Békegalamb 2.0

A belpolitika, jelesül a SZUH és Lánczi et. nem elterelte a figyelmünket, csak épp fontosabbnak tűnt róla morfondírozni tegnap, mint Iránról, Izraelről és Szijjártóról, de mára eljött ennek is az ideje. Ez az érdekes, hogy a futsalos mennyire gyakran kerül címlapra minálunk, amit viszont nem az indokol, hogy milyen hasznosan, kies hazánk javára sürög-forog, hanem az, mennyi kifogásolni valót találunk működésében. Nem széles jókedvünkben énekeljük meg tehát olyan gyakran, hanem országunk (s benne magunk) miatt való aggódásunk okán.

Hogy pedig mindeközben Szijjártóról olyan kép alakul ki, amilyen, azt csak magának köszönheti, mi „érdemeiből” el nem veszünk, hozzá nem teszünk, csak rögzítjük a dolgait, akárha jófajta Technokol rapid. Az utókor számára tanulságul, hogy majd miként nem lehet egy normálisabb hatalom fiának külügyminiszterkedni, a jelennek pedig azzal az üzenettel, hogy az a párt, amelyik ilyen kétes állagú embert termel ki magából és helyez magas hivatalba, nem érdemli meg a szavazatunkat. Szijjártó amúgy leginkább szégyent hoz a fejünkre. Az a baj.

Megdöbbenve és hitetlenkedve fogadta az ember tegnap a hírt, ami arról szólt, hogy Irán Szijjártóval üzente meg Izraelnek, meg fogja támadni. Ilyenkor sok év tapasztalat után anyánk fia először azt morogja, mijafasz, aztán elkezd gondolkozni, és erősen lehangolt állapotba kerül. Két okból is. Ha igaz, azért, ha meg nem, amiatt. Nem sokkal később pedig Szijjártó még meg is toldja a sztorit, amikor arról számol be, ő megpróbálta lebeszélni Iránt a háborúról, de nem sikerült, és ezen a ponton földereng Orbán békemissziója mint elrettentő példa.

Szijjártó innen nézvést nem egyéb, mint a főnöke utáni békegalamb 2.0 vagy béta verzió, ami viszont ugyanolyan haszontalan, de leginkább hamis, mint az egyes számú. Így erősen reméljük, hogy a gombáknak szól, mert, ha nem, és ez a szerencsétlen tényleg belekavart a közel-keleti buliba, annak akár rossz vége is lehet. A legszebb az egészben egyébként mindezek után, hogy a magyar (nem propaganda) sajtó is hitetlen volt, kérdéssel fordult a KM-hez, valóban Szijjártó-e a hírvivő, választ azonban nem kaptak. Azóta is frissítik a cikküket.

Mára egyébiránt mindenféle szakértők azt szakértették, hogy ez Szijjártótól egy jófajta PR-fogás, viszont akkor az értelmét keressük a gombáknak szóló üzeneten kívül. Ugyanis az a narratíva, hogy a magyar külügyes épp véletlenül iráni kollégájával beszélt, aki mondta volna neki, szóljon Izraelnek, hogy meg fogják támadni. Zavaros a sztori, de nemzetközi megközelítésből az a kérdés, Szijjártó miért kvaterkázik a terrorista állam külügyminiszterével, ha egyáltalán, illetve miért ordítozza ezzel tele a világot. Bizarr.

Értjük persze, hogy valamivel igazolni kell a saját nagyságunkat és fontosságunkat, akkor is, ha ezzel szavunk hitele kérdőjeleződik meg, röhögnek rajtunk vagy elborzadnak tőlünk. De a jelek szerint a külpolitikát vivő (és lejárató) Orbán-Szijjártó párosnak semmi sem drága, ha Putyinról van szó, mert itt is erősen föltűnik az orosz szál. Innen nézvést azonban a magyar kormány hangos Netanjahu haversága lesz kínos, mondhatnánk azt is, hogy kényes helyzetbe lavírozták magukat. Ha tényezők lennének, de nem azok egyáltalán.

Tegyük fel viszont, ha mégis. Ám mielőtt tovább haladnánk ebben a Szijjártó (és Orbán) által kavart trutyiban nehéz csizmás léptekkel, vizsgáljuk meg azt a képet, azt a szürreálisan siralmas tényt, hogy ezek szerint (ha úgy van, ahogyan Szijjártó lefösti), akkor bizony az történt, hogy a békét oly igen nagyon óbégató organizmus egy hadüzenet postása lett, ami delikát. Viszont nem jut el a gombák tudatáig, a nemzetközi közvéleményig azonban igen. Rosszpont bemegy, mondhatnánk kisdoboskori iskolai élményeinkre emlékezve. De ennél jóval többről van szó.

A helyzet nem ad okot vidámságra. A Föld egyik legveszélyesebb terrorszervezetének felelőtlenség csupán csak a látómezejébe kerülni is, de hírvivője lenni maga a konkrét veszély. Ezek piacokon robbantanak, ordítva gyilkolnak, és Szijjártó az ambíciói miatt ezek szerint már a diplomácia szintjén is nyakig van ebben az ügyben is. Mi történik, ha a magyarok ellen fordulnak akár csak egy figyelmeztetés erejéig? Mi a francot keresünk bármilyen szerepben is a közel-keleti konfliktusban? Ezek a kérdések, és nehezek.

Ugyanakkor nem árt, ha mindemellett kies hazánk súlyát is mérlegre tesszük a világban. Csak úgy a józanság szemüvegén át leginkább úgy lehetne jellemezni, egy fizikailag védhetetlen puszta, nulla használható nyersanyag-készlettel, egy politikailag súlytalan, kőkemény tízmilliós balkáni vásárlóerőt képviselő lakossággal, amit évszázadok óta csak úgy dobnak át egymásnak a keleti és nyugati nagyhatalmak, mint egy utolsó prostit. És most ez a dili. Lehetne másképp, lehetne mosolyogva, de nekik minden szarban benne kell lenniük. Kizárólag a rossz oldalon.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
3 hozzászólás “Békegalamb 2.0
  1. Kalifaszi Guszti szerint:

    Az ordító egér (film)

  2. Yeti szerint:

    Ezek nem nyugdíjasok, hogy piacra járjanak.
    Helikopterrel mondjuk nem is egyszerű parkolni.

    Ja és nem nekik kell nyakig szarban lenniük, hanem nekünk.

  3. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Az biztos hogy kell nekik a balhé mint a falat kenyér. Eleve a fenyegetettség érzést, libsizést, rendeleti kormányzast stb fenntartani. No meg az akcióhős (bohóc) szerepét eljátszani a birkáknak . A röhej, hogy valóban nem tudják ezek a náci barmok mibe nyúlnak, és persze megint a mi bőrünkre megy.. Vagy nagyon is tudják, dee ezt a gondolatot inkább nem folytatnám..
    Komolyan ott tartok hogy röpdössenek-yachtozzanak-lopjanak, dee könyörgöm jobban járunk ha nem szólnak semmibe se bele, pláne nem rendezkednek..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum