Brüsszel mégsem vetemedett arra

Végül bírósági döntés mondta ki, hogy az európai szélsőjobb krémje (alja) mégiscsak konferenciázhat Brüsszelben. Ettől a mi miniszterelnökünk pedig állapotba jött, és diadalmi jelentéseket kezdett küldözgetni, mint a fosógalamb a sakktáblán, hogy őt nem lehet elhallgattatni, ahogyan ifjúkorában a kommunisták sem tudták. Itt egy pöttyet megint fényesebb lett a múlt, mint amilyen valójában volt, de momentán erre nem adunk, mert megszoktuk a történelem átírását.

Ehelyett itt van nekünk a jelen ezzel az újabb diadallal, hogy mégis be lett véve ez a Brüsszel, mert engedélyezte a fasiszta dzsemborit. Emlékszünk még rá tegnapról, ezért csak slágvortokban idézzük meg, hogy az MCC (mint Fidesz nyúlvány közpénzből), úgynevezett Nemzeti Konzervatív Konferenciát szervezett, amelyet három helyről is kivágtak, az utolsóról rendőri segédlettel, mert a helyi polgármester ezek miatt veszélyeztetve látta a közrendet. Illetve mellékesen elárulta azt is, hogy nem bírja a szagukat.

Meg a nyüves képüket ezeknek a széljobbosoknak, amiből aztán cirkusz lett. És a világ normálisabb feléből kitört a liberális én, amely azt tartalmazza, hogy ugyan engemet ezek meg akarnak gyilkolni, elvágni a torkomat, de én olyan karakán manus vagyok, hogy ezt megengedem nekik. Mert jogukban áll. Ugyan kicsit túloztam a szólásszabadság feltétlen tiszteletének karikírozásában, de a lényege voltaképp ennyi. Hogy olyanoknak biztosítjuk a jogokat, akik amúgy nekünk nem, és az összes törvényre magasról tesznek.

Kényes terület ez, szűk a mezsgye, ahol ki lehet jelenteni, hogy eddig és ne tovább, a liberális demokráciák története és rengeteg kudarca azonban azt bizonyítja, ez a társadalmi berendezkedés a jogok feltétlen tiszteletével olykor még az önvédelemre is képtelen, de a jelek szerint így kell ennek lenni. Hogy Orbánék tovább konferenciázhattak, azt sem maguknak köszönhették egyébként, hanem az ADF, keresztény-konzervatív jogvédő szervezetnek, amely bíróságig juttatta az ügyet, a bíróság pedig zöld utat adott ezeknek.

Orbán azonban a saját győzelmének állítja be ezt, hozza a szokásos szánalmas formáját azt nyilatkozva, miszerint „Örülünk, hogy még szabad beszélni Brüsszelben”, illetve szó szerint: „Minket a kommunisták sem tudtak betiltani, és a brüsszeli bürokraták sem fognak”. Itt oldalágon utalnánk arra, hogy olyan nagyon a kommunisták sem akarták őket betiltani annak idején, az akkori MSZMP-tagságos szabadságharcról és a ruszkikat hazazavaró beszédről is lehetne érdekeseket beszélni, de foglalkozzunk most a brüsszeli bürokratákkal.

Mint kitetszik, ők sem akarják betiltani. Egy polgármesternek nem tetszett a pofájuk, akit a saját bírósága utasított az ellenkezőjére, mint amit szeretett volna elérni, betiltani a fasiszta hőbörgést, de győzött a jog. Ha a jó érzés nem is. Viszont, ha jól emlékszünk, Orbán – és az összes többi hasonszőrű alak – épp ezt a Brüsszelt akarja bevenni és meghódítani, új rendet bevezetni, aminek a jellegéről Magyarország állapota kapcsán van elképzelésünk, ahol erősen elhallgattatják azokat, akik másképpen gondolkodnak a világról.

Leginkább úgy lehetne lefösteni az Orbán – és a cimborái – által elképzelt ideális világot, ahol nekik mindent lehet, de másnak nem, ahogyan Putyin is folyamatosan azért nem tud békét kötni, mert az ukránok visszalőnek. S ha már itt tartunk, Orbán azt is tutulta tegnap még a csűrdöngölős diadala előtt, hogy aki a békéről akar beszélni, azt betiltják Brüsszelben, holott arra semmilyen bizonyság nincsen, hogy a békéről egy rohadt szó is esett volna ezen a NATCON-on. Vagy, ha netán, akkor a nem szabad visszalőni alapon.

De nem is ez, hanem a cirkusz, aminek nagyon sok olvasata van. Hogy ingyenreklámot kapott ez az egész, a másik, szerint legalább kiderült kik is ezek és mi a baj velük, de az a gond, hogy a nemzetközi vizeken már mindenki úgyis tudja, ki az az Orbán Viktor és az ő barátai. Mit akarnak, és miért kell lehetőleg tartózkodni tőlük. Ugyanekkor elnézve tegnap az emegyet meg a fideszsajtót, Mária néni a stelázsi mellett megint csak azt látta és hallotta, mekkora győzelmet aratott újra az imádottja, ez a drága, egyetlen ember.

És miért van ez így, mert a NER-ben leginkább elhallgattatják a nem oda illő hangokat, és megint oda jutunk, hogy olyan jogokat követelnek, amit ők nem adnak meg, ha hatalmon vannak vagy oda jutnak. Visszatértünk hát az örök dilemmához, meddig terjedhet a demokrácia és a liberalizmus tűrőképessége, mihez van joga – vagy mihez nincs -, ha élni akar. És azt is látjuk, mennyivel könnyebb annak, akinek ilyen jogi és morális aggályai nincsenek. Rövid távon ezért szoktak ők győzni. Ez a helyzet, csókolom.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
8 hozzászólás “Brüsszel mégsem vetemedett arra
 1. Yeti szerint:

  Az a feneséges kurva nagy helyzet, hogy aki rövid távon nem éli túl, annak hosszú távon csak az örök világosság fényeskedhet!
  Liba realizmus.
  Tehát az ellenséget irtani kell, az arra alkalmas (bármilyen) eszközökkel – ha nem akarjuk a tepsiben végezni.

  A Máriás nénikék az ellenség tömeg támogatása, részemről pont leszarom mi lesz velük. De nem is állok be politikusnak.

  • Nyista szerint:

   Tényleg nem megy máshogy! Most már ideje lenne keményebb eszközöket alkalmazni a faskók ellen! Akkor is ha ez a vidéki „Máriás néniknek” rosszul esik. Mert ami most van az sokaknak – köztük nekem is – szintén kurvára rosszul esek! Miért van az, hoy Magyaroszágon a békenenetelő, cicanacis, nylon otthonkás, gyűlölködő, fasiszta, nyugger nénik és macinacis vidéki, gyűlölködő, fasiszta, nyugger bácsik lelki szükséglete a „nemzeti, keresztény, nagylétre” felülírja a mi jogunkat egy emberhez méltó életre?! Ha én szívok miattuk, az enyveskezű, dagadt, szarházi istenük miatt, akkor az rendben van de ha a fidióta, fasiszta nyuggerek nem kapják meg a nagyság és külö legesség illúzióját akkor az tűrhetetlen? Hogy is van ez?

 2. Ultron szerint:

  15 évnyi dúlást azért nem neveznék „rövid táv”-nak. Az a helyzet, hogy ezek a fasiszta dúvadak hosszú távon is győznek. Mindig. Mosolygó, pufók kis eminens angyalkákkal nem lehet legyőzni lelketlen, gátlástalan sátánfajzatokat.

  Annyit sikerült elérni, hogy újabb ütőkártyát adtak a pohos dakotának. Kezdem azt hinni, hogy direkt csinálják.

  • kovacs_ugynok szerint:

   Milyen 15 év? Eleve 4+14 éve vannak hatalmon, ami tezsvírek közt is 18 év. Plusz ellenzékben is egy normális ország ellen ügyködtek, kötötték a kereket.

 3. polyvitaplex szerint:

  „őt nem lehet elhallgattatni, ahogyan ifjúkorában a kommunisták sem tudták. Itt egy pöttyet megint fényesebb lett a múlt, mint amilyen valójában volt”

  Pedig igazat mondott, ifjúkorában az MSZMP-propagandista papa szíjjal próbálta meg elhallgattatni, de az ifjú forradalmár mégis elszökött a meccsre.

 4. kovacs_ugynok szerint:

  A varangykirály és társai ellen már régen Interpol elfogatóparancsot kellett volna kiadni, az EU adófizetők adójának az eltulajdonítása miatt. Meg azok ellen akik nem nyomoztak ez ügyben.

  • Quvik szerint:

   Így van ez, amikor a legnagyobb probléma a bűncselekményekkel az, hogyha kitudódnak! És ilyenkor sem az elkövetőket, hanem azokat büntetik, vagy lehetetlenítik el, akik „arra mernek vetemedni”, hogy ezeket a nyilvánosság elé tárják, mert a hatóságokhoz hiába fordulnak…

   • kovacs_ugynok szerint:

    …, és ez a viselkedés is csak újabb bizonyíték a bűncselekmények elkövetésére, az illegitim hatalomra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum