Újra szól a hatlövetű

O. Viktor, a kedves vezető profilképet cserélt a Facebook-oldalán. Szép darab, sok munka lehetett vele, amíg olyan lett, amilyen. Dolgozatunkhoz azért nem tettük ide illusztrációként, mert nem szerettünk volna abba a hibába esni, hogy elmegy a kedves étvágyuk. Aki mégis vállalja a kihívást, föl is keresheti ezt a lapot a szájbertér tengerében, aki félős kicsit, annak szavakban elmondjuk a látványt. Hogy milyen is.

Tessenek elképzelni akármely ’Isztán végződésű ország örökös elnökéről szóló képet. A minta onnan érkezhetett, ahogyan egyetlenünk fizimiskáját szénné retusálták, színei pedig megfelelnek a keleti ízlésnek. Középen elválasztott hamvas haj, megnyerő mosoly – bár a rókaszerű beütést képtelen odahagyni -, így valami mindahányunk jóságos nagypapája benyomást óhajt kelteni a cucc. De nem sikerül neki.

A szemével nem lehet mit csinálni, ami a népi megfigyelés szerint a lélek tükre, ez pedig olyan, amilyen. Kezdődik a kampány, ahhoz járt az új kép, és egyetlenünk nem is fogta vissza magát. Dolgos pénteket tudhat maga mögött, Kossuth-szeánsz, választási manifesztum meghirdetése, mindmegannyi alkalom, hogy el tudja mondani nekünk, ő és a pártja mit szeretne tenni érettünk, mit az országgal, hogy jó legyen. Ilyenek.

Programnak nevezi az ilyesmit, amivel a bávatag választópolgárokat el szokták andalítani, fűt-fát ígérgetni nekik, mert az általunk megvetett politika már csak ilyen. Ezt az ígérgetést nevezhetnénk alapszabálynak is, amit azért így-úgy be szoktak tartani a világ normálisabb felében, egyetlenünk és a Fidesz azonban – azóta, amikor azt a csudálatos kitételt tolták a pofánkba, hogy folytatják -, ilyesmire nem ad. És valószínűleg képtelen is.

Viszont mégis mondani kell valamit, ha már ilyen hülyén működnek a dolgok, és ezért hallottuk a reggeli órákban a Kossuth-szeánszon az eljövendő Fidesz működés esszenciáját őfőméltósága retusált szájából. Ekkép jellemezte a helyzetet, illetve foglalta össze az ő és a pártja programját: „választási kampányban vagyunk, nem spekulálni kell, hanem lőni, tölteni, lőni, tölteni, harc van”. – Ez már delikát, illetve döfi, ez tisztára a vadnyugat a hatlövetűvel.

Vagy inkább a profilkép alapján vadkelet. De nem is ez. Hanem a folyomány. Az a benyomásunk, hogy aki ilyeneket hadovál a kappanhangjával, nem építeni akar, hanem kizárólag és csakis rombolni. Annak semmi nem fontos, csak, hogy a végén hullahegyeken állva jelenthesse ki, győzött, viszont halovány fingja sincs, mit kezdjen a győzelmével azon a tudaton kívül, hogy ő a legnagyobb kovboj a világon. Ez egy beteg elme megnyilvánulása.

Ám folytatódott a nap még. Ez csak a felütés volt, ahogyan megállás nélkül tüzelt hősünk, bár nem tudjuk kire, nagy valószínűséggel mindenre, aki és ami mozog. Tisztára, mint a haverja Ukrajnában. Mert az az érdekes helyzet állott elő, hogy ez a lövöldöző egyed amúgy egy fostos békegalamb. A választási manifesztum lényege a háború vagy béke, azt jelentve ki, hogy csakis a Fidesz a béke, minden más háború. Sőt, a béke színe a narancssárga.

Ilyen szinesztéziát még nem hallottunk, és nehéz is elképzelni, midőn Mária néni a sparhelt mellett meghallja a varázsszót, Fidesz, és akkor narancssárga paca jelenik meg a szemei előtt, illetve, ha nem vigyáz, az emlegetett rókaképű retusált fotó a középen elválasztott hajjal, a lövöldöző békepap, aki ember, most jön a templomból. Ez egy olyan katyvasz, amiből nehéz kiutat találni, sőt, voltaképp lehetetlen is, mert beleragadtak a ganyéba az elvtársak.

A választási manifesztum kapcsán, a kampányindító gyűlésen ugyanis mind az összes, Orbán seggéből kifelé nézegető Fidesz-egyed beleállt ebbe a nívóba, s ahogyan a főnöküknek nincsen semmi mondanivalója, nekik hogyan is lehetne. Nem azért lettek kiválogatva a galeribe, hogy önálló tudatuk legyen a nagy, közös narancssárga helyett. Ezek ilyen kontraszelektált bagázs, ahol egy Menczer kommunikációs igazgató lehet, ott nincs miről beszélni.

A kedves vezető azonban azt is kijelentette, hogy Európában egyedül ők húsz éve minden választást megnyertek. Ami nem egészen így van, csak majdnem, mégis mindent elmond Magyarországról, ahol semmi programmal, csak a colttal hadonászva lehet mázsaszám szavazatokat szerezni, és most is ez lesz, ha nem is annyira, mint eddig, de azért kellő számban. A vége így fog kinézni, addig is, ahogyan az meg lett hirdetve, szagolhatjuk a lőporszagot.

Kiábrándító ez az egész, és lehangoló a Fidesz meg annak ura, hogy ennyit tudnak, de ezek szerint a nyájnak épp eleget. És itt az ideje, hogy elmagyarázzuk, illusztrációul miért azt a képet választottuk, amelyiket, amelyen a kedves vezető egy disznóölésen fotózkodik a vértől iszamos földön állva. Mert ez az ő világa, a kalbásztöltés meg a szarszag. Nekünk ez jut eszünkbe a Fidesz hangalakot hallva, és nem a narancssárga béke a permanens lődözéssel.

Ezt az ellentmondást is elég nehéz józan ésszel feloldani, de ha már a mostani megnyilvánulás után megint eljutottunk az indiánok dúlt földjére, eszünkbe jut a Volt egyszer egy vadnyugat című filmalkotás, amelynek a végén a negatív hős szájába gyömi a szájharmonikát Charles Bronson, megmutatva haldoklásában annak, ki is ő és honnan jött, és így teljesíti be a bosszúját. Én ezzel nem akartam utalni semmire, csak úgy eszembe jutott.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
7 hozzászólás “Újra szól a hatlövetű
  1. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Hát pont tegnap vettem elő a Hohnert, és a volt egyszer egy vadnyugatot..Ilyen véletlen csak ritkán adódik, és csak ezért is írtam..😼 Dee így volt, tanúm is van..

    A nácikról meg csak annyit, nézd meg kik maradtak,vagy lettek a megmondó emberek.
    Kik vezetik a listát ? Magáért beszél az egész. Jaa, és most olvasom, hogy a a legjobb, hogy a korrupt gazember Novák K. 5,2 (ötmillió-kétszázezer) forintot kap tőlünk. Habár gyanítom, hogy az ereszcsúszkálásért is millókat fizetünk centiméterenként.. 🤪🤣

  2. kovacs_ugynok szerint:

    Ez megint egy Freudi elszólás lesz. Mert óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy kire kell lőni, ki az ellenség? Meg kiért, miért is harcolnak a varangykirályék?

    Akinek több esze van egy marék lepkénél, rövid gondolkodás után rájöhet, a hatalomba furakodott maffia a saját „egzisztenciájának” a fennmaradásáért harcol. A munka nélküli, EU átlagon felüli életszínvonalért. Kik a célpontok, akikre lőni kell? Azok, akiknek mindez nem tetszik, és akik valójában ezt az egész urizálást finanszírozzák.

    A vadnyugati példa elég érdekes. Ott mindenki fel volt fegyverezve, és a banditák, akik kirabolták a többieket, nem voltak hosszú életűek. Gyakorlatilag annak köszönhető, hogy az USA az lett ami. Amihez van egy szállóige is. „Isten teremtette az embereket, Sam Colt egyenlővé tette őket.”
    A XXI. század hatlövetűje a média. A csuti varangykirály elvette a magyaroktól, és ellenük fordította. Ami már magában megérne egy szurokban és tollban megforgatást. Akkor mire várunk még? Magyar Péterre? :/

  3. Ultron szerint:

    Eldönhetné már, hogy most akkor kipcsak barbár, türk ninja, dakota sámán vagy rúgóláb sheriff akar lenni.
    Valaki megskalpolhatná már, de komolyan. Aztán jöhetne az igazi békepipa.

  4. Ultron szerint:

    Javaslat címváltoztatásra:

    „Újra szól a hatökör”

  5. polyvitaplex szerint:

    Mindig is úgy gondoltam, hogy a háborúpárti Brüsszelt nem lehet kopjával és buzogánnyal elfoglalni. Lőfegyverrel kell lőni, és nyilván lóhátról, hogy el lehessen menekülni, ha esetleg visszalőnek.

  6. Yeti szerint:

    Utalni én sem szeretek, jobban szeretem készpénznek venni a dolgokat.

  7. kovacs_ugynok szerint:

    Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy vadnyugat…
    (loptam)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum