Bölcs vezérünk magához tért

Olyan jó volt nekünk az utóbbi hetekben, amikor azt sem tudtuk, merre ténfereg Orbán. Vagy, hogy egyáltalán a világon van-e. Az ország nélküle is ugyanúgy rohant a vesztébe, a mocsok is csak úgy folyt mindenhonnan, mintha ő beszélt volna a Kossuthon, Nagy miniszter egyedül is el bírt indulni Kínába újabb hitelért, Szijjártó is önjáróan csinált hülyét magából, a vonatok így is összevissza közlekedtek (álltak), a gyerekek mobil nélkül fulladoztak az iskolában, akárha a betegek a kórházban. Látszik tehát, hogy Orbánra itt már szükség nincsen semmi.

Igaz, ő sem akar túlságosan a mi nyavalyáinkkal foglalkozni. Ez az ország már kevés az ő horizontjához. Tudjuk ezt régről, pénzügyek, nőügyek nem érdeklik, a világ megváltása azonban annál inkább. Hogy valami lesz, az pár napja már tudható volt, amikor egyetlenünket egy, a Comói-tó partján álló luxusétteremben kapták lencsevégre, ahová azért érkezett napokkal ezelőtt, mert nem messze onnan, Cernobbióban vett részt egy fórumon, ahol előtte azt mondták, Európa jövőjével foglalkozik majd, miután az országot kizabálta a vagyonából.

Orbántól már időtlen idők óta nem hallottunk olyat, aminek köze lehetett volna az ország valódi gondjaihoz, és most, hogy magához tért a nyári álomból, most sem mutat hajlandóságot arra, hogy ezen változtasson. Azaz, megy minden tovább a kitaposott úton, Orbán a világot akarja megváltani, azt azonban eleddig nem tudtuk, hogy próféta is, de most ez is kiderült. Ahogyan magához tért a luxusétteremben kapott kajasokktól, kijelentette, hogy ő megmondta előre. Mégpedig a „békemisszió” után mondta meg előre a tutit.

De nem hallgattak rá. Bővebben arról értekezett, hogy július elején javaslatot készített az EU vezetői számára, amelyben felvázolta, milyen lépésekre lenne szükség a háború megállításához. Orbán szerint az Európai Unió vezetői nem vették komolyan javaslatait és figyelmeztetéseit. Szerinte rossz döntést hoztak azzal, hogy nem cselekedtek időben. Hogy mi volt a javaslat, és mit kellett volna cselekedni, arról egy rohadt szó el nem hangzik, viszont a gombák számára levonható, hogy nem hallgattak Orbánra, s lám most mi van.

Amúgy semmi nincsen, csak annyi történt, hogy a nagyvezír magához tért, és lankadatlanul folytatja a hőbörgést, amit az is bizonyít, hogy felriadva a kómából azt posztolta – de cseszheti, mert a diákok a suliban nem tudják olvasni  -: „A győzelem receptje: teljes letámadás.” Nem tudni azonban, aktuálisan kit kell letámadni és nem utolsó sorban miért, egyáltalán ő támad vagy őt támadják, tehát teljes a balladai homály nála, s akkor a gombáknál is, de baj az nincs, mert szólnak megint a harci kürtök a susnyásból visszatérve.

Egyébiránt elemében volt a manus, mint ahogyan az újságok és újságírók is, akik ezek szerint megszenvedték az Orbán-mentes uborkaszezont, mert tegnap olyan mennyiségben kaptunk a nyakunkba Orbánt, mint amikor eltörik a szennyízvezeték, és gejzírként tör föl a szar. Itthon vagyunk tehát, állapíthattuk meg, Orbán viszont annyira nem. Más szemszögből inkább úgy fogalmaznánk, hogy elmentek neki otthonról, mert ez sokkal közelebb van a valósághoz, ami az, egyre erősebb az emberben az a képzet, hogy elmebeteg az ipse.

Tudjuk, hogy rendszeresen irkálja át a történelmet, és módosítgatja benne a saját szerepét, olyat azonban eleddig nem hallottunk tőle, hogy mintha már örök idők óta volna és nyomná rá a bélyegét az egész emberiség sorsára, hogy aszongya: „nem ez az első háborúm”, illetve kicsivel később pedig: „van tapasztalatom abban, hogyan kell menedzselni egy háborút”. Hagyok időt a mélylégzésre, vagy a röhögéstől kiköpött kávé letörlésére, utána azonban arra kérem önöket, hogy ízlelgessék ennek a mélységeit, vagy az alatta lévő rétegeket.

Egyébiránt azon a beszélgetésen, ahol ezek a bölcsességek elhangzottak – meg még mennyi rengeteg -, egyetlenünk azt bírta mondani, hogy ő immár huszonkét éve miniszterelnök. A tudatalatti szándék egyfelől az lehetett, hogy ő a legtapasztaltabb, legöregebb sorsrontó, következésképp nála van a bölcsek köve. Illetve még mélyebben a vágy, hogy ennyi ideig legyen miniszterelnök, beleragadva mintegy a trónba. Visszatért hát ő, megszólalt, és még mindjárt hátra van Kötcse, meg a kihelyezett frakcióülés. Bele fogunk hülyülni a baromságokba.

Ha úgy tetszik, ez volt az ő nagy őszi visszatérése, kiemelkedett a susnyásból a mocsári lény, és most letámad, megvált, győz, utat mutat, gyűlölködik, fröcsög, csak egyet nem tesz: nem kormányoz. Igaz, azon a hajón, ami Magyarország volna, sokat már nem is nagyon lehet, olybá tűnik, hogy a tehetetlenségi erő magától viszi a szakadékba. Hogy közben a kormánytagok miket delirálnak, miközben ő készül az isteni szerepre Európa, de az egész világ bölcs irányítójaként, az már édesmindegy. Ennek már nagyon rég vége van.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
7 hozzászólás “Bölcs vezérünk magához tért
  1. Coolman szerint:

    Ámen.

  2. Yeti szerint:

    „Igaz, azon a hajón, ami Magyarország volna, sokat már nem is nagyon lehet, olybá tűnik, hogy a tehetetlenségi erő magától viszi a szakadékba.”

    Ez olyan szép kép, hogy eltettem emlékbe.

  3. Ultron szerint:

    Na tessék…már kezdett rügyezni a lelkem, hogy pár boldog napra eltűnt ez a túlérett pőffeteg, erre most megint élénk rángatod. 🙂

    Nemhogy a friss, ropogós, mindent (mindenkit?) megszentelő b*zi plébánosról írnál. Orbán után még ő is gyomornyugtatóként hatna…

  4. hj szerint:

    És ezek a handabandák nem Pityuból, a falu bolondjából bugyognak elő, aki hosszú évek óta tartó, kijózanodni még napokra sem képes alkoholizálása közben ontja az egész falura az eszét, hanem egy ország miniszterelnökéből. Akármilyen is az az ország…

  5. Nyista szerint:

    Miben a különbség Isten és orbán között? Isten nem akar orbán lenni!

  6. Lőrentei Z szerint:

    Ő ma a világ Nostradamusa,ún.”Hellenseher”de mièrt mi gazdagitjuk?

  7. vadalma szerint:

    A Magyarország nevű hajón már kormány sincs, mert már azt is ellopták.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum