Számolás, mérés

Itt, az utóbbi napokban teljesen lekötött minket Orbán et. globális ámokfutása, aminek az a folyománya, hogy partvonalra került Európában. (Bár eddig sem volt a közepén.) Ugyanakkor azt se feledjük, bármennyire is nézzük a természetes szégyen mellett bevallottan elégedetten, ahogyan sorban kapja a maflásokat, azt azért nem árt felidézni és aztán alaposan az eszünkbe vésni, hogy nem az Unio választotta meg őt sorozatban négyszer – állítólag – kétharmaddal, következésképp nem is ő tudja leváltani.

Hanem mi magunk. Ahhoz pedig, hogy ez cirka másfél év múlva megtörténhessék, nagyon sok mindennek kellene megváltoznia, de korai még ezeket csokorba gyűjteni. Helyette foglalkozzunk csak a szavazatok leadásával és összeszámolásával, mert Vitézy et. ámokfutása egy valamit biztosan megmutatott itt a permanens újraszámolásokkal, hogy valami alapvető baj van a rendszerrel, de azt is, hogy a Fidesz egy választást sem tud korrektül megrendezni. S ezen a ponton azt el is feledjük, hogy lehet, nem is akar.

Most nem elevenítenénk fel a főpolgármester-választás összes lehangoló mozzanatát, mert azt mindenki ismeri, aki nem a Hold túlsó oldalán lakik. Érjük be azzal a biztos tudattal, hogy ahányszor újraszámolják, annyiszor jön ki más eredmény, és derül ki az, hogy már elsőre is meglehetős szabadossággal bántak a szavazócetlikkel. Úgy rakosgatták ide-oda, az egyik kupacból a másikba, mintha sajtcédulák volnának, így az emberben óhatatlanul fölvetül, ugyanezt az egész országban megtehették, nem csak most, hanem mindig.

Eddig is és ezután is. Ha sommásan akarna az ember fogalmazni, azt is mondhatná, úgy csalnak, ahogyan csak akarnak, ráadásul a szakavatottak szerint (meg szerintünk is) már maga a rendszer is csaláson alapul, amíg a honpolgár eljut a fülkébe, majd kitámolyog onnan. Innen fakad az embernek az az egyre inkább igazzá váló érzése és meggyőződése, hogy ezeket választáson legyőzni nem lehet, de próbáljuk meg túltenni ezen magunkat, próbáljuk elhinni, hogy mégis, és a mostani cirkuszt intő példának tekinteni.

Hogy lehessen tanulni belőle. Nem állnánk neki most fennhangon sorolni, hogy ellenzéki oldalról milyen égető szükség volna embereket (megfelelő számút és mindenhová) delegálni a szavazatszámláló bizottságokba, mert ez most sem sikerült. Ugyanakkor ebből az a következtetés is levonható, hogy az a társadalom, amely még erre sem képes, nem is akarja annyira azt a változást, de javítsanak ki, ha ebben tévedek. Mindenesetre itt van előttünk a kehes állatorvosi ló, amely állapotából tanulni lehet.

Momentán olybá tűnik, még az is lehet, Karácsony jobban nyer, mint eddig, de még ez is a rendszer tarthatatlanságára utal, és kérdőjelez meg minden eddig lezajlott választást. Bár voltak más furcsaságok is régebben a leálló szerverekkel, de a tanulság ebből nem először az, hogy nem elég a Fideszt simán legyőzni, hanem totálisan el kell verni, hogy biztos lehessen a szavazópolgár a változásban. De, mint a tapasztalat mutatja, akkor is csak a békétlen átmenet garantált, esetleg zavargásokkal terhelt, kockakő-feltépős.

Mert hogy-hogynem, szerte a földtekén az mutatkozik, hogy a jobboldal (szélsőjobb) a vereségbe belenyugodni nem nagyon tud, sőt, már előre is tud fenyegetőzni, mint Orbán nagy barátja, Trump, aki azzal traktálta az amerikaiakat, hogyha nem ő győz, akkor lángokban fog állni a hazájuk. És mint a Capitolium ostroma is mutatja, nem rest ilyen irányba terelni a dolgokat, ugyanakkor még csak meg sem lehet büntetni érte, ami szintén a demokrácia lomha tehetetlenségét mutatja. Meg kellene tanulni az autokratákkal bánni.

Ha úgy vélnék, messzire jutottam az újraszámolástól, akkor tévedni tetszenének, csak igyekeztem rendszerben látni a dolgokat, és azon mélázni, miből mi következik, és hová vezet a jóindulatú tehetetlenség. Oda, hogy le leszünk győzve mindig és mindenkor, mert nem látjuk, hogy vannak a történelemnek olyan pillanatai, amikor nincs helye a lányregények stílusának, mert azzal semmire nem lehet menni. Orbán sem a tehetsége, hanem a gátlástalansága miatt lett az, ami, de még mindig kesztyűs kézzel bánnak vele, s helytelenül.

Visszatérve azért a kiinduló tételünkre, erre a Vitézyre, nem árt emlékeznünk arra, hogy már az első újraszámlálás előtt azt mondta, bármi lesz is az eredmény, abba belenyugszik. Nem így történt, mint ismeretes, de a legszebb az egészben, hogy a mostani átnyálazás előtt azt mondták nekünk, ezután már jogorvoslatnak helye nincs, aztán mára kiderült, mégis van. Ahogyan kinéz, itt addig számlálgatnak, míg el nem kopnak a lapok, vagy míg számukra megfelelő eredmény nem születik. Így a meccs esetleg soha nem ér véget.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
6 hozzászólás “Számolás, mérés
  1. Ultron szerint:

    Részemről ez volt az utolsó választás, amin részt vettem. Az én gyomrom már nem bírja az aktív és önkéntes hozzájárulást ehhez az undorító csaláshoz.

    • kovacs_ugynok szerint:

      Magánügy, úgyhogy felesleges kihirdetned.

    • Yeti szerint:

      Egyetlen dologra azért jó volt eddig is. Megmutatni a geciknek, hogy anyátokpecsája!
      Valami mellett rég nincs szavaznivaló, de ellene bőven.

  2. kovacs_ugynok szerint:

    A fidesz üzemszerűen vezeti félre a választóit, miközben bűncselekményt követ el a riválisai mocskolásával, dehumanizálásával. Mindezt lopott közpénzből teszi. Ergo, bármelyik következő választásról diszkvalifikálni kellene. Gazdálkodj okosan kártya: „2010 óta folyamatosan csalsz a választásokon, a következő 3 körből kimaradsz.”

  3. Yeti szerint:

    Valami régi régi tanítvány kérdezte egykor a tanítóját:
    – Mesterem, sokat kell még várni hogy jobb legyen?
    – Háát, ha várjuk akkor még sokat.

    Ki a fenét érdekel mi lesz két év múlva, ha eddig se érdekelte a többséget?

  4. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Ez tényleg szomorú. Soha nem gondoltam volna .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum