Futball, haza, halál

Véget értek tehát a nehéz napok. Ezeket, mint emlékezhetünk, doktorminiszter urunk jelölte ki önmagának arra az intervallumra, amíg el nem dől, hogy a futball istene mennyire lesz kegyes, és alakítja úgy az eredményeket, hogy a mi fiainknak ne érjen véget az éjszaka. De tegnap mégis megtörtént a tragédia. Mostanáig még nem nyilatkoztak meg a fideszisták, nem szarták tele a Facebookot, ma azonban minden bizonnyal csurig lesz pátoszos műtakonnyal, hogy mi voltunk a jobbak, de a tuggyukik miatt nem sikerült.

Eddig még nem történt meg, de nem lennék meglepve, ha felfedeznék ebben is a Soros-szálat, a nyugat összeesküvését, a gendert meg az ellenzéket, amelynek tagjai csapatunk sikere ellen szorítottak (imádkoztak). Olyan ez, mint a politeista világban, hogy kinek az istene erősebb meg hatalmasabb, így a fideszisták helyében elgondolkoznék, Máriát, mint akinek az országa volnánk, nem lenne-e jobb lecserélni valami sok karú és hatalmasabb imádnivalóra. Vagy jobban viselkedni, hogy a megváltó anyja szeresse őket kicsit.

Megfontolandó a dolog, és még csak meg sem hülyült az ember teljesen, mert nem ő csinált ebből élet-halál kérdést, hanem ők, és szájtátva néztük csak, ahogyan már az elején lesajnált ellenség volt mindenki a futballpályán és annak környékén. Törvényszerű ez abban a gondolkozásmódban, amit korábban már említettem, és még csak nem is én találtam ki, hogy itt a fideszistáknál a vérgőzös nacionalizmus egybeolvad a futballal, következésképp egy meccs az übermensch-tudat erősítéséről is szól, azaz, soha nem is veszítünk.

Ezt a vonalat erősítette doktorminiszter urunk is, amikor meghirdette a nehéz napokat, mert már akkor győzött, ugyanis a mi fiainknak három pontja volt, ami több mint a legutóbbi kettő, azaz, történhet bármi, a diadal a miénk. Mintha a legutóbbi választás lett volna, ahol a pártja az uniós voksoláson soha nem tapasztalt rossz eredmény ért el, de átfordították darabszámra a százalékot, hogy meglegyen a dúlásukhoz a felhatalmazás. A futball annyiban más, hogy itt nem lehet következmények nélkül hazudni, mert vagy kiesik a csapat, vagy sem.

Most kiesett – annak ellenére, hogy mégis győzött -, de nem is ez az érdekes igazán, mert kit érdekel, hanem a tálalás, ami ezt az uszkve másfél hetet kísérte, ahogyan bontakozott ki a mind szövevényesebb összeesküvéselmélet. Minden és mindenki a mi fiaink ellen volt, akik azonban annak ellenére, hogy a Nélküled zengése, a fideszistákkal tömött VIP páholy, illetve a komplett ország alélt visítása kísérte őket, mégis elbuktak, mint valami tragikus hős, aki a halálával bizonyítja nagyságát. Valahogyan így, de nem is ez a lényeg.

Hanem az első meccsen mindjárt a csaló holland bíró. Svájctól nem azért kaptak ki nemzetünk legjobbjai, mert szarok voltak, hanem a tulipános játékvezető miatt, s már itt elkezdődtek a homályos sejtetések (tudjuk, Rutte meg a többi), hogy aztán a német meccsen folytatódjanak, ahol felsőbbrendűségünk bizonyítására azt hozták elő, hogy az ellenfélnek rózsaszín volt a meze. Majdhogynem le nem buzizták őket, ennek ellenére a magyar macsók mégis kikaptak, mert ezek szerint rosszul imádkoztak újra. Vagy keveset.

Az emlékezetes skót meccs előtt a Fidesz sajtója odáig jutott – tessenek csak visszakeresni -, hogy a nagyképű (sic) skótok azt számolgatják, hogyan juthatnak tovább. Azaz, olybá tűnt, úgy gondolják a fideszisták, hogy nekik ehhez joguk nincsen, annyira untermenschek, hogy leginkább csendben meg kellene húzni magukat, és örülni, hogy luk van a seggükön, Aztán alakult a dolog ahogyan, a bukovinai székely fiú legyőzte a skót gonoszt, és így érkeztünk el az emlegetett nehéz napokhoz, amelyek éjszakája tegnap véget ért.

Várható volt – a fideszisták szerint -, hogy ellenünk lesz megint a világ, mert, mint szintén olvashattuk tőlük, a portugálok azon voltak, hogy minket kigolyózzanak. A legszebb azonban a cseh-török meccs játékvezetőjének története volt a propagandasajtó tálalásában, aki román, így értelemszerűen fúj majd úgy, hogy nekünk fájjon. Viszont az úriembert egészen egyszerűen Kovács Istvánnak hívták, így hirtelen és profánul fölmerült a ki a magyar fideszi problematikája, s láttuk, hogy ez a Kovács István nem az. Meg a sok ellenzéki szavazó sem.

Egyet nem hallottunk az eltelt napok alatt, hogy ez egy játék volna. Azt azonban igen, hogy ez megint olyan dolog, amiben majd megmutatjuk a világnak, de nem mutattuk meg, illetve elborított az a torz világlátás mindent: mindenki ellenség, mindenki a vesztünket akarja, egyedül vagyunk a vérzivatarban. Mintha az Unió és kies hazánk viszonya képeződött volna újra a futball nyelvén, s mivel ez egy viszonylag őszinte terep, láthatná a Fidesz, hová vezet mindez. De nem látja. Innen gondolkodva várjuk ma, mivel fossák tele a közösségi teret.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
8 hozzászólás “Futball, haza, halál
  1. Istvan szerint:

    A sok karú bálvány helyett inkább valami sok lábút kellene beszerezni; a láblabdához az talán jobban passzolna ?!
    Valamint a balsors helyett is jobbsors kellene. Ennyi. 😀

  2. Yeti szerint:

    Hmm, szóval indiai származék csak kamuzza a márijaországot?
    Akárhogy is, az biztos hogy hisznek a Szanátana Dharmában, az Örök Törvényben, amelyhez minden létezőnek igazodnia kell.
    Speciális változat a sokzsebű istenség, híveinek örökké lopniuk kell.
    Kicsit emlékeztet Majakovszkij elvtárs tételére: Lényin zsil,Lényin zsity, Lényin bugyet zsity.
    Így aztán ezek loptak, lopnak, lopni is fognak.
    De hogy ehhez mi a fenének kell labda?

  3. Ultron szerint:

    „várjuk ma, mivel fossák tele a közösségi teret”

    Pár tipp:

    – Cristino Ronaldo dollárbaloldali libsi Soros-ügynök.
    – Szíjjártó Péter bekérette a Grúz nagykövetet, hogy kikérje magának.
    – A háborúpárti Portugália kihagyott helyzetekkel provokál.
    – Németország nem létezik, szóval EB sincs és nem is estünk ki.
    – Nincs elég stadion és fociakadémia Budapesten, Karácsony alkalmatlan!
    – Orbán Viktor megvétózza a végeredményt, a hosszabbítás tartson Bicskéig!
    – Alacsony alkoholtartalmú sörrel támadták Magyarországot és a magyar embereket Berlinben.
    – „A béke pártján állunk, akkor sem lövünk, ha üres a kapu (és az államkassza).”

  4. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Egy cseppet úgy érzem mi is hibásak vagyunk.
    Hibásak mert hagyjuk hogy tönkretegyenek mindent. Hagyjuk hogy elvegyék a foci lényegét. A sportot, a játékot tőlünk.
    Valaki itt írta, hogy a kokákrdát is kukába dobta a kollégisták miatt…
    Szóval nem a kokákárdát kellene kukázni, hanem a náci gazember csürhéjét !!

    Ui.: én sajnálom, hogy nem jutottunk tovább.Minden ármány ellenére szeretem a focit. Is… 🤣

  5. Tom Sawyer szerint:

    Most ennyire tellett. Szép volt fiúk !
    ( és ne a kubatov-lülü-homlok-orbán stb.. maffiáról szóljon ! )

    Hajrá Magyarország !! ❤️

  6. polyvitaplex szerint:

    „Németország, reszkess!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum