Orbán kikelt a habokból

Van ez a képünk. Az, midőn doktorminiszter urunk kikel a habokból, máskor gondosan befésült haja hátranyalva, hab testén pedig megcsillannak az apró vízcseppek, mint mindmegannyi gyémánt. A távolban pedig egy fehér vitorla kék tenger ködén átragyog. Ez a felvétel, hacsak nem gyöngyhalász a lelkem, egy nyaralás idillje, ami viszont egyébként nincsen is. Folyik a vita arról, hogy ez valóban lesivideó volt-e az Adrián, vagy fondorlatos elterelő hadművelet, hogy legyen gumicsont nekünk úgymond.

Ám arra kell rámutatnunk ezúttal (is): tökmindegy. Ugyanis környülállások keletkeztek, amelyek a NER olvasókönyvébe tartoznak, s mint ilyenek, ha más nem is, de morális tanítás kiolvasható belőlük. Hazugság, letagadás és orcátlanság, összefonódások és értelmezhetetlenségek, hogy nyaralt, nem nyaralt, kinél nyaralt, miközben persze tudván-tudjuk, hogy a lényeg egészen máshol van. Bankszámlákon meg a tanárok nyomorán, reszkető nyugdíjasok pénztárcájában és más efféle tájékokon.

Ez a kép, ez nem most kezdődött, hanem tán két évvel ezelőtt, amikor doktorminiszter urunk „több Balaton kevesebb Adria” felkiáltással persze, hogy a tengerhez iramlott pihengetni. Jelezve ezzel azt egyrészt, hogy tényleg nem kell arra figyelni, amit mond, másfelől pedig alátámasztva azt a tételt, hogy ő egy egészen másik dimenzióban él, vagy legalábbis azt hiszi, amiből az az ordas hibája fakad, meg van győződve róla, tényleg azt csinál, amit csak akar. Mert kitenyésztette a csinovnyikok és bávatagok őt megtartó tömegeit.

A mostani gyászos esztendőben (bár melyik nem az évtizede) is azt nyilatkozta doktorminiszter urunk, hogy „ilyen nehéz gazdasági helyzetben a nyaralás nem engedhető meg néhány kulcsminiszter számára, úgyhogy dolgozunk”. No most, eszerint doktorminiszter urunk nem kulcsminiszter a friss olvasatban, vagy pediglen úgy van, mint Petiminiszter tavaly a jachton, hogy miközben ringott a habokon, akkor is a dolgozójában volt, ergo most Orbán a hűs habokban is hazánk felvirágoztatásán ügyködött két lábtempó közben.

Bár azt nem ismeretes, hogy tud-e úszni. De nem is ez, hanem a még nagyobb ganyéság, hogy mindezek ellenére és mindeközben a sleppje (Gulyás miniszter alakjában ezúttal) a képünkbe hazudta, Orbán nem nyaral, nem volt és nem is megy. Nem kellene azért már ezt így, nem kéne azt mondani, hogy Orbán az irodában gondterhesen dolgozik, miközben ott csillog a hasán a víz. Értelme sincs, de, ami a lényegesebb, nem kellene lenéznie ennyire az ő népét, mert, ha ezt teszi, abból mi következtetéseket vonunk le.

Szomorúakat, bár értelmetleneket. Lévén, az ég egy világon semmi jelentősége nincs annak, hogy mi miket vonogatunk le doktorminiszter urunk illékony jelleméről, miközben ő a pofánkba röhög, hogy vastagabban mondjuk, a képünkbe szarik. Aztán ez a cirkusz, hogy kinél volt a vendégeskedés és miért. Mert és ugyanis, bár most már mindenki tudja, de a történelemkönyvek számára mégis írjuk ide, jegyezzük fel, hogy őméltósága az LMP-s, „ellenzéki” Ungár Péter nővérénél vendégeskedett. Ami így azért elég delikát.

De nem több ennyinél. Folyik itt az adok-kapok, hogy került oda Orbán és miért, hogy mi köze ehhez Ungárnak, aki nem tehet arról, hová született, így arról sem, hogy a kedves mama – akivel egyébként meghitten szokott kávézgatni – a NER egyik fő és torz történelem-ideológusa, s hogy Ungár a családi vállalkozásból veszi ki a maga százmillióit, hogy ezek birtokában unatkozva politizálgasson. Szóval van itt minden a megengedéstől az elátkozásig, de összegezzünk annyiban, hogy mindez Ungárral együtt érdektelen.

Ahogyan Ungár „ellenzéki” léte is, ha ebben a formában lehet beszélni erről egyáltalán, s Ungár megbékítő és „józan” gondolatai is, hogy Orbán tagadásából nem lehet megélni. Tök mindegy, kinél úszkált a nagyvezír, hírértéke csak annak lenne, ha egyáltalán, hogy mondjuk Gyurcsánnyal dobálgatta volna a strandlabdát a tenger mormolása közben. Vagy már annak sem igazán. Mert ami van, az a tömény rothadás. Benne Orbánnal, az „ellenzékkel”, meg a kínos magyarázkodások, a nem tehetünk róla családi kötelékekről.

Ennyi az egész egyébként, de momentán ez a minden. Orbán ótvar módon hazudott. Na és, újdonság ez? Nem, egyáltalán. Fura kapcsolatokra derült fény: ez se nóvum. Hülye magyarázkodásokat hallunk: na és? Változik ettől valami? Semmi sem, csak növekszik bennünk a hányinger. Ami a lényeg, hogy ez az egész kávéspohárban pittyegő vihar azokhoz el nem jut, akikhez kellene, sőt, ha még el is jutna, föl nem fognák, mi ezzel a baj. Levesre telik nekik, meg kenyérre. Meg fröccsre, hogy csináljanak ricsajt. De csakis otthon, a négy fal között.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
4 hozzászólás “Orbán kikelt a habokból
 1. repulo szerint:

  Orbán, mint gyöngyhalász?
  Próbáltad már a húsleves zsírgyöngyeit a tányér aljára kényszeríteni?

 2. Tom Sawyer szerint:

  Kedves Rezeda !

  Tökéletes kórkép. Mit lehet ehhez még hozzátenni ? Közben lopják az országot szemérmetlenül. Lopnak engem, lopnak téged, lopják a gyerekeinket, lopják az unokáinkat… Még a szomszédot is lopják… ( Mondjuk ez fáj a legkevésbé 🙂 )

  Feldobnak ilyen kib@szott képeket ? Nyilván megrendezett. Eleve az objektiv helyzetéből, a szituácóból látni lehet. Ez nem úgy működik ha spontán van.. Dee kérdezd meg a Zsolti kollégádat, igazat fog adni. 🙂
  Ezek még akkor is hazudnak, ha kérdőjel van a végén…

 3. Ultron szerint:

  Egyvalamit végre fel kellene fognia minden magyar állampolgárnak: Magyarországon nincs olyan, hogy politikai ellenzék. Nincsen! Van egy nagy Fidesz és mellette a sok-sok kicsi fidesz kitartott a szivárvány (sic!) összes színében. Egy jobbik, lmp vagy az utolsó faszomtudja szent kipcsak népfront pártja között az egyetlen különbség, hogy egy része kézbe kapja a lóvét, a másik fele meg számlára. Ál-ellenzékek vannak, kirakatpártok, trollpártok, megélhetési politikusokkal.
  Tulajdonképpen itt valódi politika sem létezik – színjáték van, elképzelhetetlen mennyiségű pénzből – és pénzért.
  Ettől persze nem leszünk boldogabbak, de legalább tisztán látva szomorkodhatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum