Futásuk véget ért

A Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja összeállt egy decens kis kép erejéig az MTI képalája szerint az Európai Parlament strasbourgi épületében. Mind a tizenegy mimagyar. Ránézésre mondhatnánk azt, hogy bizakodva tekintenek a jövőbe, de a kép készültének korrekt időpontja nem ismeretes. Hogy előtte vagy utána van annak, amikor nem álltak fel patrióta barátaikkal együtt az EU himnusza alatt, ami gesztus a taplóságon kívül mást is jelez.

Azt mutatja ugyanis, hogy nem igazán érzik maguknak azt a közösséget, akik viszont megtisztelték az Örömódát, amit, ha nem is nevezhetnénk még politikai kiállásnak, de szimbolikus gesztusnak mindenképp. Amikor úgy döntöttek, hogy bunkók lesznek, akárha Bugsy, még meg sem történt az a szavazás, ami után hisztizhettek volna, viszont, hogy az EP jól szavazott velük kapcsolatban, már ez is mutatja.

Megtörtént az, amit előtte csak sejteni lehetett, a patriótákat (bár ezt a fogalmat velük kapcsolatban jó volna elfelejteni) karanténba zárták, illetve az EP szóhasználatával „egészségügyi kordonba”, azaz, semmilyen vezető funkciót nem kaptak, holott a szokásjog szerint járt volna nekik. Nem először tesz ilyet az EP, erre a sorsra jutott annak idején az ID is, ami nem fájt a Fidesznek, ez viszont, mint alább kiderül, nagyon.

A részletek előtt nem árt rögzíteni azonban, hogy ezzel az aktussal vált teljessé Brüsszel bevétele, ami indokkal a kedves vezető idehaza kérte (és várta) a gombák szavazatát azzal az ígérvénnyel, hogy aztán majd ott a hatalmat átvéve mindent felforgat és átalakít, ám, ahogyan kitetszik, semmit nem fog. Sőt, ezzel, hogy a képviselőit a széljobba kényszerítette, minden mozgásteret elvett tőlük, mert Európa őbelőlük egyáltalán nem kér.

Mi több, önvédelmet alkalmazva elszigeteli őket, és meg is indokolja. A többség úgy érvelt, hogy akik EU-ellenesek és Európa lebontásában érdekeltek, azok egyrészt ne képviseljék az EU-t semmilyen szinten, másrészt pedig ne vállaljanak felelősséget olyan ügyekben, ahol az EU előmozdítása a cél. Ennél világosabban nem nagyon lehet beszélni, ebből olybá tűnik, legszívesebben azt mondanák nekik: kívül tágasabb.

Mint ahogyan úgy is volna helyes, ám az épp nekünk lenne nagyon-nagyon rossz. Így hát kénytelenek vagyunk hallgatni a visítást, aminek a vezénylő hangja Bóka miniszter, aki arról értekezett, hogy „az Európai Parlament nem akarja tizennyolc millió választópolgár érdekeit figyelembe venni, és így kijelenthető, hogy nem tiszteli a jogállamiságot és a demokráciát”. Milyen érdekes is ezt a jogállamot újra hallani, pedig Varga J. már asztaloskodik.

Bóka miniszter (és az összes fideszes) képébe dörgölhetnénk, hogy akkor ők miképpen tisztelik itthon a jogállamot, hogyan veszik figyelembe annak az uszkve hétmillió állampolgárnak az érdekeit, akik nem rájuk szavaztak, de ilyetén figyelemfelhívással hiába is élnénk. Lepörögne róluk, mint a száraz kutyaszar, mert a vélt igazságtalanságok csak nekik fájhatnak, jogaik csak nekik lehetnek, a törvények is csak nekik íródnak, mint az ismeretes.

De Európa más kávéház, főleg, ha nem sikerült bevenni, és a Bóka által emlegetett tizennyolc millióval áll szemben uszkve négyszázhúsz millió, akinek az érdekeit az EP képviselni szeretné, és a jelek szerint fogja is. Van az a fura meghatározás, miszerint a demokrácia a többség diktatúrája, így aki nagy kisebbségbe kerül, az így jár, főleg, ha mint fentebb is kiderült, más célja nincs a keveseknek, mint szétverni a többséget. Nem megy, mint kitetszik.

Ha az ember fasiszta, akkor ez fáj neki, de el kellett válnia a szarnak a májától, ami ím, látványosan meg is történt. Amúgy a számok és arányok szinte lényegtelenek is, hiszen a kampányban színt vallottak céljaikról – mindent szétverni -, erre most, amikor ezt megakadályozza a többség, demokráciáról meg jogállamról pampognak, holott fél éve még azt sem tudták mi az. Csak most Deutsch a főnök és nem Varga.

Viszont ezen a senkiföldjén, ahová lavírozták magukat, mintha lenne ennek egyáltalán jelentősége, azt halljuk az emlegetett kép kapcsán az MTI-től, hogy a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja megtartotta tisztújító ülését Strasbourgban, a képviselőcsoport ismét megválasztotta Deutsch Tamást delegációvezetőnek. Delikát, most majd még többet olvashatjuk a közösségi médiában, hogy „ennyi”.

Viszont kajánul tényleg meg kell állapítanunk, hogy ennyi. Illetve ennyi volt. Mert látjuk, hogy a Fidesz gyalázatos útja az EP-ben véget ért, innen a karanténból nincsen már hová menniük, és már szavuk sem nagyon lehet. Persze hőbörögni szokás szerint fognak, de az már csak a gombáknak szól. Őszintén, ha a csoportkép tagja lennék, hangosan zokognom kellene, ha meglátnám, hová jutottam, ám ez valami morált tételezne, ami azonban ott hiánycikk.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
5 hozzászólás “Futásuk véget ért
  1. hj szerint:

    Bocs kedves Rezeda, hogy kiragadok egyetlen mondatot, miközben az egész cikk tökéletes, de ez nálam díjnyertes: „Milyen érdekes is ezt a jogállamot újra hallani, pedig Varga J. már asztaloskodik.” 😀🏆👏

  2. Yeti szerint:

    Hmm, nekem valahogy fordítva látszik, mintha az iparosék mind valami miniszterek vagy államtitkárok lettek volna. No persze melóból nem lehet meggazdagodni. A pofázás jövedelmezőbb.

    Magyarországon kívül igyekszem véletlenül sem megszólalni, nehogy putriótának nézzenek.

  3. kovacs_ugynok szerint:

    patr(id)ióták…

  4. Ultron szerint:

    Mindig a végét emlegeted, kedves Rezeda – aztán rendre kiderül, hogy ez csak a kezdet…

    • Yeti szerint:

      Az is a vége, csak a másik vége.
      De ezt a mi kedves házigazdánk pontosan tudja.
      Reménykedni meg talán muszáj is, nem csak szabad.
      Hátha egyszer azok kerülnek a másik végére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum