MP kiábrándító debütálása

A Tisza Párt hét képviselője az EP-ben az Európai Néppártban lelt otthonra, de itt az elején olyan benyomást kel, mintha nem tartozna oda. Ismerjük a Néppárt Fideszhez és Orbánhoz való viszonyát, ami a szakításhoz vezetett, után pedig még tovább romlott, eljutva egészen addig a törvényszerű belátásig, hogy Orbán veszélyt jelent az Unióra, így az a legjobb, ha elhallgattatják. Ugyanígy világossá vált mára az is, hogy Magyarországon minden demokratikus és jogállami normát felrúgott, ezért nem kapja meg a pénzecskéket a közösségtől.

Orbán Ukrajnával kapcsolatos álláspontja, a békeóbégatós tűzszünet, ami voltaképp az ukrán kapitulációval ér fel, az Unió vezetésének teljességgel elfogadhatatlan, és így van ezzel a Néppárt is, amelyben Magyar és pártja otthonra lelt. De tegnap az derült ki, nem igazán találja a helyét, Magyar Péternek vagy még tanulnia kell a politikát, vagy, ha ez az, amit most láttunk és hallhattunk tőle, akkor nem ő az az ember, és a Tisza nem az a párt, amely alkalmas volna arra, hogy a NER-t eltakarítsa, ha akarja egyáltalán. Ugyanis a NER és Orbán egy.

Orbán nélkül nincsen NER, és NER nélkül nincsen Orbán, azaz, ha Magyar Péter úgy nyilatkozik, mint ahogyan tegnap hallottuk tőle, miszerint „nem támogatja Magyarország megbüntetését Orbán Viktor elhibázott politikája miatt”, akkor arra kell jutnunk, hogy Magyar teljesen más hajóban evez, mint amelyben a kampány idején volt. Vagy, ami kiábrándítóbb, ő is a Fidesz narratívát veszi elő, mert ebben az olvasatban a párt – illetve Orbán – egyenlő az országgal. Magyar azt szeretné, ha a kecske is jóllakna, és a káposzta is megmaradna.

Viszont már nagyon régen kiderült, hogy ez nem megy. S ha valaki ezt nem látja vagy nem akarja látni, akkor kétségeink támadnak ellenzékiségének minéműségéről, mert leostobázni egyelőre még nem akarjuk. Túl friss hús ahhoz.  Ugyanakkor és ennek ellenére tisztában kellene lennie azzal a nyilvánvaló ténnyel, hogy a NER jórészt – pénzügyi értelemben – uniós pénzből épült fel, mert azok az összegek, amelyek az országnak jártak volna, az oligarchák zsebében kötöttek ki. És ezután sem lenne másként egyáltalán.

Mindebből pedig az fakad, hogy az Unió a pénzmegvonással nem az országot, hanem Orbánt bünteti, következésképp, ha Magyar amellett áll ki, hogy kapjuk meg a nekünk járó összegeket, akkor Orbán hatalomban maradása mellett kardoskodik. Olyan ez, mint az egyszeregy, nem kellene benne tévedni, mert az kihat a bizonyítványra. Ennyit a pénzügyekről. Ukrajna kapcsán pedig, amikor Magyar szólt tegnap, mintha a patrióta padsorból tette volna ezt, alig is lehet valami különbséget felfedezni a szólamban.

Magyar azt mondja – Orbán hangján -, hogy „a Tisza nem támogatja, hogy a tagállamokat az EU fegyverszállításra, vagy a háború Ukrajna győzelméig tartó folytatására ösztönözze”. Mondjuk azt, hogy delikát? Megtehetnénk, de ez még annál is kiábrándítóbb, hiszen Magyar ekkor a szélsőjobb álláspontját hangoztatja, ha a Néppárt elvközösségi alapján nyilatkozna, akkor ilyet ki nem ejtene a száján. Illetve olyat sem, hogy “a békéhez vezető konkrét lépésekben hisz”. Ez olyan semmitmondó duma, mint Orbán békeröpködése.

Semmi különbség nem látszik. Főleg akkor, ha ráadásnak Magyar a kijevi útját és a tizenötmilliós adományát hozza ellenpontul, ami olyan ezek után már, mint a magyar kormány misebor küldeménye. Semmit sem érő kampányfogás. Szép gesztus volt ez annak idején, de ezzel a kijelentéssel új fénytörést kapott, és a politikai paletta olyan oldalára helyezte Magyart, ahol nem szívesen látjuk, mert kiábrándító. Legalábbis a mi morális mércénkkel, de, hogyha neki és a választóinak ez megfelel, akkor biztosan pragmatikus.

És itt érünk el ahhoz a ponthoz, hogy meglássuk, a kampány forradalmi lobogása után a szürke köznapokban Magyar hogyan is képzeli az ő és a pártja dolgait. Ha így, az nem túl bíztató, ám megengedően annak belátására is hajlandóak vagyunk, hogy mindez azért történik, hogy ne veszítse el a frissen megszerzett szavazóbázisát, mert így véli megtartani. Ugyanakkor, és ez a leglehangolóbb, ha így van, semmiben sem különbözik Orbántól. Ha viszont a világlátása ilyen, sajnálatosan akkor sem nagyon. Ezt a lovat kaptuk megint.

Ugyanakkor nem akarnánk itt egyből pálcát törni a fiatalember feje fölött, mert tényleg nagyon új ezen a játszótéren, és hibázni is lehet. Nem mindegy viszont, mekkorát, de így elsőre ez elég nagynak tűnik. Nem véletlenül esett neki az ellenzék rajta kívül álló része szinte egy szólamban, de az is feltűnő a történetben, hogy a Fidesz pedig nem. Holott, ha a szemöldökét rosszul fésülte, eddig az is indokot adott a támadásra, most azonban mélyen hallgatnak. Igaz, elég nekik a saját nyomoruk, mi viszont nem szeretnénk Magyarral tetézni a sajátunkat.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
9 hozzászólás “MP kiábrándító debütálása
  1. kovacs_ugynok szerint:

    „„nem támogatja Magyarország megbüntetését Orbán Viktor elhibázott politikája miatt”, akkor arra kell jutnunk, hogy Magyar teljesen más hajóban evez, mint amelyben a kampány idején volt.”

    Ezzel vitatkoznék. Ezt a Fő téren a kampányában is említette. Ahogy ismert volt az Ukrajnával kapcsolatos álláspontja is, még bőven a választások előtt. Ahogy ismert volt az orbán rendszerrel kapcsolatos is.

    Az orbán nagyon kihúzta a gyufát a többi EU-s politikusnál, és eljutott oda a helyzet, hogy keresztbe fognak neki tenni. Csak mert megérdemli, nem is kérdés. Aminek a negatív hatásait az ország lakossága is nyögi. Magyarék ez ellen semmit sem tudnak tenni ott kint az EU parlamentben, ahhoz kevesen vannak. Ezért kéne itthon turbófokozatra kapcsolniuk, meglovagolni a kezdeti népszerűségüket, és minél előbb eltávolítani az orbán maffiát a hatalomból. Erre pedig minden törvényes eszköz meglenne, csak akarni kéne, és ehhez az EU is segítséget nyújtana, már persze ha valaki kérné. Pont ez az ami hiányzott az eddigi un. „ellenzékből”. Ha a Tisza párt is bepunnyad, mint anno a Momentum, akkor túl kell lépni Magyaron is. Minden nappal hatalmas károk keletkeznek az országban, mint anyagi, mint erkölcsi téren, amit az orbán és csatósai ámokfutása okoz nekünk. A legkisebb problémánk most az ukrán háború, és az EU hogy viszonyul hozzánk.

  2. Paulus_Maior szerint:

    Mégis csak igaz, hogy „kutyából nem lesz szalonna”?
    M.P. itt keveri a szezont a fazonnal: Átvette a fidesztől azt a rögeszmét, hogy hogy ott „a magyarokat báncsák!”

  3. Yeti szerint:

    Alighanem nem a magyaron, hanem a magyarokon kell túllépnie európának.
    Kellett volna, minimum 15 éve. De az is lehet, van annak 30 éve is.

  4. Ultron szerint:

    Tehát a trójai fideszesről kiderül, hogy fideszes.
    Nem találok szavakat a döbbenettől…

    • hj szerint:

      Ez tényleg meglepő lehet – ha egyáltalán – a tükrös mézeskalácsszívért rajongóknak.
      Szerintem jobb lett volna a reménykedő bódulatban való ringatózás helyett figyelni a szóhasználatra, a viselkedésre, a testbeszédre, a fellépőruhára a kiegészítőkkel együtt, és akkor ezekből az egyáltalán nem mellékes mellékesekből egy reálisabb kép alakult volna ki, mielőtt behúzzák az ikszet egy egyszemélyes „pártra”, és olyan „képviselőire”, akikről semmit nem tudhattak, de még egy fotót sem láthattak róluk.

  5. Bogomil szerint:

    Ismert volt korábban is az álláspontja Ukrajna támogatása ügyében, amit én például alapból elutasítok, mert védhetetlen.
    Ami viszont a Magyarországnak/ra szánt támogatásokat illeti, akár azt is szorgalmazhatná, hogy a pénzek közvetlenül az arra érdemesnek bizonyuló önkormányzatokhoz, civil szervezetekhez, vállalkozásokhoz érkezhessenek,és kapcsolják ki a kormányzatot/NER-t a pályázatok elbírálásából. Volt már ilyen, és lehetne erre egy uniós mechanizmust kialakítani.

    • Quvik szerint:

      Ha ez meg is valósulna, nem kell félteni a kormányt, hogy az így forrásokhoz jutott, fent említett szervezeteket sokszorosan megsarcolja, valamilyen új törvény alapján. Mint ahogy tette ezt már olyan sokszor.
      Az egész orbáni rendszert kellene már eltakarítani, az összes kiszolgálójával együtt!

    • Istvan szerint:

      Lehet abból indul ki, hogy ‘zorbánnal’ szemben az a jó stratégia, ha megpróbál minden olyan eszközt és narratívát kicsavarni a kezéből, amire eddig a propagandáját építette és sikeres volt benne? Ez is egy járható útnak tűnhet (kivéve az Ukrajna vonalat) … ‘kituggya’?

  6. polyvitaplex szerint:

    Kíváncsi lennék, hogy a Magyar Péterrel rokonszenvezők mit szólnak Radnai Márk alelnökségéhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum