A magyar kormány jó hírneve

Nagy Márton miniszter perrel fenyegette meg a SPAR-t a magyar kormány jó hírnevének megsértése miatt. Mielőtt tisztába tennénk, ez miért is képtelenség, idézzük azért fel ezt a csudálatos történetet, amely ím, lassan eljut a végkifejletig. Minden az extraprofitadóval kezdődött, ami sarc nem egyéb, mint a magyar kormány útonállása a neki nem kedves cégekkel szemben kettős céllal. Elszedni a pénzüket, és elűzni őket az országból, vagy, ha már kivéreztek, olcsóért fölvásárolni azokat.

Ez egy nyílegyenes folyamat a NER-ben, ami annyira nyilvánvaló, hogy már az EU-hoz fordultak a Magyarországon regnáló multik (legalábbis jórészük), bemutatva a közösségnek, milyen maffiamódszerekkel működik a Fidesz. Ha úgy vesszük, ez az egész annyira transzparens, hogy már szót sem érdemelne, ha a magyar kormány nem lenne annyira hülye, hogy mindezek után is neki áll feljebb. Unalomig ismerjük a Ryanair-rel való affért, aminek csak a folyománya, hogy ennek vezére Nagy minisztert leidiótázta. De volt ott is per.

Mégpedig azért, mert a kormány egyik kinyújtott karja, a fővárosi kormányhivatal, mint hatóság háromszáz millió forintra büntette a légitársaságot, mert az tovább passzolta az utasokra a rá kivetett extraprofitadót. Aztán kiderült, a büntetés jogtalan, tehát lehetne olyan tapasztalat, hogy nem jó ómen minden hülyeség miatt pörösködni a multikkal, mert esetleg nem lesz jó vége. Illetve a vége mindig az, hogy a fogyasztó, lásd, mint fentebb, az utasok fizetik meg a magyar kormány rablóhadjáratait. A SPAR-ral sem lesz ez másként.

Illetve ezzel az osztrák céggel annyival nagyobb a baj, hogy a rabláson túl – mint ismeretes – azt is a nagyvilág elé tárták, Orbán Viktor szeretett volna egy rokonnak részesedést a cégből a SPAR-vezér állítása szerint. Így ez volna az, amivel kormányunk jó hírneve csorbult, bár ilyenje nem nagyon van már – ha volt egyáltalán -. Emlékezzünk az Uniónak panaszolt maffiamódszerekre, hogy az egyéb bajokat (külpolitika, jogállam, etc.) ne is említsük, tehát sokkal inkább mondható az, elképesztően rossz a magyar kormány híre.

Azon már túl sokat rontani nem lehet. Viszont abból, amit még alább előadunk, meglátjuk, ez a lehetetlen küldetés is sikerül nekik, mert a SPAR-ral kapcsolatban most indul útjára a gyönyör. Kiindulásként az az érdekesség, hogy Nagy miniszter hatóságnak képzeli magát, s mint ilyen, abban a tévedésben van, hogy egy céget, illetve annak a vezérét utasítgathatja akármire is. Pedig állítólag ezt tette, ha igaz az a kijelentése, amit előadott, miszerint „múlt héten behívtam a SPAR vezetőjét, és elmondtam neki, hogy minden kijelentésnek következménye van”.

Ez annyira szép, hogy ugyanebben a mondatban maga jó miniszter urunk cáfolja is meg, midőn egy vessző után pedig ezt visítja: „fáradjanak ide, és mondják el, mire alapozzák ezeket a kijelentéseket, amiknek következményei lesznek”.  No most, vagy behívatta azt a nyüves cégvezért, vagy most ábrándozik arról, hogy fáradjon hozzá, mert a kettő együtt nem megy. A logika szerint sem áll meg ez így, de, ha ez még fel sem tűnne, az mindenképp, hogy ebben a mondatban kétszer is elhangzik a „következményei lesznek” fenyegetés.

Ha mi SPAR vezér lennénk, megkérdeznénk az ábrándos agyú minisztertől, hogy aztán mik, aranyom, mert a vagyon jó része már az országból Svájcba menekítve, mint ismeretes. Maximum alaptörvénybe lehetne foglalni, hogy SPAR névvel nem lehet boltot üzemeltetni a NER-ben, de ez amennyire képtelenség, annyira elő is fordulhat, ahogyan az is, hogy mondjuk a boltokat kopaszokkal veretik szét, ha nem fizetnek elég védelmi pénzt. De lehet, én néztem túl sok maffiafilmet, és látom bennük kies hazánkat.

Amúgy, ha beperlik a SPAR-t a jó hírnév megsértéséért, akkor annak az lehet a következménye, hogy ha és amennyiben a boltláncot el is marasztalja valamely bíróság, akkor netán arra kötelezi, hogy a jövőben ettől tartózkodjon, illetve, hogy adjanak ki egy nyilatkozatot, amelyben egyértelművé teszik, hogy mi és miért volt jogsértő a korábbi kijelentéseikben. Ugyanott, ahol a jogsértés megtörtént, ami nem egyéb, mint egy osztrák élelmiszeripari lap. Nagy győzelem lesz, ha lesz egyáltalán, de immár nem is ez a lényeg.

Hanem valóban kormányunk jó hírneve, ami ezzel a cirkusszal minden bizonnyal öregbülni fog Európa-szerte, s remélem látszik, ahogyan mindeközben magasba tartom az irónia táblámat. De mindez is oly kevéssé érdekes már. Ennél sokkal fontosabb, hogy a megidézett történetekből látszik, a végén így vagy úgy, de mindig mi szívjuk meg, mert a szlogen szerint a Fidesznek Magyarország az első. Meg a családok, plusz a gyermekek, illetve a kismalac kunkori farka. Úgy nagyjából több szó kár is erről, plusz a képünk is megint éghet, hát, ez az.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
5 hozzászólás “A magyar kormány jó hírneve
  1. kovacs_ugynok szerint:

    Ugye az megvan, hogy a fidesz gyakorlatilag a boltláncok pénzén választási reklámot folytatott/folytat? Utalok erre a rezsicsökkentéses, farhátas, árellenőrzős baromságra, és a kötelezően kifüggesztendő tacepaókra. Ami szintén nem több, mint színtiszta propaganda, mások pénzén. Az adófizetőkén és a boltokén. Bár utóbbit szintén a magyar állampolgárok fizetik meg, ostoba aki nem látja át.
    Ahogy azt is, hogy ezeket is „kormányzati propagandának” próbálják álcázni. Holott a fidesznek csinálnak folytatólagos kampányt. Az egész összegzéseként meg gyakorlatilag mindenkit kár ér, a fidesz politikusait, holdudvarát kivéve. :/

  2. polyvitaplex szerint:

    Fogadnék, hogy lesz (lehet, már van is) olyan publicista vagy influenszer, aki a Spar bojkottja mellett agitál, valamilyen kicsavarodott hazafiság miatt.
    Én inkább a nagyon hülye Nagy minisztertől szeretném minél messzebb tudni magam, nehogy elkapjak tőle valamilyen kreténségbacilust..

  3. Yeti szerint:

    Osztrák Spar 62 centért adja a félliteres, dobozos Schwechater sört.
    Ha sokat szarakodnak, majd megint ott vásárolnak a tömegek.
    Ezek még mindig olyan hülyék, hogy kikergetik a vásárlókat az ökör intézkedéseikkel 🙁

  4. Ultron szerint:

    Gátlástalan férgek.

  5. polyvitaplex szerint:

    A Spar igazgatótanácsa szerint 120 millió euró különadót kell fizetniük a magyar kormány rendelkezései miatt.
    Eközben, ha jól értem, Lázár János vételi ajánlatot tett az üzletláncra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum