Szülés utáni depresszió

A nagy, választási felbuzdulásban-lelohadásban, csűrdöngölésben és gyászzene közepette méltatlanul kevés szó esik az én fatornyosomról (vö.: Savaria, Steinamanger, a Nyugat Királynője, tehát Szombathely), annak eredményeiről, holott ez minden valószínűséggel, és épp orbáni értelemben a Holdról is látszik. De tovább megyek, a Marsról is, esetleg a mimagyarok anyabolygójáról, a Szíriuszról, ahol is a szűzanya világra hozta az első fideszistát még az ősrobbanás előtt. De nem csigázom tovább a képzeleteket.

Mert az történt, aki még nem halott volna róla, hogy itt mifelénk a Fidesz (és csatolmányai) akkora maflást kaptak, hogy megnémultak tőle, amiről majd elmélkednénk egy keveset. Előtte azonban a tények, más szóval a valóság, amitől egyébként a narancsfiak amúgy irtóznak, vagy úgy hajlítgatják ide meg oda, amíg számukra fogyaszthatóvá nem válik. Az itteni helyzettel azonban még ez a metódus is tehetetlen. Mert és ugyanis országos értelemben ellenzéki lett (maradt) a polgármester, és mind az összes egyéni körzetet is a háborúpártiak nyerték.

Amikor ez vasárnap késő este (már majdnem éjjel) bizonyossá vált, a magam részéről, mint aki komolyan vette Orbán atyuska – és mind az összes szombathelyi csicskája – fenyegetését, vártam, miszerint, ha nem ők nyernek, akkor elkezdenek bombák potyogni a levegőégből, lángokban áll majd szeretett városunk, a kisdedek pedig anyjuk után zokognak, ahogyan egy csapásra válnak árvává. Mert a szombathelyiek nem fogadták meg a jámbor intést, hogy mind megdögletek, ha nem ránk szavaztok. Ezt mondta a Fidesz. De aztán nem ez lett.

S ha ugyan a végeredményről az országos sajtó nem is számolt be dobpergések közepette, előtte nem csak az országos, de az európai lapokban is helyet kaptunk, ahogyan a szombathelyi Fidesz szórólapján – Lázár után szabadon – egy bécsi utcarészlet állott lángokban, mint intés Szombathelyre nézvést: ez vár rátok háborúpárti libsikomcsik, ha nem mi győzünk. A Párt kampányának mocskosságáról immár Európa-szerte megemlékeznek, ennek az itteni megtestesülése csak egy apró adalék, de maradandó. Főleg a helyi Fidesznek.

Most már persze mindegy is, mert az is bevallható, hogy ezektől az ember másra nem is nagyon számíthat és számíthatott. A kampány itt, minálunk sem arról szólt, mi a Fidesz célja-programja, hanem egy volt a lényege, lehetőleg minél több mocskot borítani ez ellenérdekelt fél fejére, ami azonban ím – ha nem is váratlanul, de azért meglepő erővel – a saját fejükre hullt vissza. De olyannyira, ha nem lenne a kompenzációs lista, a mi közgyűlésünkben fideszistának a nyoma sem lenne ezentúl. Érett ez az én városom.

De nem is ez, hanem az utána, illetve a közben történtek. Az itteni „ellenzéki” sajtót az eredményvárójukra be sem engedték, a „baráti” meg végül nem tudósított róla. Mert úgy alakult, hogy az amúgy kézivezérléssel rángatott propagandalap, amely öt éve egyebet sem tett, mint a már akkor is ellenzékinek számtó városvezetést mocskolta minden módon és minden lehetséges eszközzel, sőt, erre ebben a kampányban még sikerült is rátennie egy lapáttal, nem tudósított a Fidesz itteni eredményvárójáról.

Mert minek – gondolta a lap -, ha nincsen győzelem, nincs miről írni, ezért van az, hogy semmit nem tudunk arról, hogy a mi kis decens helyi Fidesz csapatunk hogyan fogadta a hírt – ami a választók ítélete, s ezt ne feledjük -, hogy egyáltalán nem kérnek belőlük, hogy látni sem bírják őket vagy nem bírják a szagukat. Vasárnap este mind az összes itteni fideszista megnémult, egy kurva szó nem sok, annyi nem hagyta el a cserepes ajkukat, olyanról persze nem is álmodtunk, hogy a győztesnek gratuláljanak, mert ahhoz előzetes gyerekszoba kellene.

Vagy kellett volna.  De végül is, nem velem és azokkal kell vagy kellene elszámolniuk, akik mindettől, hogy ez így alakult, elégedettek, mi több, boldogok vagyunk, hanem azokkal, akik így vagy úgy, de mégis rájuk szavaztak, s most úgy érezhetik, hogy vége van a világnak. Illetve nem az a fajta következik, amit a Fidesz helyben ígért nekik. S hiába süt a nap szorgalmasan, az ő egük felett bőven van borulat, de a helyi fideszfiúk még őket sem méltatják egy rohadt szóra sem, amiből az világlik ki, hogy a választók le vannak szarva.

Eddig is le voltak, csak nem tudták. Illetve tán most sem esik le nekik, mire tartja őket a Fidesz, de ez legyen az ő nyomoruk. Kik vagyunk mi, hogy sajnáljuk őket, ha a saját pártjuk sem teszi ezt, innen nézvést azonban csak ez a rohadt nagy hallgatás az érdekes, hogy mi ez. Szülés utáni depresszió, hogy ott van a buktás kisded és a tehetetlenség érzete, vagy inkább a katonák olyan kiábrándulása, akik a háború véget érvén nem tudnak mit kezdeni magukkal, mert nem jönnek a parancsok, és nincsen kire lőni. Ilyen kétséges állapotok vannak itt, minálunk. És érdekesek.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
4 hozzászólás “Szülés utáni depresszió
 1. kovacs_ugynok szerint:

  Nem sajnálni kell őket, hanem megkérdezni, az a 4 hogy jutott be? Egy ekkora önkormányzatnál miért vannak egyáltalán listás helyek? Amit műveltek a választások előtt, és az előtt, csak rontják a levegőt Szombathelyen (is). Lassan mindenkinek fel kéne fogni, fideszesnek lenni szégyen. Hazaáruló, gyűlölködő, tolvaj bűnöző banda!

  • Yeti szerint:

   Ehhez képest az ország teljes egészében fidesz színben mutatkozott!
   Az úgynevezett ellenzék, avagy a dollárbaloldalnak gúnyolt társaságok a megszűnés határára estek, legtöbbért talán nem is kár persze ennyi semmirejutott évük után.
   Csak a helyi képviselők lettek ESZesek.
   Tartok tőle, nem csak a kiváló munkavégzés eredménye ez, hanem a helyi fidesz minden eddiginél méretesebb balfaszsága.
   Azzal együtt nagyon jólesik, már nagyon rámfért egy kis öröm.

 2. polyvitaplex szerint:

  Hende Csaba helyében sürgősen elkezdenék polgári köröket alakítani.

 3. Tom Sawyer szerint:

  Kedves Rezeda !

  Háát én is így gondoltam, és este már láttam vasárnap.
  A fideszes/fidelitasos üdvöskék meg jó lenne ha elgondolkodnának mennyire átb@szták – félre értés ne legyen- saját magukat. Már ha lenne mivel gondolkodni ugye…
  És gondolom a karámban élők is látják hogy fogy a törek rendesen.. 🤣
  A közel 60 évemből sajnos 3 hülye rezsimet tudok mondani magam mögött. ( de őszintén mi ez az 1903-ban született nagyapámhoz ? ) Viszont mindig vissza tudtunk jönni.
  Asszem Beckenbauer mondta a VB győzelem után
  anno :
  ” mi németek tudunk valamit, amit más nemzet nem. Mi fel tudunk állni minden vereség ellenére ”

  Nos mi is sokat tanultunk tőlük szerencsére..🙃

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum