Ki ehet, és ki nem

Mint az ismeretes, J. A. polgártársunk alapvetése a következő: „ehess, ihass, ölelhess, alhass, a mindenséggel mérd magad”. Ebben benne van a széles univerzum a mikrovilágban, azaz olyas dolgok, amelyek nélkül embernek lenni nem lehet. Ezek közül momentán minket az evés érdekel, mert kiderült, van olyan végtelenül sanda honfitársunk, akit más jelzővel is illetnénk szívünk szerint, mert feltételekhez kötné politikai elvakultságában a táplálék bevitelét, ami Sheldon szerint is az egyik determinácó az életben és az élethez. Innen indulunk el.

A családi pótlék emeléséről vitatkoztak tépett honunk atyái és anyái valami parlamenti bizottságban, ahol a Fidesz természetesen nemmel szavazott az emelésre. Abba nem merülnénk el, kell vagy nem, ki kap, ki nem és miért, amellett azonban nem lehet szó nélkül elmenni, hogy Hende Csaba a tudósítások szerint megmutatta a lelkét, és kivágta az aduászt. Eszerint pedig kies hazánkban – a munka alapú társadalomban – mindenki dolgozhat, aki akar, és ebből fakadóan a fideszes Hende-logika arra jutott, hogy „aki nem dolgozik, az ne is egyék”.

Delikát jelzőt szoktunk alkalmazni az ilyen esetekre, ez azonban még azt a szintet sem üti meg. Nem idézném a kommentszekció megnyilvánulásait az ügyben, azt tessenek önmaguknak elképzelni, és nem kell visszafogni a gondolatokat, ha trágárságot akarnak hallani a minősítések hangneméül. Be kell vallanunk, hogy osztjuk a szekció vehemenciáját, de nem azért vagyunk itt, hogy folytassuk. Bálint Györggyel élvén az nem újságírás, ha a társadalom arcába köpünk, ezt toldanánk kicsit, az meg nem publicisztika, ami Hendével teszi ugyanezt.

Nem annyira régi a történet, mert a hallgattassék meg a másik fél is elve alapján – amivel amúgy a fideszisták élni nem szoktak egyáltalán – megszólaltatták hősünket a televízióban, aki a fideszista korszellemnek megfelelően a Bibliára hivatkozott. Ez szép lepel volna, ha érne valamit, ugyanis Pál apostol a thesszalonikiaknak szóló levelében (ami hivatkozási alap lett) azt írja: „Aki nem akar dolgozni, ne is egyék”. Az apostol amúgy a „rendetlen” életet élőkre vonatkoztatja, amit mond, nem azokra, akik valami miatt nem tudnak dolgozni.

Mert ilyen is van, még a „munka alapú társadalomban” is. Tehát hiába mondja Hende azt, amit, magyarán, hogy a Fidesz társadalmában dögöljön éhen, aki nem tud dolgozni, attól a mondandója még aljas. Hogy stílszerűek legyünk, a Szentírással indokoljuk ítéletünket, mert és ugyanis Máté az ő evangéliumában olyasmiket beszél, hogy ami az ember szájából kijön, az a szíve gonoszságát mutatja. Ne legyünk azonban előítéletesek, és ne tételezzük hősünk eleve romlottságát, akkor viszont arra kell jutnunk, hogy egyszerűen buta szegény.

Ennyi megengedéssel tesszük fel a kérdést a családi pótlékról abban a kontextusban, hogy az Hende szerint micsoda, és miért van köze ahhoz, hogy valaki dolgozik vagy sem. Mindeddig úgy véltük, de lehet, hogy fideszországban másképpen van, a családi pótlék az a pénz, amit az állam (mint közösség) a neki oly fontos „közjószágok” ellátásához ad segítségül, hogy épp mennyit, az az állam minéműségére jellemző. Ennek sehol a világon egyébként a munkához köze nincsen, Hende kijelentése tehát megbélyegez egy csoportot.

Elindulhatnánk itt a burkolt rasszizmus felé, de az rossz irány volna. Ennél lényegesebb, hogy egy halmazra rásüti a lusta, semmittevő bélyeget, és itt már a családi pótlékon túlmutatva jutunk el Lázár dumájához: „akinek nincsen semmije, az annyit is ér”. És innen látszik az, kik azok, akik a Fidesz szerint éhen is dögölhetnének. Csupán az a gond, hogy Hende hozzájuk kapcsolva az ő gyerekeikről is beszél, és baj az is, hogy föl nem fogja, mit mondott. Ehelyett bibliázik itt nekünk, mint az ember, aki most jött a templomból.

S ha már munka és nem evés, az a reményünk azért megvan, hogy a gukkeros ember talán nem úgy gondolta, amit hirtelen kimondott, miszerint ideje volna megrendszabályozni az óvodásokat, akik anélkül is tömnék a hasukat, hogy az akkugyárban dolgoznának előtte. Mert igazából, ha röhögni akarunk, ez az olvasata az elhangzottaknak, ami viszont egyáltalán nem vicces. Mert ha képviselő elvtárs szavait ezen túl szó szerint értjük, akkor kies hazánkban, ahol négy és félmillió ember dolgozik, akkor az összes többi el is pusztulhat. És ez már fajsúlyos.

Akárhogyan forgatom tehát, Hende ebből jól kijönni nem tud. Ám az az igazi baj, hogy mindez őt egyáltalán nem érinti, mert hiába derül ki nem először, miféle alak is ő, a körzetét egyfolytában stabilan hozza. Megvan a fix szavazóbázisa, akiket most szintén nem akarnánk megsérteni, de azt ők sem ártana, ha tudnák, hogy ezek szerint a képviselőjük közülük is sokat bátran éhen dögölesztene, de kicsire itt senki nem ad. Történhet akármi, akkor is csakafidesz, meg alavju, azaz, már egyáltalán nincsen kérdésünk. Egy nyomorult sem. Semennyi.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
12 hozzászólás “Ki ehet, és ki nem
  1. Kiss Erika szerint:

    hende ” úr ” és klub társai elöljárhatnának jó példával a bibliai tanìtások betartásával, ha már munka, a lopás mióta számìt annak ( igen- igen régóta nem kellene már enniük az elvtársaknak) , a másik, ne lopj, ha ezt betartanák, akkor kénytelenek lennének dolgozni, ezért az első tanìtással már nem is lenne dolguk. És ha valaki rohadt sokat lop, annyira sokat, hogy a pórnép egy része már nem is lopásnak látja, attòl az még egy mocskos ,élősködő, pitiáner bűnöző marad

  2. kovacs_ugynok szerint:

    A nagy kérdés nem az, hogy „ki ehet és ki nem”. A probléma az, hogy kik akarnák megmondani, ki ehet és ki nem. Amúgy a jó az lenne, ha senki nem mondhatná meg ki ehet és ki nem. Legyen szó a családi pótlékról, vagy az orbán maffiának nem kedves egyének egzisztenciális ellehetetlenítéséről.

    Ugye, csak kicsit kell belegondolni, és máris látszik kik „ezek” valójában, és kellenek-e nekünk ilyen vezetők? Vagy a kesztyűbábjaik, a bubu…

  3. polyvitaplex szerint:

    Kérdés, hogy Hende Csaba szerint mi számít munkának. Ő például fiatal kora óta minisztériumban, politikusként dolgozott, ami én szememben messze nem ugyanaz, mint földművesként, olvasztárként, mozdonyvezetőként biztosítani az ország vérkeringését, vagy közmunkásként hozzátenni valamit egy-egy település kinézetéhez.
    Jó lenne, ha Hende és társai nem forgatnák ki a dolgozni és a munka szavak értelmét.

    • kovacs_ugynok szerint:

      Pedig az is munka. Csak a bubu hülye hozzá, és olyan elől foglalja a helyet, aki valóban tudna is dolgozni az érdekünkben. Csakhogy a legfontosabb példát mondjam, ha nem maffia kesztyűbáb ogy. képviselőink lennének, akkor már régen leváltották volna az orbánt és bandáját. Csak ugye, a varangykirály mindenhol olyan jelölteket indít, akik aztán hatalomban tartják. Ezt kéne felfogni a sok hülyének aki még mindig leszavaz a fidesz maffiára. Legalábbis azoknak közülük, akik normális(abb) országot szeretnének. :/

    • kovacs_ugynok szerint:

      Vagyis a lényeg az, hogy a „szabad választás” annyiban szabad, hogy a választók „szabadon” megválaszthatják a fidesz jelöltjét, akit az orbánék jelöltek ki egy választási körzetben. Ergo, kiknek az érdekeit fogják képviselni ezek a képviselők? Kettőt lehet találgatni. :/

      Szerintem nem ez a demokrácia.

  4. Ultron szerint:

    Ha bármi nemű összefüggés lenne az elvégzett munka és a táplálkozás között, nem létezne fidesz, mert már rég éhen döglött volna az összes.

    Amúgy meg csak egy sokadik öszödi beszéd, egy újabb arcon köpése a népnek, kb. minden napra jut egy-kettő ilyen, szóval csak a szokásos.

  5. Yeti szerint:

    A szánhúzó kutya alapvetése is hasonló: enni, inni, aludni, kiskutyákat nemzeni, időnként a szánt húzva jólesően rohanni a hómezőkön.
    Mondjuk a blökik nem foglalkoznak vagyonra, fajra, nemre , vallásra, színre stb alapuló megkülönböztetéssel.
    Elvadult társaságként persze ők is kártevőkké válhatnak.
    De még akkor sem nyilatkoznak aljas baromságokat, mint a cseppet sem tisztelt politikusok.

  6. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    10, azaz tíz ezer forint a kérdés. Akkor, amikor 1, azaz egy kilógramm kenyér többe kerül mint ezer forint, a hús meg 3 ezer…

    Jachtok milliárdjai, Fertő parti elb@szott beruházások milliárdjai, elk@rt stadionok milliárdjai, Hatvanp@szta milliárdjai.. ???

    Elmennek ezek a pics@ba. Gyűlölöm a náci gazember csürhéjét ! Remélem a Jóisten igadzságot szolgáltat.
    Vagy majd mi…

  7. Tom Sawyer szerint:

    Jaa, a f@sz Bubu!
    Az ökör borgyú a távcsővel. A Fidesz ” jövő látója ” 🤣🤣🤣

    Hmm,na most sajnálom a Vazsiakat…🤪😭😭

  8. Tom Sawyer szerint:

    Ne haragudjatok. Dee mennyit dolgozott ez a gennyes gazember hogy így beszél ??

    Milyen alapon ? Volt egyáltalán munkahelye a Rablószálláson (parlament) kívül ??

    Agyament idióta barom. Tudtuk eddig is, dee azért überolta rendesen 🤪🤪

  9. Zeg56 szerint:

    Valóban problèma,hogy Hende biztosan nyeri mindig körzetèt.Nem szeretnèk èn se senkit megsèrteni,de Hende a Szombathely környèki falvakkal èri mindezt el.Számára Szombathely nem lètezik,a lènyeg,hogy ezekben a falvakban lovas szekèren(irhatnèk hintót is)vonuljon fel!A vasiak elgondolkodhatnának azon is(nem fognak,mert csak a fidesz…),hogy a vasi kèpviselők(vagy vasi származású)a megyèèrt mit tesznek.Pedig olyan befolyásos prominense van a megyènek mint Rogán!
    De,ha a kèpviselőket nèzzük:V.Nèmeth államtitkár,Ágh államtitkár,ès ott van Hende…….
    Pèldát vehetnènek csak a szomszèdos zalárol,hogyan lobbiznak a megyèjükèrt.Szándèkosan nem írtam vármegyèt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum