Patkány vs. lila majom

„Te napraforgó patkány” – ilyen keresetlen szavakkal illette a mi Curtisünk a szintén belőlünk sarjadzó Győzikét, ami az utóbbinak már sok volt. Feljelentést tesz, mondta. Sőt, személyesen fog elmenni a rendőrsége – tette hozzá, mintha attól nagyobb nyomatéka volna a dolognak. Komolyabban vagy súlyosabban lehetne vehető. Nem tudom, hogyan kell feljelentést tenni a rendőrségen, ilyet még soha nem csináltam. De ezek szerint a személyes befáradás többet nyom a latban, mint a komoly, kézzel írt. Ez lehet a képzet, vagy a személyiség varázsa, midőn Győzike a rendőrségen óbégat úgy, ahogyan a televízióban szokott.

Viszont az alább következő elmélkedésekből egyáltalán semmilyen hasznunk nem fog származni. Nem lesz tőle jobb a magyar családoknak, mint azt a végletekig elkeseredett népek immár rend szerint felróják (vagy gunyorosan odakommentelik) egy-egy NER-hírhöz azt jelezve, azoknak az ég egy világon semmilyen gyakorlati vonzata nincs mindennapi életükre nézvést. Amiben igazuk is van. Ám mégsem szabad mindent elvetni, ami nem kézzel fogható vagy nem ehető meg, mert bizonyos jelenségek, azok leföstése mégis csak jár valami lelki haszonnal. Segít megismerni, vagy ami ennél sokkal fontosabb, elviselni az életet.

És ezért lesz szó most arról, amiről. Hozzá téve ugyanakkor, hogy a történetünkben szereplő alakok nem önmagukban és önmagukért érdekesek, hanem a jelenség szintjén, hogy az egyesben fölfedezzük a benne megbúvó általánost. Magasabb szinten: az ideák világát, ahogyan azok árnyékot vetnek a falra. Azaz, két alakról mesélünk, de a NER-t látjuk. Ennek ellenére a végén csupán – illetve mint legfelsőbb igazság – Svejk dilemmájához jutunk el mégis, aki a fogdavagonban az őrzésükre rendelt katona szóbeli gyötrésének ormain azt a kérdést szegezte a fejének, megsértődhetne-e ő azon, ha pézsmapocoknak nevezi.

Mindezeken túl, s itt már közelítünk a gyakorlathoz, alaptételként azt a sheldoni állítást tesszük ide, miszerint – legalábbis a fizikus előadásában – Einstein azt mondta volna: a hülyeség az, ha mindig ugyanazt csináljuk, de más eredményt várunk tőle. Azaz, Győzike másodszor is elment Fradi meccsre, holott már az első látogatása is felzaklatta a nagyközönséget, őt pedig és bájos családját elmondása szerint megalázta. Ha nem akarok rosszat magamnak – és b. családomnak -, akkor nem nyúlok a tűzbe megint, ha az egyszer már megégetett. Esetünkben pedig, ha amiatt az utálat olyan töménységét kapom, amit nehéz elviselni.

Ez első futballmeccsen az illetlen és feltehetően gonosz szurkolók kórusban bántották a zebrás embert. De az ezerarcú lényegéből fakadóan nagy és konkrét igazságok kimondására képtelen, így azt – legalábbis a friss információk szerint – már akkor is Curtis tette meg. „Előre kitermelt, nyereségvágyból elkövetett Fradi-szurkoló” – így nevezte Gáspár Győzőt, s már ebben megbúvik az, amit mi általánosnak vélünk, hogy a jelenséggel (pénzért Fidesz-valag nyalás) van a gond, aminek a „showman” csak megtestesítője. Rengeteg van ilyenből kies honunkban, akiknek a bűnét a belőlünk sarjadzó Győzike ez esetben magára vette.

Megfeszült a stadionban, mint valami szenvedő Krisztus. Orbánért, sajnálatos módon azonban kognitív hiányosságoktól gyötörve mindezt képtelen volt felfogni, így újólag belelépett a meccs szimbolizálta folyóba, pedig állítólag kétszer abba nem is lehet. De kitetszik, mégis. Sőt, fokozta a tempót, mert már nem csupán, mint „nyereségvágyból elkövetett” ám csöndes Fradi szurkoló jelent meg másodjára, hanem kezében sállal, amelyen az Újpest szurkolói „lila majmokként” szerepeltek, s így értelemszerűen kihívta maga ellen a sorsot. Ezután lett ő „napraforgó patkány”, hogy most meg szaladna miatta a rendőrségre.

Egyrészt itt következik a svejki pézsmapocok dilemma, hogy milyen állatnak neveződve van jogunk – vagy éppen nincs – megsértődni, mert azt azért nem tételezzük, hogy Győzőnknek a napraforgó fájt volna feljelentést érően. Einsteinre visszagondolva ezen a ponton alkothatnánk értékítéletet, amit azért nem teszünk meg, mert azt ígértük, nem emberekről, hanem ideákról mesélünk, amit abban találunk, hogy nem a Győző, nem a meccs, nem a sál, hanem az ezekben együtt hordozott, szinte kanti magánvalóvá váló esszencia a baj, a Fidesz és a Fidesz-lét lecsapódása, ahogyan ez beleköp az orcánkba.

Ami nem kicsi. Mert mint ahogyan Gáspár Győzőnek a butaság bátorságával immár visszaesőként elkövetett, provokációval felérő hittevése is jellemző országunk egyik – és jóval kisebb – felére, úgy az emiatt a Curtisből kifakadó elemi ösztön, a mindent elsöprő utálat és megvetés pedig a másikra. Ezért van az, hogy ami esetleg cicaharcként jelenik meg előttünk, két érdektelen celeb bennfentes pengeváltásaként, az nem egyéb immár, mint a bús, magyar sors. Kinek azért, mert elveszett a gerince, kinek pedig, mert ettől görcsbe rándul a gyomra, és köpni szeretne, mint az AE Bizottság Tánczenekar még a rendszerváltás előtt.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
4 hozzászólás “Patkány vs. lila majom
  1. Ultron szerint:

    Tehát, ha jól értem, az egykori kocsifelnyomó, jelenleg kábítószerekkel visszaélő ízlésbűnöző beszólt az egykori és jelenlegi tolvaj, adócsaló ízlésbűnözőnek…
    A szar közli a fossal, hogy büdös.

    Salamon legyen a talpán, aki itt igazságot tesz. Nem mintha nagy igény mutatkozna bárminemű igazságtételre itt, a balkánon is túl…

    • polyvitaplex szerint:

      Nehéz igazságot tenni. Amennyire tudom, a Fradi-tábor hangadói nem orbánisták és főleg nem antirasszisták, Győzike megjelenését duplán provokálásnak vehették, és ezzel neki, Győzikének vagy a stábjának, tisztában kellett volna lennie.
      De ha mégis odament, teljesen fölöslegesen és oktalanul provokálta az újpesti szurkolókat (mellesleg az Újpest az egyetlen nagy klub, amelyiknek nem fideszes politikus az elnöke).
      De ettől még nem patkány, vagy hát nem nagyobb, mint aki lepatkányozza őt.
      Azt tanácsolnám nekik, hogy béküljenek ki, és jelentessenek meg közös lemezt, biztosan az is hozna annyi lájkot, mint a pohár vízben való baszakodás.

  2. kovacs_ugynok szerint:

    A patkány egy aranyos, cuki, szőrös állat. Győzike viszont nem az. Nem fog menni feljelenteni sehova.

  3. cyr45 szerint:

    Klasszikusokat csak pontosan idezzunk!

    Emlekezetem szerint az egy „komoly, geppel irt” feljelentes volt…:-)

    A Fradi drukkerek pedig meg tovabb mentek, nem csak minositettek Naugrad megye nagy somenjet, hanem fel is szolitottak bizonyos cselekmeny elvegzesere!:-))

    Amit ez a mai rajz bizonyit:

    https://papaigabor.wordpress.com/

    Papai ugyan a szoveg masodik soranak elejet
    nem mutatta, de ezt az ikes iget, amely felszolito
    modban szerepelt, a fantaziatokra bizom!:-))

    Szoval, ez volt az az eset (a sallal fokent)
    amikor valaki helybe megy a.. loalkatreszert!:-)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum