Tiszta Amerika – vagy nem

Amióta a Fidesz és csapatai, valamint csatlósaik megszállták az országot másodjára 2010-ben, ebben a régióban semmi sem lehetetlen. Keveseknek, ám azoknak nagyon. Itt van példának a legnagyobb nyertes, a felcsúti fideszes polgármester, Mészáros Lőrinc, aki bekerült a leggazdagabb magyarok közé. Az Orbán Viktor bizalmasának számító Mészáros és felesége vagyonát 6,9 milliárd forintra becsülik, amelynek révén a 88-ik helyre jutottak a leggazdagabb magyarok között.
felcs Mészároséknak a kormányváltást követően kezdett el futni a szekér, cégeik számos jól fizető, több milliárd forint értékű állami megbízást nyertek el. Nemcsak a csatornaépítésben és útépítésben jeleskedtek, hanem az állami föld- és trafikpályázatokon is tarolt a család. Fejér megyében több mint ezer hektár állami földet nyertek el a helyi gazdák elől, de pályázat nélkül is három birtokot kaptak használatra a miniszterelnök szülőfalujában, Alcsútdobozon. A területalapú támogatásból évi 70 millió forint biztos bevétele lehet a családnak, de ez nekik aprópénz a többi jövedelem mellett. Az egyik cégből nemrég 800 millió forint osztalékot vettek ki, ami ötször annyi, mint az összes alkalmazott teljes fizetése.
nemzeti_dohanybol_mohai_balazs_610400 Van másik példa is, hogyan lehet seggnyalással villámgyors karriert építeni minálunk. A fiatalabbik Sánta János, a Continental dohánygyár tulajdonosa, a trafikügy egyik nagy nyertese új belépőként, 3,8 milliárddal a 140-ik a listán.

Ha nem mutyipénzt kap a haver, akkor sok lóvéval járó mutyipozíció jut neki. A mi jó Philipünk, a Rákay megint araszolt egyet a létrán. Az MTV Zrt. vezérigazgatója, Medveczky Balázs a Közszolgálati Kuratórium jóváhagyásával Rákay Philipet, az MTV Zrt. M1 és M2 csatornáinak eddigi intendánsát nevezte ki vezérigazgató-helyettesnek – közölte a cég. Ehhez sem kellett túl sok teljesítmény, elég volt a vezír valagát megnyalintani párszor. 2_o_rakayA Viva Tv hajdani hülyegyereke most aratja annak a gyümölcsét, amikor kétmillió embert delirált a Kossuth térre. Hogy nem ért ahhoz amit csinálnia kéne, az nem érdekes. Pedig most bukott éppen: mielőtt az MTV második legfontosabb embere lett, egymilliárd forinttal támogatta az állam az egyik televíziós projektjét. Kár, hogy a műsorfolyam alig érdekelt valakit. A nézettségi eredmények ugyanis nem igazolták vissza, hogy a nézőknek szükségük lett volna a mi Philipünk által kigondolt és az adófizetők pénzén kistafírozott „Itthon vagy – Magyarország szeretlek!” monstre műsorfolyamára. Az egész hülyeség akkor még hatszázezer embert sem érdekelt. Vezérigazgató-helyettesként azonban bizonyára jobban teljesít ez az ember, csakúgy, mint az ország.

Semmi baj nem lenne a most felszínre bukó három emberrel – és hol van a többi sokezer -, ha valós teljesítmény állna az előrejutás és a hirtelen meggazdagodás mögött. Akkor lenne ez tiszta Amerika, ahol mindenki számára adott ugyanaz az út. Itt nem ez az ábra, az ilyen megtollasodások mögött semmiféle teljesítmény nincsen, legfeljebb csak annyi, hogy a miniszterelnök mutyista barátja és falubélije Mészáros, Sánta kitalálta nekik a trafikok megszerzésének módját, Rákay meg egész egyszerűen csak csontig van a vezér seggében. Ma itt, ebben az országban ennyi szükséges és elégséges az előre jutáshoz, mintegy kilencmillió ember meg le van szarva. Ez tehát nem Amerika, maximum annak déli változata, amiről meg tudjuk, milyen.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum