Fogaggyisten

„Tényleg minden diplomáciai megoldást kipróbáltunk, és azok soha nem működtek. Úgy tűnik tehát, hogy más megközelítéseket kell találnunk arra, hogyan beszéljünk velük.” – Ezt Inna Szovszun ukrán képviselő – aki az ottani parlament energiaügyi bizottságának tagja – mondta. A többes szám harmadik személyű utalás mi vagyunk. Illetve, mint sajnálatosan egybemosódik mindig is, a Fidesz és a bájos magyar kormány, az élén a békegalambbal, Orbán Viktorral.

A „más megközelítés” pedig az, hogy a megbőszült ukránok kiballagtak a Barátság Kőolajvezetékhez, és elzártak rajta egy csapot. Eddig is megtehették volna, de nem tették, türelmesen vártak, hogy – mint szintén kifejtették – „Több mint két éve várunk arra, hogy az EU, a G7-ek valódi szankciókat vezessenek be az orosz olajvezeték ellen”. Ezek amúgy életben vannak, csak kies hazánk kivételezést sírt ki magának, és meg is kapta.

Viszont az ukránokkal úgy viselkedik, ahogy. Vétózgat és keresztbe tesz, eddig azonban jámborak voltak, még azt is mondhatnánk, kegyesek, hogy Orbánnak ne kelljen megtennie azt, amit Európa többi országa megtesz. Azaz, dolgoznia azon, hogy leváljon az orosz energiacsöcsről, amit azonban a Putyinhoz fűződő kétes és visszataszító viszonya miatt nem is akar igazán, vagy valami ismeretlen okból nem lehet neki. Az ukránok most segítettek.

Több mint két év után elpattant egy húr. Hogy miért, az sem titok, s ez Orbán békemissziója, amiről Zelenszkij nyilatkozott eléggé lesújtóan. „Ha valaki Európából megpróbál a hátunk mögött, vagy akár mások kárára megoldani kérdéseket, ha valaki a háború fővárosába akar utazgatni tárgyalni, és esetleg ígérni is valamit, ami ellentétes a közös érdekeinkkel, vagy kárára van Ukrajnának és más országoknak, akkor azt a személyt miért kellene figyelembe vennünk?”

Látható, hogy míg Szovszun képviselő többes szám harmadikja kies hazánk, Zelenszkij szavaiban az ő maga Orbán, és így állunk most ott a szégyenpadon közösen. Ami viszont ennél is nagyobb baj – mert azt, hogy ég a pofánk, úgyszólván megszoktuk -, hogy rajtunk, Kovács Józsefeken csattan az ostor, ugyanis mint elemzésekből kiderül, ez a csapelzárás azzal járhat, hogy energiaár-robbanás és ellátási hiány jöhet Magyarországon.

Ez azért nem piskóta, és látszik, hogy Orbánnak talán sikerül gazdasági káoszba lökni az országot, de ez nem igazán érdekli. Amíg ezek zajlottak a színfalak mögött, óbégatta tovább a békét, és Horvátba’ nyaralgatott, mint olyan vezető, aki hazájának gondjaival kel és fekszik. Vagy nem is igazán. Zelenszkij azonban még ezen túl is odaszúrt neki: „Az EU az összes problémáját meg tudja oldani e nélkül az ember nélkül is.” – mondta.

Mint emlékezhetünk, Szijjártó külügyesnek emiatt eléggé habzott a szája: „Nagyon nehezen tudom türtőztetni magam, hogy ne használjak durva kifejezést”. Ezt mondta Zelenszkij kijelentéséről, majd azzal a lendülettel rohant Lavrovhoz, mint most így utólag kiderült, azért, hogy az olajválságra tőle reméljen megoldást. Igaza van az ukránoknak, akik Orbán aljassága mellett pénzügyekkel is indokolták, hogy elzárták azt a csapot.

Ukrajna célja, hogy több mint két évvel az ország teljes körű lerohanása után megfojtsa a Kreml háborús kasszájának egyik legfontosabb bevételi forrását, és szakértők szerint Magyarország csak idén áprilisban csaknem negyedmilliárd eurót költött orosz nyersolajra és gázra. Közel két éve volt az országnak, hogy ne az oroszoktól függjön, semmit nem tett, így járt. Ám nagy valószínűséggel most sem lett volna ez Orbán ámokfutása nélkül.

A mimagyari kipcsakok elfelejtették az ősi magyar bölcsességet, miszerint amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten, de ezt most a csapelzárással az ukránok az eszükbe juttatták. Ezen túl Szovszun képviselő azt is elmondta, Moszkva tavaly száznyolcvan milliárd dollárt keresett olajexportból, „abszurdum, hogy hagyjuk, ezt a pénzt azzal keressék, hogy az olajat ukrán területen keresztül szállítják, és a pénzt aztán arra használják, hogy megöljenek minket”.

Világos beszéd. Szijjártó azonban még most is, még így is Moszkvába rohangál tárgyalni, de ami ennél sokkal röhejesebb, azzal fenyegetőzik, hogy az ukránokat a csapelzárás miatt bepanaszolja az Uniónál, ami miatt – bár nem rózsás a kedvünk, de szélesen elmosolyodunk -, és megkérdezzük ámulva, hogy mi van. A háborúpártinak visítozott Unió adjon menedéket az ukránok ellen, ami valóban annyira delikát, hogy már tragikus.

Itt tartunk momentán, és nem tudjuk, mi lesz a vége. Hogy Orbán és decens csapata hogyan evickél ki a szarhalomból, vagy tényleg megdöglünk. Mindemellett nézegetjük ezt az egészet, amit a brüsszeli szabadságharc és a békemisszió együttesen okozott, és újra eszünkbe jut Török Gábor, aki ezt így cuzammen páratlan sikernek „elemezte”. Szügyig vagyunk a sikerben, éppen készülünk belefulladni a gyönyörökbe. Valamint elmegyünk politikai elemzőnek mi is.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
8 hozzászólás “Fogaggyisten
  1. Géza Asszony szerint:

    A szovjet időkben a Barátság II -nek nem volt és ma már nem is lehet kerüliránya. De minek is kellett volna amikor Ukrajna még a Szovjetúnió része volt? Erre nincs megoldás. Tengerünk nincs akkor az is kilőve. Akkor? https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b1/Oil_pipelines_in_Europe_hu.svg

    • Kiss Erika szerint:

      Ugyanúgy nincs tengerünk, mint Ausztriának, Szlovákiának, Csehországnak. Az a különbség, hogy ezek az országok próbálnak más megoldást is találni, és nem tesznek keresztbe folyton az Ukrajnát támogató projekteknek, meg nem putyinhoz szaladgálnak segget nyalni, mint orbánék.

  2. Ultron szerint:

    „Hogy Orbán és decens csapata hogyan evickél ki a szarhalomból”

    Ahogyan eddig is mindig, a mi hátunkon lépkedve:
    „Brüsszel a hibás, Ukrajna a hibás, háborúpárti vezetékromboló infláció, békeháborús vészhelyzet örökre meghosszabbítva.

  3. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Engedd meg, mert hogy másképp látom. Senki nem mondja, nekem van igazam. De tényleg, én tanultam Kievben. Oroszul. Szevasztopoli orosz-ukrán mentorom volt. 1983-ban, bőven a szovjet alatt. Azt a gyűlöletet amit az Ukránok műveltek az Oroszok ellen nehéz elmondani. Kosár meccsen kettőt fordult a mentő a Kieviek miatt..
    Persze senki nem akar háborút, dee tudjuk, Hruscsov keverte a kártyát. Valahogy addig kéne visszamenni szerintem. Nem csak a ruszki sáros, ne hogy azt hidgyjük.
    Az Orbán és a gazember csürhe, meg úgy hülye, ahogy született. Még jobban.

    • Átlagparaszt szerint:

      Már az egyik előző kommented után is bele akartam ugatni a diskurzusba, és azt ajánlani neked, ha letörölted a könnyeidet és kifújtad az orrodat, majd nézz utána, ezek a csodálatos és legyőzhetetlen oroszok az elmúlt néhány száz évben hány háborújukat nyerték meg a nyugat támogatása nélkül? Most meg itt közlöd velünk a döbbenetes tényt, hogy ezek a bokorugró ukránok már évtizedekkel ezelőtt is gyűlölték ám az oroszokat! Ki tudja miért? Én meg akkor közlöm veled, hogy ismerőseim ugyanebben az időszakban – nyolcvanas évek – Litvániában jártak, és láss csodát, ott ugyanígy gyűlölték az oroszokat. Ki tudja miért? Más ismerőseim szintén ekkortájt a nagy Szovjetunió valamelyik közép-ázsiai tagállamában dolgoztak, és például olyasmiket meséltek, hogy az ideiglenesen ott állomásozó hős orosz katonák csak csoportosan hagyhatták el a laktanyát, mert a magányosan kóborlókat másnap reggel jó eséllyel átvágott torokkal találták volna meg utcán. Érthető is szegény oroszok frusztrációja, aki ismeri, mindenki utálja őket – mimagyarokat kivéve –, pedig ők csak boldogítani akarják a világ népeit.

    • trabant szerint:

      1983 óta változhatott a helyzet, mivel Ukrajna és népe kivált a nagy testvér szorításából.

      A nacionalizmus a népek sírásója.

  4. Tom Sawyer szerint:

    Volt munkatársam, nevezzük Vikinek mesélte, hogy Szevasztopolban élő nagyszüleit látogatta úgy 10 éve. Ezek echte ruszkik, Ott mindenki. azt tudni kell. Nos a lakótepen nem volt víz, sőt drasztikusan az áram se. A wc-t nem húzod le, nem arról szól hogy a kávéfőződ megtöltsed. Este 6-7 között megnyitották a közkutakat, km-es sorok álltak.
    No ezt is elmondhatná valaki.

  5. Yeti szerint:

    Azért kíváncsi lennék(dehogy, csak lódítok) ha akármilyenek is a szomszédos országokban a magyarokkal szemben, akkor jogos háborút indítani ellenük és területeiket visszacsatolni nagymagyariához?
    Legyen az szlovák, román, ukrán bár a bécsi közeg nekem szimpatikusabb lenne.
    No mert csak akármennyire nem tetszik nekem sem bármelyik kisebbség elnyomása ez itt a helyzet. Putyin cár bezony támadó háborút kezdett – a hozzávaló duma nem szépít ezen egy hangyafaxnyit sem. Ahogyan az ukránok alávaló bánásmódja a saját kisebbségeikkel sem.

    Külső hatalom( Allah nem köteles – igaz a többi sem) nincs kényszerítő erőként, ezért aztán amíg a politikusok jobbnak látják a saját hatalmuk vélt vagy valós érdekében a tömegeket gyilkolászni, addig ez nem múlik 🙁 Legfeljebb rövidebb időkre szünetel, amíg erőt nem gyűjt valamelyik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum