Kitüntetve

Többszörösen is megérdemli Ungváry Zsolt, hogy a nevén nevezzük. Egyrészt, augusztus 20. alkalmából miniszteri elismerő oklevelet kapott, s ha már Fásy Ádám lovagkeresztje bekerül az annalesekbe, őt sem szabad kihagyni, hogy láthassa az utókor, mi folyt itt a NER tizenötödik évében. Ungváry Zsolt „tanárember” volna, valamint könyvtáros. Az oklevelét kimagasló szakmai tevékenysége elismeréséül kapta, de, ahogyan Fásynál sem látjuk az indoklásul előadott teljesítményt, ennél az Ungvárynál még inkább nem.

Okot és indokot tehát másutt kell keresnünk, és meg is találjuk abban a dolgozatban, amit „tanár úr” a Demokrata című nyomdaipari termékben tett közzé, s amelyet szőrmentén régebben már érinettünk. Ebben, mint emlékezhetünk, Donáth Annát elveteti az anyja, így megvalósul a budapesti olimpia. A szerző fikciójában Donáth meg nem születésének eredményeként Hámori Luca olimpiai bajnok lesz, az éremtáblázat élén pedig Kína és a Donald Trump által vezetett Egyesült Államok után Oroszország és Magyarország következne.

Illetve voltak ott más nyalánkságok is, az ordenáré taplóság mellett azonban arra hívnánk fel a figyelmet, hogy „tanár úr”, aki szintén ilyen keresztényi értékeket valló úriember, az „írásban” Donáth Anna édesanyjának abortuszáról elmélkedik (mint ami megváltoztatja a történelem menetét), viszont arra szeretnénk csöndben utalni, hogy ezt meg kellene beszélni a gyóntatójával, ha van olyan neki egyáltalán. Mélyen hívő keresztényként az abortusszal nem viccelünk, vagy pediglen nem vagyunk sem mélyen, sem hívők.

Mindemellett ez itt a legkisebb baj, mert a butaság és a bunkóság bátorsága ilyen végeredményeket szül, csak az a kérdés, hogy ilyen készségekkel hol van a „kimagasló szakmai teljesítmény”, vagy ez az írás már éppen az. Ugyanakkor nem elhanyagolható az időtényező, hogy mi volt előbb, a kitüntetés vagy a dolgozat, vagy inkább, hogy melyik fakadt a másikából. Az oklevél az ordenáréságból, vagy a dolgozat már ennek ellentételezése, bár a végeredményt tekintve voltaképp ez tök mindegy, a lényeg az eszmeiség.

Az pedig van dögivel. Hősünk önmagát így mutatta be a Demokrata című nyomdaipari termékben: „Az írásban – a politikai publicisztikában különösen – az igazságérzet vezérel, összekapcsolódva a pedagógusi lelkületből fakadó tanítási vággyal. Elsősorban magyarként és keresztényként szeretném felmutatni azokat az értékeket, amiket az életben legfontosabbnak tartok, s amelyeket számtalan veszély fenyeget”. Látjuk itt a pedagógusi lelkületet, és keressük az értékeket, amelyeket felmutat, s amelyeket veszély fenyeget.

Miféle, tehetnénk fel a kérdést, de fölösleges volna, mimagyarok, tuggyukkik, és a többi, ugyanakkor arra kell rámutatnunk világosan, ugyanakkor elborzadva és szomorúan, hogy „tanár úr” ezzel az írásművel nagyon fontos dolgozatot tett le az asztalra. Ez egy fasiszta vallomás, coming out mintegy, amikor Donáth Anna meg nem születésével voltaképp a halálát akarja, ami olyan viccesre sikeredett, mint annak idején a zsidókon élcelődő, a holokausztot megelőző kis tréfácskák keresztényi értékként előadva pedagógusi lelkülettel.

Hogy meglegyen az ellenpontja, azért jegyezzük meg, hogy a Madách igazgatóját miért távolították el, s hogy ez az alak meg miért kap plecsnit. Itt áll előttünk a jobboldal erkölcsi magaslata és felsőbbrendűsége, ez is ember, most jön a templomból. Ungvárynak a kitüntetést egyébként dr. Aradszki András fideszista országgyűlési képviselő adta át, aki vagy nem olvasta az írásművet, vagy egyetért annak tartalmával. A magunk részéről leginkább erről vagyunk meggyőződve, nem is kell nagyon utána járni. Itt van előttünk a mocsok.

Mindez egyébként, hogy ilyen alakok irkálnak, meg ilyenek kapnak plecsnit – Bayerre gondolva – nem is olyan nagy meglepetés, csak mégis kijelöli a mocsaras szellemi irányokat, vagy nem is irány ez már, hanem a beteljesedett cél. A vágyott Kánaán. Amely abban mutatkozik meg, amit ez az Ungváry még két évvel ezelőtt írt, ami szerint az ateisták olyanok, mint a homoszexuálisok, akik a keresztények arcába tolják a gondjaikat, így, ezeknek, szegényeknek foglalkozni kell velük, ha akarják, ha nem.

Abban a dolgozatban fejtegette azt is, hogy a hittan a legfontosabb óra az iskolában, ami után a kitüntetést már nem is csodáljuk, de voltaképp a szellemiséget sem. Amúgy „tanár urat” nagy valószínűséggel le kellene fóliázni, hogy ne tudjon ártani a gyerekeknek, ami megérdemli azt a stigmát vagy billogot, amit a Fidesz elismerése jelent. Ez a teljes önfeladást bizonyítja minden esetben, a szervilizmus olyan fokát, ami megér már egy plecsnit is. Más kérdés, hogy Ungváry keresztény elvtárs ezt másképp látja, és még büszke is magára. Lelke rajta.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
6 hozzászólás “Kitüntetve
  1. Yeti szerint:

    Ki kell nevezni a Madách igazgatójának.
    Ha ez tanár, akkor én minimum négy római pápa is lehetnék.

  2. Coolman szerint:

    Én tanár voltam. Helyette is szégyellem magam.

  3. tanyi szerint:

    Ezek szerint ez az új orbáni keresztény értékrend, nem-is merek bele gondolni mit tenne ha nem lenne keresztény.

  4. Ultron szerint:

    Amúgy attól, hogy Budapest olimpiát rendezne, eltűnne a többi – a magyarokat fasorban hagyó – ország? Hámori Luca megtanulna ütni?

    Ez a csávó beteg, de nagyon. Ilyen eszement és ízléstelen lázálmokat papírra vetni még Lovecraft sem mert, igaz, ő nem is volt bokáig orbán seggében.
    Ez akkor is vegytiszta fasizmus, ha fizettek érte. Sőt, úgy méginkább az…

    Én is tudnék sorolni szépszámmal anyukákat, akiktől anno világmegváltó jótétemény lett volna az abortusz (mondjuk olimpia itt akkor sem lenne soha, cserébe talán élhető lenne az országunk…), de egy ilyen „igazságszerető, keresztényi” utópiában a magamfajtának szava sincs.

    Amúgy is kifogytam már belőlük.

  5. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Nem tudom, hogy a művelt nyugat pontosan látja-e mi a franc folyik itt ebben a tetves országban ?
    Emlékszem, még a német RTL-en néztem anno 90-es években egy Efraim Kishont (Kishont Ferenc) interjút, ahol a neves humorista – nagy megdöbbenésemre – kijelentette a magyar nyilasok még a német „kollégáikhoz” képest is állatok voltak . Most már sejtem hogy igazat mondott .
    Szóval a minimum, hogy ezeket a náci „fajvédő” hóhér jelölteket eltiltani minden uszítás lehetőségétől, és keményen alkalmazni az u.n. alaptörvény (??) idevonatkozó részét.
    Erre a náci elvtársak kitüntetést osztogat ezeknek.. A birkák véget érni nem akaró ütemes tapssal üdvözlik, a többi meg csak bámul.. Ez lett a nagy ‘Renszer váltásból” ez lett a Hazámból !
    Ha a Holokauszt nem így kezdődött volna, azt mondanám kész röhej…

    • Fáradt szerint:

      „Nem tudom, hogy a művelt nyugat pontosan látja-e mi a franc folyik itt ebben a tetves országban ?”

      Látják. Azt is látják, mi folyik Törökországban, Kínában, vagy a ruszkiknál. Ettől még üzletelnek velük/velünk, max. befogják közben az orrukat, és utána kezet mosnak. Az oroszokat is csak akkor kezdték bojkottálni, mikor megtámadták Ukrajnát.
      A demokrácia nem importálható, ha nincs rá igény, erőszakkal meg nem lehet téríteni. Nem lehet egy népet megvédeni önmagától.
      Ha Magyarország úgy döntene, hogy lerázza magáról az élősködőket, valószínűleg kapna nyugati segítséget hozzá. De amíg ott tartunk, hogy „Nekemazjár! Ingyér! és „Csinájják meg nekem/értem/HELYETTEM!” addig itt változás nem lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum