Kettő darab Orbán

Mint tegnap is mondtuk, pörögnek a harci dobok, akárha rosseb. Mindemellett, amikor ezek hangzavaráról újólag mesélnénk kicsit, jegyezzük meg, benne van a pakliban, hogy hamarosan nem tehetünk ilyesmit, mert elvisz minket a nagy, fekete autó. Elfogadták ugyanis – ahogyan ez borítékolható volt – a szuverenitásvédelmi törvényt, amely laza és megengedő fogalmazásával mindenkire alkalmazható, akinek nem tetszik a képe, nagy a pofája, lekókad a füle, zöld a szeme, vagy nincsen rajta sapka.

Voltaképp ezzel teljesedett ki az a folyamat, amelynek az eleje az az Orbán sziporka volt, miszerint ő soha nem vetemedne arra, hogy elhallgattassa a más véleményen lévőket. Ha akkor ezt mondta, most sem tenne másként, csak a törvény készült el. De erről az ország nagy része nagy valószínűséggel nem is hallott, és ez az a réteg, amelynek nem is fog hiányozni a normális sajtó, mert eddig sem fogyasztott olyat. Most, hogy a diktatúra újabb lépcsőfokot lépett a totális felé, megint csak az a forgatókönyv, mint eddig mindig.

Akiben még pislákol valami józan ész és morális tartás, illetve valami kis felelősséget érez az ország sorsa iránt, közleményeket ad ki, protestál és felszólít, miközben a fideszisták dörzsölik a tenyerüket, hogy ez is megvan, mégsem lett nagyobb baj. Mint ahogyan többet már nem is lesz, a tiltakozások elülnek, a törvény működni kezd, még jobban fogy a levegő, aminek már most is híján vagyunk, és a nap vidáman fog sütni a temetésünkön. De mégis csak a dobokról akarunk mesélni, amelyek püffögése sok mindent megmutat.

Pénzekkel, azok ellopásával, immoralitással, hazugsággal és más cuki kurvaságokkal, amelyek a NER velejét alkotják, már nem igazán foglalkozunk, ehelyett arra szeretnénk rámutatni valami utolsó segélykiáltásként, hátha valaki mégis felébred alapon, hogy ma már ott tartunk, nem is fél óra elteltével állítanak egymásnak teljesen ellentmondó dolgokat, hanem egyidőben mondanak valamiről gyökeresen eltérőt, hogy már erre sem kell figyelniük. Két Orbánunk van, a főnök, a Viktor, és a csinovnyikja, a Balázs nevű.

Ők ketten adták elő a mutatványt, amelynek a végösszege valami olyan korlátok és fékek nélküli aljasság, ami unikum, illetve a mai viszonyok között hungarikumnak mondható, de az elnevezés teljesen mindegy. A nagyobbik (rangban és súlyban) Orbánnal a Mandiner készített interjút, és az ukrán EU-s csatlakozás, illetve az ennek kapcsán belengetett vétó kapcsán a kappanhangú azt mondta: „Vannak pénzügyi kérdések és alkuk, meg vannak szakpolitikai és elvi jelentőségű ügyek, ezeket nem szabad összekeverni, én sosem követtem el ezt a hibát”.

Hogy jól értsük, és ne félre, itt azt adta elő, hogy sohasem pénzért vétózott és zsarolt, hanem az elvei miatt, ami állítás dupla hazugság, ugyanis elvei egyáltalán nincsenek, és mindig is a pénz kellett neki. Ezt mindenki tudja, ő is, mi is, a Mandiner is, mégsem kérdeztek rá, hogy miért hazudik. De nem is ez, mert megszoktuk már, hanem a másik Orbán ezzel párhuzamosan, és az ő mondandója. Kérem, ehhez mindeközben képzeljék a dobokat, ahogyan azt verik, Ukrajna alkalmatlan az uniós tagságra, nem jár neki pénz, ezért a szarkavarás.

Nos tehát, a másik Orbán, a Balázs nevű éppen akkor, amikor a főnöke az elveiről értekezett, azt találta mondani a Bloombergnek: „Magyarország nyitott az ukrajnai segély vétójának feladására, ha az EU feloldja a pénzei befagyasztását”. Nem nekünk rossz, Orbánnak lesz az, ahogyan mindezek után az uniós csúcson az emberek szemébe kell néznie. Nem a sajnálat mondatja velünk, hanem a vegytiszta kíváncsiság, az az érdekesen delikát, hogy akkor mi lesz ennek a vége, kap pénzt vagy elküldik a francba végre már.

Két kimenetel, de egyik sem jó nekünk. Hiszen, ha az Unió elkövette eddig azt a hibát, hogy fölhizlalt a kebelén belül egy fasiszta rendszert, azt lebontani már nem áll módjában. Orbán pedig így vagy úgy hazatérve, pénzzel a zsebben győzelmi mámorban, vagy üres bukszával és idegesen, de a végeredményt tekintve e szempontból érdektelenül, mert a rendszert etetni és építeni kell. Így, ha valamikor azt mondtuk, ezek egyre vadabbak, ezután még inkább azok lesznek, amit mutat itt a nagy, ádventi törvénykezés is.

Mert mint akiknek annyira sürgős, átalakították a választási rendszert is Budapesten, amit egy hónapja még nem gondoltunk volna, de a szuverenitásvédelem sem fordult meg még a leghagymázasabb álmainkban sem, tehát kitetszik, ezek mindent megtehetnek, és meg is tesznek. Közben pedig azt magyarázzák, megfeleltek a jogállamisági kéréseknek, így semmi akadálya, hogy a pénzeszsák megnyíljon. Ha nyílik, ha nem, az is mindegy, a rendszer önjáróan működik, és csak a saját súlya alatt roskadhat össze. Az ember hangja meg nem hallatszik az égig. Még a szomszéd szobáig sem jut el.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
4 hozzászólás “Kettő darab Orbán
  1. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Igen, vannak forgató könyvek, létezik több dramaturgia is, de a szindarab vége ugyanaz az óriasi megsemmisülése lesz a naci rendszernek. Ez nem kérdés, mégcsak nem is a remény, ez tény. Ezek a rendszerek egyszerűen így működnek. Vagy kívülről, vagy önmaga a saját kimondott, vagy csak éreztetett törvényei miatt fog összeroskadni, és kannibálként fogják egymást felfalni az elvtársak.

    Egyetlen kérdés maradt csupán, az hogy fogjuk-e mindezt mi még látni ??
    Azér’ nagy elégtétel lenne az elcseszett éveinkért bevallom..

  2. cyr45 szerint:

    Ha az én életemben nem jön össze (ami erősen valószínű, sajnos) akkor tisztelettel megkérem az ifjabb évjáratokat, hogy helyettem, és nevemben is szíveskedjenek kajánul röhögni!

  3. miki1950 szerint:

    A szuverenitásvédelmi szarság sokkal nagyobb probléma, mint aminek látszik.
    Példának hozom a Nyugaton megjelent, a független szerkesztőségek közös nyilatkozatát, illetve a cikk alatti kommenteket.
    Ebből az válik számomra egyértelművé, hogy az orbán elleni elkötelezett kommentelőknek sincs fogalma arról, valójában mekkora súlya van ennek a törvénynek, a következményeit ideértve.
    Ez azért is elgondolkodtató, mert látva a támogatási akció sikerét, nem tudom felfogni, hogyan képzelik el pl. a Nyugat jövőjét ebben a várható környezetben, melynek csírái a mai véleményekben is láthatók.
    Ha javasolhatom Rezedának, vessen egy pillantást az említett cikk kommentjeire.
    Sok dolog vár még a saját házunktáján is a fejek karbantartására – úgy gondolom.

  4. miki1950 szerint:

    Kedves Kázmér, csak félve merem felajánlani, de szívesen meghívnálak Téged és néhány itt kommentelő társunkat egy kis beszélgetésre és egy sörre az ÖregSam vendéglöbe jövő hét szombat délutánján.
    Koromnál fogva már nem lesz lehetőségem mégegyszer ezt az invitálást megtenni, megtisztelnél vele, ha elfogadnád.
    Email címemet tudod, várom visszajelzésed.
    Üdv. rm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum