Mozi

Szombaton, amikor az első hírek szállingózni kezdtek arról, hogy elnökasszonyunk különgépe elindult hazafelé, holott vasárnap még jelenése lett volna, szó sem volt arról, hogy ki kéne pattogtatni egy kis kukoricát a mikróban, mert maratoni előadás készülődik a legnagyobb gyönyörűségünkre. Három fekete autó indult el a reptérről és halad a Sándor-palota felé. Ez volt a következő jelenet sokat sejtetőn, bár a fekete autók funkcióik szerint egészen másfelé is vehették volna az irányt, ha A tanú című filmalkotásra gondolunk.

De ne legyünk telhetetlenek, semmi sem lehet tökéletes. Popcornra még akkor sem gondoltunk, amikor peregtek a dobok, és fanfárok helyet gyászzene szólt, amikor híre jött, elnökasszonyunk mindjárt rendkívüli bejelentést tesz. Tudtuk, mit fog mondani, hiszen azt mégsem remélhettük, hogy esti mesét mond a közjószágoknak, ha már a család, meg minden. Olybá tűnt tehát, hogy szombaton úgy délután öt óra tájban szépen bejelenti a távozását, aztán véget vetnek a zenének, és hazamennek a legények.

Ám ugyanekkor elindult útjára a forgatókönyv másik ága, Varga J. lemondása és dicstelen távozása, aki azon a Facebookon közölte ezt, ami felület amúgy nagy hangú harcainak eddigi hordozója volt, de aztán hirtelen csend lett a vidéken. Nem volt már se kivont kard Brüsszel ellen, sem vívódás a jogállam titokzatos fogalmával, csöndes eloldalgás volt. Ha színdarabot írtunk volna, akkor az szerepelt volna a szerzői utasításban: „Varga jobbra el”. Vagy balra gusztus szerint, de ez az irány az előzmények miatt nem reális.

Még mindig a sűrű szombat délutánnál tartunk. De még ekkor sem mozdult meg bennünk az az érzet, lehet, hogy történelmi időket élünk, hogy a szemünk előtt alakulnak a könyvek leendő lapjai, amikor megszólalt a volt férj, az új főszereplő, aki úgy elkezdett dalolni, mint Vejnemöjnen koma, aki énekével föl tudta forgatni az egész világot. Magyar (volt) férjuram azonban ekkora erővel nem rendelkezik, vagy a Fidesz hatalmi építménye túl monolit, hogy ugyan ledönteni nem lehet, de repedést okozni rajta igen. Itt kapcsoltuk be a mikrót.

És ez a készség azóta is működik szakadatlan, önti magából a rágnivalót, hogy zavartalanul élvezhessük az előadást, ami királydrámából alakul tragikomédiává, és közel áll a vérbő bohózathoz. Mindeközben pedig olyan mennyiségű mocsok szivárog elő, hogy Orbán sajtófőnöke elővette azt a formulát, amit akkor szoktak alkalmazni, amikor a szájukig ér már a sár, és tehetetlenek. Ez pedig a következő varázsmondat: „Reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozásával a kormány nem foglalkozik”.

Az ilyesmikre szoktuk mondani szótárunkból a delikát jelzőt, de a mostani helyzet már ezt is túlhaladja. Utalás szintjén azért megjegyezzük Balog miniszterpáter fölbukkanó szerepét az egész mocsokban, Orbán legszűkebb családi körét úgyszintén, a volt férj kijelentései után már megszületett Rogán elleni feljelenést. Kitetszik, hogy csak egy kicsit kellett megvakarni a NER burkát, és rögtön előbugyog belőle mindaz az elképzelhetetlen morális – és jogi – fertő, amit a propaganda eddig oly jól eltakart, de tudtuk, hogy ez nem fog örökké tartani.

Ezért és ezen a ponton kezdtük el azt érezni, hogy tán történelmi idők részesei lehetünk, aminek a kimenetele ugyan bizonytalan, de hatása azért messzehordó lehet. Mert még korántsincs vége, ma Balog páter is belebukhat, mert Orbán nyüszítő menekültében már őt is megnevezte felelősként csak azért, hogy önmagát ne kelljen. Ezen a ponton még bizonytalan, hány dominó fog eldőlni, mint ahogyan az is, hogy a bukottak közül mennyien állnak neki dalolni, vagy azért, mert nekik már teljesen mindegy, vagy, mert netán megvilágosodnak.

Mindeközben persze, ahogyan a popcornunkat eltelten majszolgatjuk, túl sok reményt nem táplálunk a számunkra kedves végkifejlet eljöveteléhez. Hiszen látható, más, normálisan működő államokban a mostani – meg ezer más régebbi – sztori töredéke elég lett volna a totális bukáshoz. Itt azonban erődemonstrációkat szerveznének (Bayer), az erkölcsi fölényüket hangoztatják, és az ellenzéket hibáztatják a szentéletűek távozása miatt. Semmi nem utal arra, hogy a Fidesz szobra ledőlne, még csak nem is inog igazán.

Jelenleg. De lehet olyan forgatókönyv, aminek ez a végkifejlete, csak a hozzá vezető út nem egészen világos. Rossz nyelvek szerint Orbán azért nem szólal meg, mert annyira szétesett, hogy most rakosgatják össze a szombati évértékelőre. Ott sokminden eldől, de ilyen előzmények után már csak a hatalmi logika és a diktátorok egyedfejlődése szerint is, még harcosabb, még elvadultabb Orbánt fogunk hallani, aki nagy valószínűséggel azt is érzi, a mostani, nyári választás az utolsó esélye. Ha az nem jól alakul, megindul a lejtőn. Meglátjuk.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
5 hozzászólás “Mozi
  1. kovacs_ugynok szerint:

    Azért csak tessék takarékoskodni a pattogatott kukoricával. Új hír, hogy a balog püspökfalat kikérte magának, hogy a kegyelmi kérvényt ő nyújtotta volna be. Akkor viszont ki? A saga folytatódik, és már messziről szaglik. Csőbe húzták a luvnyákat, az már tuti. :/

  2. polyvitaplex szerint:

    „Reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozásával a kormány nem foglalkozik”

    Talán össze sem tudnánk számolni, hogy a kormány (és személy szerint Orbán) mi mindennel nem foglalkozik, hogy hányszor volt már a különféle súlyú botrányok és ügyek rövidre zárása ez a cinikus mondat. Női dolgokkal nem foglalkozom, Fakenews portáloknak nem nyilatkozom, Ember, most jövök a templomból, Boldog karácsonyt! stb.
    A Magyar Péter-interjúból most azok is megtudhatták, akik eddig nem olvastak független sajtót, hogy ez a sok „nem foglalkozás” Rogán Antal propagandaminisztériumának a döntése szokott lenni, ők javasolják, hogy nem kell nyilatkozni, a dolgok majd maguktól is lecsengenek.

    Persze, hogy Havasi hazudik, hiszen a kormány (azaz Orbán) mindennel foglalkozik, ő hozza a személyi és egzisztenciális döntéseket, és amikor nem, akkor is az ő jóváhagyásával hozzák meg azokat.

    • hj szerint:

      Amikor csökkent munkaképességű emberek szerették volna megtartani az addigi besorolásukat, vagy amikor a Covid-járvány ultrasikeres kezelése miatt tönkrement egzisztenciák, családok, vállalkozások szerettek volna segítséget kapni az államtól, vagy amikor kis jövedelmű gyerekes családok, egyedülálló szülők szeretnék, ha emelkedne a családi pótlék összege – ezek (csak így hirtelen kiragadva) mind-mind olyan ügyek, amikor a kormány szintén nem foglalkozott reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozásaival.
      Akkor viszont a kérdés az, hogy de vajon mi az, amivel foglalkozik?

  3. Maverick szerint:

    „Reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozásával…………stb”.
    Senkit nem hagyunk az út szélén!Tecccik ismerni? Nem is volt olyan rég, ugye?! Elég csak ránézni az új cociális törvényre.

    Mit várhatnak ezután az egyszerű mimagyarok, ha a saját fajtájukat is az árokba lökik, csak hogy mentsék a bőrüket?!

  4. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Ha visszagondolsz pár hete írtam, hogy szerintem kezdhetjük pattogtatni. Nézd, ez a gazember már annyinak keresztbe tett, és most már a sajátjait végzi ki szép sorjában -vagy azok egymást- hogy előbb utóbb összedől a kártyavár. Csak idő kérdése, ahogy mindig is tudtuk..

    Más, és mégis ide tartozik, de el kell mondanom, hogy tudjátok Ti is, kik ezek az alávaló gazemberek. Leírom azoknak is, akik estleg a Fideszre szavaznának és olvassák, hogy tisztába legyenek vele :

    A megyénkben csupán Győrben van fül-orr-gégészeti sebészet, máshol mindenütt megszüntették. Tegnap egy 4 éves mosonmagyaróvári kisgyerek meghalt mandulaműtét után, mert hazaengedték, és bevérzett. Nem értek vele vissza..

    Tudod, ez is a gazemberek lelkén szárad, és ezt se fogja a köztévé a Mari nénik tudomására hozni..

    A Lülü, meg a többi féreg, meg az egészségügyből, oktatásból stb.. ellopott közpénzünkből lettek Európa leggazdagabbjai, és bátoran röhögnek a pofánkba.

    Az ilyeneket is nyilvánosságra kellene hozni az ellenzéknek , nem pedig asszisztálni a Maffiának a bűnözésben. Jaa, mint ahogy ez a sz@rházi Führer nyaraltató, önjelölt is teszi pl…

    És még mennyi tragédiát okozhattak ezek a gyilkosok ?
    Csupán ennyit a reménytelen helyzetben lévő emberekről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum