Két diáklány

Ne feledjük, mielőtt belevágnánk, hogy Novák álelnök kegyelmet adott Budaházy Györgynek. Gondolhatnánk azt is, hogy „mert csak”, illetve fölsejlik bennünk, hogy egyszer majd kérnek tőle valamit. Ugyanakkor – és ez lehet közelebb az igazsághoz -, Budaházy van olyan önjáró, aki kérés nélkül is teszi azt, amit régebben terrorizmusnak minősítettek, a jelek szerint azonban ma már a hatalomnak tetsző és szimpatikus. Nem mindegy ugyanis, a terrorista kit terrorizál. Úgy tűnik, ha a regnáló hatalom ellenségeit, akkor eszközei és módszerei megfelelőek, a rezsim számára egyenesen a társadalom számára hasznosnak is minősülnek.

Nem a NER az első rendszer a történelemben, amely szövetkezik a bűnözőkkel, ám így egyszersmind önmagát is minősíti. Mai nézőpontunknak viszont az a fontos, hogy míg Budaházy ezek szerint nem veszélyes a társadalomra, Pankotai Lili azonban igen. Legalábbis a rendőrség szerint, aki éppen ezért a lehető legmagasabb büntetést szabta ki rá „gyülekezési joggal való visszaélés” címen (százötvenezer forint), ami azt takarta, hogy a Karmelitához hívta a tüntetőket, így „szervező magatartást tanúsított”. Hogy a rendőrség milyen paragrafus alapján bünteti meg, az voltaképp mellékes (nem volt rajta sapka).

Viszont mindenképpen aljas, a minősítés azonban egyáltalán nem mindegy, hiszen rátették a billogot, miszerint „a társadalomra veszélyes” a lány. Ha ezt a minősítést rásütik, onnantól nincs kegyelem, nyilvántartják, figyelik, és a legkisebb kilengés miatt visszaesőként a legerősebb megtorlással kell számolnia. Ezért, ha az a réteg, amely maga közül valónak tarja, nem figyel rá és nem segít neki, a hatalom le fogja darálni, s ha netán, mert van annyira erős fiatal kora ellenére, hogy meg nem is tudja törni, egy életre tönkre teszi, mert megvannak ehhez a maga eszközei. Hiába is mondanám, hogy vigyázni kellene rá, gyanúm szerint senki nem fog.

A fiatal, s ennél fogva sokkal sebezhetőbb lázadókat egyesével akarják megtörni, s tehetik ezt azért, mert ezek a lázadók kevesen vannak. Egy másik leány, még Pankotainál is ifjabb, akit Sas Bíborkának hívnak, és csak tizenhat éves, szintén bekerült a rendszer darálójába. Ám ő nem szervezkedés, hanem „csoportosan elkövetett hatóság elleni erőszak” indoklással, amit azért sütöttek rá, mert egy üres, műanyag üdítősflakont hajított a rendőrök felé. A hangsúly itt a „felé” szavunkon van, mert a flakon senkit el nem talált, az ügyész ennek ellenére Bíborkát a „csoportos erőszak” minősítés miatt öt év börtönnel fenyegeti.

Viszont alkut is ajánlott neki, mégpedig olyat, amely a Varga Judit által definiálhatatlan jogállammal egyáltalán nem fér össze – mondhatni annak épp a karikatúrája vagy ellentettje -, mert és ugyanis az a tartalma, hogy az ügyész eltekint a vádtól abban az esetben, ha a mi Bíborkánk lemond alkotmányos gyülekezési jogáról. Más szóval, ha remegő szempillákkal szendén megígéri, hogy egy évig – ezt a limitet szabta meg Polt beosztottja – nem vesz részt semmilyen tüntetésen. Mintha arra kellene ígérvényt adnia, nem fog többet rosszalkodni, és tüntetés helyett inkább imaórákra vagy hímzőszakkörre jár.

A dolog azonban ennél bonyolultabb, hiszen nagyon könnyen belátható az alku aljassága és tarthatatlansága, ugyanis lefordítva azt tartalmazza, nem büntetünk meg az állampolgári jogaid gyakorlásáért, ha megígéred, hogy egy évig nem gyakorlod őket. A „jogállam” tehát a jogok elvételével kínál egérutat, ebből fakadóan tehát nem nevezhető jogállamnak. Ezt Varga Judit lankadó figyelmébe ajánlanánk, amikor nem értéséhez fogódzókat keres, csak sajnos itt és most már Varga Juditnál sokkal nagyobb bajaink vannak. Tegnap mondtam, hogy egyre durvább a hatalom, és íme itt is a bizonyság reá.

Ugyanakkor, és ez a viszonylagosság még jellemzőbb és elkeserítőbb, amíg a 2006-os csőcseléket, amely fölgyújtotta a fél várost, kockakövekkel dobálta a rendőrséget és eltörte a lábát, ma hősökként ünneplik, a műanyag flakon eldobása viszont csoportos erőszak, ami józan ésszel szemlélve tarthatatlan ellentmondás. De józanságot, jogi következetességet nem igazán kell keresnünk, amikor megfélemlítésről – mert az zajlik – van szó, a lázadás csírájában való elfojtásáról, ami, gondoljunk vagy reméljünk akármit is, sikerülni fog. Annak ellenére, hogy Bíborka kijelentette, nem kér az alkuból, és egyelőre az ügyész reakciója sem ismeretes.

Bíborka azonban – és Lili is – reménytelenül egyedül van. Hiába voltak velük sokan – de nem elegen -, az ügyészekkel és bírákkal szemben magányosan állnak, és fognak állani az eljövendő lázadók és renitensek is. Egyesével csinálják ki őket, mert a gépezet ehhez megvan, és talán ez a legfélelmetesebb. A NER fölkészült ellenzékének levadászására a legváltozatosabb módokon. Bírósággal, NAV-val, ÁSZ-al, vagy épp Budaházyval, akit, illetve a csapatát rá lehet engedni sötét sikátorokban akárkire. Sőt, ezeket még buzdítani sem kell, mert az ő terrorizmusuk immár egybevág az állam elnyomó elképzeléseivel. Mocskos idők már ezek.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
7 hozzászólás “Két diáklány
  1. kovacs_ugynok szerint:

    Megint csak azt tudnám hozzátenni, hogy túl kéne lépni a példák szembeállításánál, és távolabbról kellene vizsgálni a XXI. századi Magyarországon folyó eseményeket.

    Kezdjük azzal, hogy 2010 óta a jogállamiság megszűnt Magyarországon. Egy nem jogállamban kb. vicc kategória amikor a hatalmat bitorló bűnözők a törvények betartására szólítanak fel. Milyen törvényeket kéne betartani? Amit a hatalomba furakodott bűnözők hoztak 2010 óta, szembemenve az alkotmányossági kritériumokkal? Vagy amit esetleg előtte, de sajátosan, a saját javukra visszaélve újraértelmeznek? Mondjuk ez utóbbi esetben a bíróságok általában a latrok ellen szoktak ítélni, csak győzze valaki kivárni.

    Aztán, milyen „hatóság elleni erőszak”? Ha jól tudom a hatóság arra esküszik fel, hogy megvédje a becsületesen dolgozni és adózni kívánó állampolgárokat, azok ellen akik meglopják, megosztják őket. Onnantól kezdve, hogy a latrokat védik a becsületes emberekkel szemben, megszűnnek „hatóságnak” lenni. Helyette a latrok zsoldosaivá lépnek elő.

    Arról meg nem is beszélve, hogy a hatalomba furakodott bűnözők a „hatóságot” tudatosan felhasználják a tüntetők provokálására. Mi lett volna ha nem lennének rendőrök túlsúlyban a Karmelitánál? A tüntetők kulturáltan lebontották volna a kordont, kiragasztottak volna a bejáratra 2 lapot oszt hazamentek volna. Túlzónak, és jogellenesnek tartom a rendőri fellépést a fiatalok ellen. Ahogy a nemépítésiterületre hazudott építési kordont is. Nem lebontani kéne, hanem kivárni, hogy az orbánék bemenjenek, és légmentesen lezárni, örökre.

    Ez a „gyülekezési joggal való visszaélés” meg erősen az átkost idézi. Most komolyan? Hülyék „ezek”? Nézzenek már tükörbe! Ja, bűnözők, mindenki hülye szerintük, csak ők nem.

    Az „üres palack dobálás” is mekkora húnaljszagú erőlködés már, hogy maximális büntetést szabhassanak ki? Mivel az üres palack egy rohamfelszerelésbe öltözött, pajzs mögé bújt zsoldosban kisebb kárt okoz, mintha a tülekedésben rálép a másik lábára, maximum a szemetelést húzhatnák rá a kislányra. Amiért a szituációt figyelembe véve gyakorlatilag nulla büntetésre számíthatna. Nem szép dolog szemetelni, de hajtsa be a „6óság” ezt a fodbaldrukkereken, vagy a fesztiválok közönségén! Ha tudja. Nem tudja, inkább eltakarítanak utánuk a szervezők.

    Nagyon rossz irányba mennek a dolgok, és ezért a megválasztott képviselőink elsősorban a felelősök. A bubu, az ottó, meg az 5. ágh. :/

    • kovacs_ugynok szerint:

      Apropó kordonbontás…

      Ha még nem fulladt volna ki teljesen a kordon, javasolnám, ne bontsák le. Helyette csináljanak belőle majomketrecet. Lebontás helyett díszítsék fel ahogy az állatkertekben szokás. Kirakni a megfelelő fideszes főmufti képét, rövid magyarázattal. Ami tartalmazhatná a 2010 óta bűnszervezetben elkövetett ténykedését. Meghívnám az eseményre a külföldi sajtót is, hátha még van az EU-ban olyan aki nincs tisztában az orbán banda bűncselekményeivel. Szívesen! :/

  2. repulo szerint:

    Milyen emberi minőséget képvisel az az ügyész, aki qrva jófejnek tartja magát a fenti, Bíborkának tett ajánlat alapján?
    Ez vége, ha még a szart is kontraszelektálják.

  3. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Na most megmutatták a „hős rendszerváltók” immár sokadjára az igazi arcukat. Egy nappal a státus szavazás elött gyerekekkek példát statuálni ?! Gratulálok, gazemberségből jeles, aljasságból kitűnő, külön bandavezéri dícséret a Führertől, hogy mindezt fiatalkoruakkal !
    Maga Göbbels is tanulhatna tőlük!!

    Ui : a majmok mellé javasolnám a hiénát, patkányt, dögkeselyűt, kaméleont stb..felvenni. Kitűnő ötlet !

  4. Yeti szerint:

    Talán nem üres palackokkal kellene dobálni a jagellók felé.
    Talán nem palackokkal.
    Talán.

  5. doxapulo szerint:

    Ha egy kiforrott személyiségű, „lánglelkű” felnőtt nőt – (Sándor Máriát, a fekete ruhás nővért, akiről már el is feledkezett a társadalom és követői is) – öngyilkosság megkísérléséig hajszoltak, akkor ez két „nagy szájú” kislány csak laza ujjgyakorlat lesz nekik…
    HA HAGYJUK!!!!

  6. cyr45 szerint:

    „Szabad vagyok! – mondta a majom a rácsnak.
    Én nem! – mondta a rács – Engem majmok köré zártak.”

    Valósággá vált ez is.:-((

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum