezt az örömöt.

Mégpedig nem azért, hogy kitoljak a Fidesszel, hanem, mert minden megvilágosodott, mintha Buddha volnék a fa tövében gubbasztva. A rendszer lényege, hogy ti főzhetitek a szaros pálinkátokat, mi meg ilyen színpadok építéséből lopjuk ki a részünket, a kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad, csak a pálinka fogy megállíthatatlanul. Viszont úgy belemelankóliázik az ember abba, milyen szép is lett volna, ha apám, miközben a kék főzet cseperész, egy színpadot ácsolnak az ablaka alá, ahol magyarnótákat énekelhetett volna. Mert azt szerette.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
5 hozzászólás “Apám, a pálinkaellenálló
  1. Coolman szerint:

    Tegnap a Könyvfesztiválon voltunk. Nagyon sokan voltak már délelőtt. Halvány remény, hogy nem csak idióták élnek ebben az idióta országban. Bár lehet, hogy valahol aközelben épp alapkövet raktak le valamilyen lopáshoz.

    • Bogomil szerint:

      Sajnos ez pont annyira jellemző népünk műveltségére, mint gazdagságunkra a sok ember az üzletközpontokban…

  2. Yeti szerint:

    Gyümölcsösöm nekem sincs, minden szar meg cukor nélkül erjed melegebb napokon.
    A klímaváltozás miatt nemsokára legfeljebb kutyaszarból szedhetek össze egy méretesebb adag lepárolnivalót.

  3. polyvitaplex szerint:

    Én azt nem értem, hogy a szeszfőző, ez az ősi magyar mesterség, miért nincs egy kicsit jobban megbecsülve.
    Mindenféle értelmiségiek, művészek kapják itt számolatlanul az elismeréseket, de a nemzeti ünnepeinken még véletlenül sincs a díjazottak között egyetlen cefrés ember sem.
    Ez akkora igazságtalanság, hogy még.

  4. Ultron szerint:

    Utálom a pálinkát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum