Kés a ridikülben

Tegnap leleplezték a Corvin áruházat. Volt egy kis ünneplés, ahogyan a zöld takarót lehúzták a homlokzatról, megmutatva a nagyvilágnak, milyen lett az épület, és eljött a pillanat, amikor az esztétikum, az elvégzett munka fölötti közös öröm huss, szerteszállott. Mint azt a közösségi térben közzé tett felvételen látni lehetett, két magyar ifjú ezt az alkalmat használta ki arra, hogy üzenetet fogalmazzon meg, szóljon mindenkihez mintegy, olyan dolgot, ami sehogyan sem illett az eseményhez, s ebből fakadólag vélhették azt a hülye fejükkel, hogy majd nagyot üt. Hogy majd mindenki rácsodálkozik a merészségre meg bátorságra, s a Párt majd elégedetten csettint, illetve, ami nem utolsó, utalja a pénzecskét bizonyára.

A két ifjú egy transzparenst vagy molinót feszített ki, rajta ellenzékiek feje, Dobrev, Márki-Zay és a többiek, mellettük pedig a felirat „Háborúpártiak”. Abba most nem megyünk bele, az említettek miért és mennyire lennének a háború rajongói és titkos támogatói (semennyire), abba sem, hogy tudjuk, a Párt ezekre a napokra és hetekre ezt adta feladatul, a „háborúpártiság” szajkózását kifulladásig. Hanem ez a két szerencsétlen szellemlény, ők foglalkoztatnak bennünket, mert a fényképen jól látszik az arcuk, az a rendíthetetlen butaság rajta a szektatagság önérzetével, ami elrémiszti az embert. Hogy mi lenne – vagy mi lesz – akkor, ha arra kapnak utasítást, hogy üssenek. Rúgjanak belénk.

Megtennék, ha sokan volnának, csapatban mennének rá egy emberre furkósbotokkal sípszóra, majd miután leverték a veséjét, újabb sípszóra villámgyorsan távoznának, hogy máshol legyenek bevethetők. Mint a Harmadik Birodalom születésekor az SA, kibimbózva pedig a Hitlerjugend, akik ifjú korukra mást nem is ismertek, mint a náci ideológiát. Más világot el sem tudtak képzelni, mert abba nőttek bele, s úgy gondolták örök. Húszéves forma alakok voltak ezek a mi molinósaink, a tekintetük pedig mindent elmondott. Üres volt a szemük, léleknek amögött nyoma sem volt, csakis a hűségnek és elszántságnak, a kételyek nélküli rajongásnak, és igazából ezen nincs is mit csodálkozni. De elborzadni annál inkább.

Ezek az alakok a húsz évükkel öntudatos életükben mást nem ismernek, mint a tizenhárom éve hatalmon lévő Orbánt, számukra a NER annyira öröknek tűnik, mint a háborúba belenövő hitlerjugendeseknek annak idején a birodalom. A mi két elszánt alakunknak más igazság nem létezik, mint amit a Fidelitasban beléjük vertek, és ami propagandát az egész ország minden szegletében minden nap reggeltől estig hallanak. Innen nézve sem menti fel őket az ember, mert a diáktüntetések is bizonyítják, lehet ezt – a diktatúrát – másképp is megélni, de lehangoló látni, hogy azok számára, akik gyengék, restek vagy nem tudnak gondolkodni, milyen termékeny talaj bír lenni a gyűlölet. Mindemellett nyomorult életük lehet.

Ahogyan azoknak is, akik érett fejjel képtelenek megérteni a világot. Nem sokkal előbb volt hír, hogy egy matróna a miséről kilépve tüntetőkbe botolva előkapott egy kést a ridiküljéből, és elvágott valami transzparenstartó madzagot, majd kérdésre felelve azt is elmesélte, hogy bizony alkalom adtán a tüntetőkben is megmártaná szívesen a bökőjét. Kicsi, nagy, fiatal és öreg szektás mind egyforma, és nem is most születnek. Már évekkel ezelőtt is volt nekünk bácsink, aki a Fidesz székháznál tüntető diákokra öntött volna savat szívesen, és voltak nekünk esernyővel kardozó matrónánink, Márki-Zayt képen verő nyugdíjas hölgyeink, illetve mint mindezek bimbaja, az „Orbán Viktor álávjú” táblát tartó szerencsétlenünk.

Nem arról van szó, hogy ez miért van, és nem kellene lennie, hanem sokkal inkább arról, milyen bőven teremnek a NER-ben a hülyék. Illetve nem is biztos, hogy úgy képződnek, mert minden társadalomban bőven van belőlük, hanem az, hogy öntudatra ébrednek, oszlopos tagnak érzik magukat, és ellepnek mindent. Még vizsgálat tárgyát képezhetné, hogyan hat egymásra a NER és a hülyeség, melyik volt előbb és mi miből fakad, egy azonban bizonyosnak tűnik, a rendszer rájuk épít. Kitermeli vagy előhívja őket, egyre megy, mind hangosabbak, és még a miniszteri székekbe is jut közülük, de nem akarnánk ujjal mutogatni. Mint ahogyan lassan semmit sem akarunk, csak levegőt kapni a hülyeség áradatában.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
8 hozzászólás “Kés a ridikülben
 1. Yeti szerint:

  Nem ujjal, hanem laser irányzóval praktikus a mutogatás.

 2. Tom Sawyer szerint:

  Kedves Rezeda !

  Csak megjegyzem. Szerinted mennyibe kerül egy ilyen molinó ? Honnan lenne pénze ezeknek a takonypócoknak erre ?? Tudod, ezek még ehhez is hülyék. Szó szerint tessék érteni..🤣🤣

 3. Tom Sawyer szerint:

  No meg a logisztika.. Az agyam eldobom. Nem hiszem el hogy ennyire hülyének nézik a népet.
  Pedig de !! Ennyire hülyék vogymuk..🤣🤣

 4. kovacs_ugynok szerint:

  Amíg ment a Havasnak a vlogja, az egyikben „ezeket” (akiknek oszlopos tagja a Vas megye szégyene, a rogántódi is), egész egyszerűen falusi finkelsteineknek nevezte.

  Azzal ugye mindenki tisztában van, hogy a finkelstein-birnbaum „tanács” adó páros találta ki az orbánéknak a sorosozást. Igen, a sorosozás nem más mint egy politikai termék amivel, kedves ovasó, jól átbasztak téged a palánkon az „örökös” mini elnöqrék. Ami miatt felháborodni kéne, nem papagáj módjára szajkózni ezt a bullshitet is. Akinek persze nem inge…

  Ez a „békepárti” vs. „háborúpárti” 1 bites bullshit is csak egy politikai termék, szintén hazugság, gyűlöletbeszéd. Kimeríti a „Btk. 332. § Közösség elleni uszítás” című fejezetét. Igen, 3 évig terjedő. Csak azt nem értem az un. ellenzék mégis mi a jó büdös lószerszámot csinál? Pedig elég magas a labda.

  Mit lehetne még ehhez hozzátenni? Az orbán és a kormánya már 1000-féleképpen bizonyította, hogy alkalmatlan az ország vezetésére. Mert az hogy lehetne alkalmas, aki egy ország lakosságát folyamatosan egymás ellen uszítja. Csak ne azzal foglalkozzanak, hogy közben még jól meg is lopják őket, bennünket. :/

 5. Tom Sawyer szerint:

  Szerintem ezt mindegyikünk tudja. Te sem Sorosozol, meg én se fogok.😻
  Sőt, nem mondok Vologyimírt, meg Vlagyimírt se..
  Az biztos hogy valamit nagyon elk@rtunk..🙃

 6. Tom Sawyer szerint:

  Na jó, hát akkor elmondom, hogy tudjátok. A Szevasztopolban élő ukrán, de egyébként orosz nemzetiségű barátom fia a minap halta meg magát, alig 23 évesen.
  Ne gondoljatok bele…
  Bocsánat hogy megosztottam, ne haragudjatok

  • Yeti szerint:

   Nyugodjon békében.
   Nagyon helyesen közzétetted.
   Mindenkinek el kellene ezen gondolkodnia, miféle világ az ahol a fiatalabbak mennek el előttünk.
   Nemzetiségtől függetlenül mindegyik halott áldozat.

 7. Tom Sawyer szerint:

  Szerjozsa volt a neve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum