Freud bácsi, szevasz

Nagyon úgy néz ki, hogy kilencedikéig még ez lesz. Hogy addig is kénytelen leszek háborúról írni fideszi olvasatban, mert az ember azt rögzíti az utókor számára, ami épp zajik, és minálunk momentán más nem nagyon történik. Csak az uszítás. Csak a téboly. Az agyhalál. Néha azonban lehullanak a díszletek, így előttünk áll a szándék és a végeredmény pőrén, megmutatva leglényegét, az aljasságot, valamint a butaság mélységes sötétjét.

Azt nem tudni, hogy a Fidesz névre hallgató csőcselék és csatolmányai, megafonok, origók, köztévék és a többi, illetve a kitartott uszítók civil szervezetnek vagy kutatóintézetnek álcázva, az elhülyített népek és a rettegő szolgák naponta hányszor ordítják a pofánkba a lecsupaszított propagandát, hogy elhajolni sem lehet előle. A baj viszont, hogy kevés a mondanivaló, limitált számú szavak hordozzák a félelemkeltést, és emiatt olykor elképesztő dolgok születnek.

Jönnek elő mintegy a szellemi műhelyből. Mint tegnap is a Párt Facebook-oldalán, ahol üzenetet próbáltak megfogalmazni az alavju népség számára, s odáig mentek vissza a tömörítésben, amiből első ránézésre látszott, hogy semmi nem igaz. De képzeljük hozzá az elhülyített mimagyart, és azt kell vélnünk, még az is lehet, hogy működik, viszont ebben az esetben az volna a kérdés, hogy élni így érdemes-e.

A Facebook üzenet érdemi részét egy felszólító mondat hordozza, miszerint: „Vessünk véget ennek az őrületnek!” A szerző (vagy szerzők) ezt ügyesen a szöveg végire rakták, föléje pedig applikálták a fölsorolást, hogy mi az az őrület, aminek véget kell vetni. Tőmondatokban, pontokkal elválasztva az egyes elemeket, mint amit ők megállítanak, következésképp már zajlanak, s csak akkor maradnak abba, ha az iksz a Viktorra kerül.

No most, látjuk ám nagy bötűkkel, hogy „katonák küldése” – „európai sorkatonaság” – „atomháború”. Tehát ezt az őrületet kell megállítani, mint ami van, pedig nincsen egyik sem. Mert például, ha atomháború volna, akkor a propagandista nem tudna hülyeségeket irkálni, fizikai okokból nem lenne módja rá, mert elpárolgott volna a becsapódáskor, és ugyanígy nincsen katonák küldése sem. Mert hová. A boltba tejért, vagy akciós farhátért, ugye.

Európai sorkatonaság sincsen, mint aminek véget kellene vetni, de ennek ellenére értjük a szerző aljas szándékát, ami az, hogy a mimagyarok farkukat behúzva és vinnyogva iramodjanak rájuk szavazni. Csak az a kérdés, minek, ha már Putyin papa a fejünkre dobott pár megatonnát, azaz, sehogyan sem áll össze a kép, de a szándék nem is ez. Hanem az apokalipszis fejekbe ültetése, és a rettegés hasznának besöprése. De nem is ez a lényeges igazán.

Mert ezt már megszoktuk sajnálatosan az eltelt végtelenül hosszú évek alatt. Ám van még egy különös elem, ami miatt Freud papa jut az eszünkbe, és valahol föntebb azt találtuk írni, hogy néha lehullanak-omlanak a díszletek. Itt is találunk egy beismerő vallomással felérő mondatot, hogy mit tart őrületnek a szerző, mint aminek véget kell vetni, s ami nem egyéb, mint: „orosz rakéták lelövése Ukrajna felett”. – Hogy mi van? Csodálkozunk el erősen.

Mert mint egy rossz irodalomórán, föltesszük a kérdést, hogy mit akar mondani a költő, s ha alaposabban belegondolunk, látjuk, hogy egészen elképesztő dolgokat. Őrület az – így a mondat értelmezése -, hogy orosz rakétákat lőnek le Ukrajna felett, aminek véget kell vetni, azaz, az orosz rakétáknak szabad becsapódást kell biztosítani az ukrán földbe és városokba. Ne lőjenek le több orosz rakétát az ukránok tehát – és ezt nem értelmezzük tovább.

Mert fölösleges. Kibújt a szög a zsákból? Elszólták magukat a fiúk? Hogy az orosz rakéták győzelméért teszik, amit látunk, s még ez is lehet. Ennyire azonban nem hülyék, ellenben meg annyira mégis, hogy azt sem tudják, miket írnak, s ezért arra hívnánk föl a figyelmet, hogy aki nem tud magyarusul, az ne is próbálkozzék vele, mert netán hülyeséget mond, és kiderül, hogy ő maga is mennyire sötét. Mint példánkból is kitetszik.

Nem azt mondták, mint ami sikerült, de kicsire nem adnak. Mégpedig azért, mert akiknek szánták, azok képtelenek fölfogni a szavak rég elveszett értelmét, mert egy dolog maradt. Az artikulálatlan ordítás, meg a félelem és a reszketés, de nem kierkegaardi értelemben, hanem agytörzsi szinten. Böfögés, hányás, ürülék. Fidesz. És a kép, hogy mennyire ocsmánnyá váltak a fiúk, ha nem voltak azok már fogantatásukban is.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
5 hozzászólás “Freud bácsi, szevasz
  1. kovacs_ugynok szerint:

    Pedig egyszerű. A Kremlből küldték a listát a kretén fidelitasos hülyegyerekeknek. Ebben szerepelt a „сбить российские ракеты над Украиной”. Ők meg bemásolták a Google fordítóba aztán onnan a Facebookra.

    Hogy ez nettó hazaárulás? Aztán ki akarna hazaárulókra szavazni? Nagyon hülyének kell ahhoz lenni…

  2. Yeti szerint:

    Van bőven nagyon hülye, elegendő is.
    No meg a szokásos szavazós simlik nagymértékben.
    Hülye magyarik baszódjatok meg 🙁

  3. Ultron szerint:

    Tudom, Magyarország egy másik dimenzió meg minden, de néha még is egész egyszerűen hihetetlen, hogy kormányzati szinten mehet a pánikkeltés, izgatás, röhejes fikciókra épülő gerrilakampány, álhírterjesztés, egy teljes ország megfélemlítése, nettó átbaszása, alaptalan riogatás, 100% közpénzből, a legkisebb ellenállás vagy következmény nélkül.
    Ilyen egyszerűen nincs és mégis van.

  4. polyvitaplex szerint:

    Már kora reggel hasgörccsel ébredek, hogy hová dobott már megint atombombát az EU, mialatt aludtam.
    Én azt mondom, hogy atomháború helyett építsünk inkább atom-tengeralattjárót, ha fel is robban, legalább békés felhasználású atomtól halunk meg.

    • hj szerint:

      És képzeld, hogy Jancsi bácsi meg Juliska néni hogy örül minden reggel amikor felébrednek – szintén hasgörccsel –, hogy éjszaka szerencsére megint nem rájuk pottyant az atombomba. Bár a szívük mélyén érzik, sőt tudják is, hogy ezt nem a szerencséjüknek, hanem annak a drága jó Viktor miniszteres elnöknek köszönhetik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum