Durvul? Durvul

Nem tudom, milyen színű autói vannak a NAV-nak, de, ha kislányrózsaszínek, akkor is bízvást nevezhetjük őket nagy, feketének. És tegnap kétszer is eljöttek. Iványi Gábor egyházának (MET) gazdasági vezetőjét és iskolájának egyik igazgatóját vitték el, értük jöttek el, s ami a legszebb az egészben, hogy amikor megkérdezték az intézkedő erős embereket, mi a vád, az volt a felelet: az nincs, nyomozás van. És házkutattak órákig, meg elvittek embereket.

Ilyen stádiumban nem nagyon szokott kattanni a bilincs, most azonban igen. És szomorún már, nem pedig fülig érő szájjal – mert ez a rögvaló és nem film – jut eszünkbe Virág elvtárs igazsága, intelme, vagy inkább fenyegetése A tanúból, miszerint: „Mutasson nekem egyetlen embert ebben a tetves országban, akire, ha kell, öt perc alatt nem bizonyítom rá, hogy bűnös”. Azt hiszem, illetve erősen úgy tűnik, hogy itt tartunk immár.

Azért pedig, mert a hatalom nyaka körül az elmúlt napokban kicsit szorult a hurok. És nem akarnék magamra – mint ugye megmondtam – tíz ujjal mutogatni, de pár napja pedzegettem, hogy valami efféle fog következni. Azt vártam, hogy Orbán az évértékelőn, eldurrant aggyal jelöli ki az ellenséget, ehelyett más módszerhez folyamodtak (amihez látszólag semmi közük, pedig mennyire), hogy azzal élnek most már, nem csak a törvényhozó hatalom az övék.

Hanem a végrehajtó is, mert ők az állam. Illetve, mint mindannyian tudjuk, az állam maga Orbán Viktor, így ezek a dolgok, amelyekről ma szomorúan beszélünk, olyanok, mintha ő maga, enkezével hajtotta volna végre. Jobb, ha ezzel tisztában vagyunk, ha és netán másfelé kajtatnánk a felelősöket keresve. És most, hogy felvázoltuk a fasiszta egyeduralom képletét, nézzük, miből élünk. Először is a MET-tel, mint már nekiláttunk mesélni róla.

Amikor a két emberét elvitték a nagy autók, megszólalt Iványi Gábor is, aki nem egyebet sejt az ellenük végrehajtott akció mögött, mint, hogy elterelődjék a figyelem a pedofil-kegyelmi botrányról, ami az elvtársaknak kezd már a szájukig érni. Feltéve, hogy Iványi jól látja és igazat mond, akkor még nagyobb a baj, mint gondoltuk, mert ezek szerint emberek tönkretétele és meghurcolása már azért is eszköz, hogy ne rájuk figyeljenek.

Ha és amennyiben ez így van, akkor a maffia aljasabb az eddig látottnál és elképzeltnél, bár ez akkor is igaz, ha végig gondoljuk, az elmúlt időszakban mit kellett Iványinak és egyházának kiállnia csak azért, mert Orbán nem felejt, és minden áron bosszút akar állni. Munkatársak letartóztatása eddig még nem került képbe a személyes megtorlás során, ebből pedig az fakad, hogy a rendszer és eszközei durvulnak. Ennek az útnak a végén jönnek a barnaingesek.

Mintha mások is ettől tartanának, mert épp tegnap derült ki az is, Magyar Péternek – vö.: Varga J. volt férje – huszonnégy órás védelmet és őrzést javasoltak „a helyzet komplexitása és a kritizált körök erőssége miatt”. Hogy ebben a kontextusban a komplexitás, mint a helyzet jellemzője mit takarhat, az nem egészen világos, a kritika tárgya igen. Ami azonban nem igazán meglepő, de mindenképpen erősen lehangoló, hogy emiatt védelmet ajánlottak Magyarnak.

Ugyan lehet, még ezt az egészet is kitalálta, hogy forradalmár nimbuszát növelje, ám a helyzet olyan, hogy itt ilyet ki lehet találni, és senki nem is csodálkozik rajta, mert természetesnek veszi, hogy a kritikusnak netalán hirtelen valami baja eshet. Putyinizálódik kies hazánk, ugyanakkor a hitlerájra is hajaz, bár ez a két rendszer nem is áll annyira távol egymástól. Sem időben, sem módszereiben, nem véletlenül fedezzük fel minduntalan a párhuzamokat.

Merthogy az ellenzéki pártok is, a rájuk kiszabott elképesztő méretű büntetések, amelyek – mondjon a hatalom akármit is – arra szolgálnak, hogy a működésüket teljesen ellehetetlenítsék, és mégse tűnjön úgy Európa közepén és az Unió kebelében, hogy be lettek tiltva. Pedig ez már látensen éppen az. Gyakorlatilag – az esélyeket, a rendelkezésre álló erőforrásokat tekintve – eddig is szinte az volt, most meg még inkább úgy lesz.

Azzal a szokásos mázzal, hogy jogilag minden dolog rendben van. Lehetne ezt még tovább ragozni és elemezgetni, de minek, amikor tisztán látszik: amint a legkisebb veszélyt is érzi a rezsim arra, hogy hatalma megrendülhet vagy esetleg megbukik, nem rest bármilyen eszközt bevetni ennek megőrzése érdekében. A mostani helyzet pedig még nem is annyira szorító, csak a bukás langyos szele lengedezett, már nekikezdtek a tisztogatásnak.

S mivel tudjuk, mennyire aljasak és mennyire gátlástalanok, éppen ezért a végét nem is látjuk, illetve csak sejtjük, hogy meddig képesek elmenni. „Ahol nem vagyunk mi, ott az ellenség” – ezt is Virág elvtárs mondta a már idézett filmalkotásban, és kitetszik, akár most is mondhatta volna, akár Orbán szája is lehetne ez. Ő azonban annyira sunyi és beszari, hogy inkább a függöny mögül nézi, ahogyan egyre inkább tombol a rendszere.   

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
3 hozzászólás “Durvul? Durvul
  1. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Ezzel a kölökmackó Magyarral csak annyi a gondom – a Jóisten lássa a lelkem – hogy amíg hozzáfért szopni az Orbán Führer pöcsét addig semmi gondja nem volt ennek se… 🤣

    • Quvik szerint:

      Most is az a legnagyobb problémája, hogy néhány ember kezében hatalmas vagyon összpontosul! (És talán az, hogy ő kimarad belőle…)

  2. Haragos szerint:

    Annak a 3 millió magyarnak aki nyulvánvaló és tudható következmények ellenére is orbánra és a fideszre szavazott az utolsó választáson bele kéne verni az orrát ebbe a szarba is! Ez is a ti művetek gyáva, gerinctelen, gyűlölködő cselédek! A kurva anyátokat! Gyönyörködjetek a művetekben disznók!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum