Kórházüzem

Nem igazán szerencsés, ha egy nyugdíjas rendőr dirigálja az egészségügyet, pláne, ha az a rendőr a Kádár-rendszerben szocializálódott, mert tudjuk, az mivel jár. Nem a legjobb neveltetés ez, ami Pintér Sándoron meg is látszik. Pintér úgy robbant be az életünkbe, amikor először belügyminiszter lett, hogy két hét alatt rendet rak, mint emlékezhetünk. Hogy ez sikerült-e neki, azt mindenki döntse el saját maga, az azonban nehezen tagadható, hogy ez az irányultsága megmaradt, rendet akar rakni. Ez egyébiránt minden fasiszta rendszer vezérlő eszméje, de Pintért nem fasisztázzuk le.

Nem azért, mert ne lenne gusztusa hozzá, hanem mert ahhoz is kevés. Pintér maximum egy zupás őrmester nívójú egyed, egy rosszabb fajta biztonsági őr, és a dolgokat is így látja, illetve kezeli. S míg ez egy rendőrség irányítására tán alkalmas annak jellegéből fakadóan, ilyen horizonttal oktatást és egészségügyet irányítani bajos. S ha ránézünk e két terület füstölgő romjaira hazánkban, akkor megértjük mi a baj ezzel, de Orbánnak ezek szerint megteszi. Igaz, ő nem is akar igazán megfelelő oktatást, sem kórházakat, rendelőket, Pintér feladata ezek irányításakor így nem egyéb, mint a rendrakás.

Látjuk, mi születik ebből, de most nem kezdjük el vég nélkül sorolni a bajokat, hanem elszórakozunk kicsinyég Pintér legújabb elmebaján, amikor a kórházak működésének hatékonyságát úgy óhajtja javítani, hogy blokkolóórát szereltet a bejáratokhoz, amiket ráadásul kamerával is figyeltet. Tettének indoklásául Pintér Sándor előadta, hogy némely kórházakban kevesebb beteget látnak el, mint másutt, s ebből az a következtetés fakad a rendőr szerint, hogy az orvosok lógnak, be sem járnak a munkahelyükre, vagy nem töltenek el ott nyolc órát. Ezen fog a blokkolóóra segíteni az elképzelések szerint.

Akárha a kórház valamely összeszerelőüzem volna, ahol dudaszóra indulnak a szalagok, a munkások pedig szintén dudaszóra pisálnak. Pintér nagy valószínűséggel betegként már látott kórházat belülről, de ez sem indokolja, hogy ilyen képzetei legyenek róla. Másfelől az sem bizonyos, hogy a blokkolóóra a gyógyítás mennyiségét és hatékonyságát növeli, sőt, egészen biztosan nem. Viszont rend lesz, legalábbis pintéri értelemben, katonás, ami egy kórháztól jellegidegen, de legalább mindenkinek elveszi a kedvét attól, hogy oda bejárjon. Legalábbis dolgozni és gyógyítani. Mindig eszünkbe jut Svejk, most is.

Éppen az a jelenet, amikor a frontra haladván az idióta lengyel tábornok abban látta a K&K fegyverek győzelmének kulcsát, ha a katonák időben megkapják a gulyásukat, kikakálják magukat, és ilyképp indulnak a csatába. Ott is rend lett, aminek a voltaképpeni történésekhez semmi közük nem volt, a végeredményt pedig ismerjük a K&K fegyverekről és a sorsukról. Az orvosok blokkolórája annyi csak és olyan, mint a katonák esti ütemre kakálása, attól a gyógyítás mennyisége és minősége nem javul, csak az érintettek érezhetik úgy, hogy egy lágerben kell dolgozniuk. Bár voltaképp az egész ország is az.

Hogy hol van benne a kerítés, az édesmindegy. A tudósítás szerint, amely beszámolt a legújabb tébolyról, az orvosok és intézményvezetők, amikor előadták nekik, hogy gyárat csinálnak a kórházaikból, erősen morgolódtak, majd pedig – de ezt nem írta a lap -, hazamentek a legények. Ilyképp, mint megtudtuk, az új rendelkezés az év végéig életbe is lép, hogy ki mit gondol róla, és milyen károkat okoz, azzal senki nem törődik. Ha nem is két hét alatt, de Pintér ideája szerint év végére rend lesz, és nem lógnak majd az orvosok, akik eddig szerinte igen.

Ha orvos volnék, de ehhez sincs kedvem, akkor nyájasan elküldeném Pintér elvtársat valahová, hogyan jön ő ahhoz, hogy a hasára ütve kijelentse, nem dolgozom. Sőt, el is magyaráznám neki, hogy a kórház nem kaszárnya és nem futószalag, azt csak úgy képzeli, de senki nem fog Pintérnek mondani semmit. Az ő – de már Orbán – elképzelése szerint is katonákkal, rendőrökkel és biztonsági őrökkel mindent meg lehet oldani, olyan rendet teremteni, mint az elkordonozott Karmelitánál, ahol az a cél, hogy a valóság közel ne kerüljön hozzá. Álomvilágot lehet teremteni, de az egyszer összeomlik, és az nagyot fog szólni. A rendnek pedig huss, vége lesz.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
11 hozzászólás “Kórházüzem
  1. kovacs_ugynok szerint:

    Alapvetően nem gondolom, hogy a sintérsanya megdolgozik a pénzünkért. Így azt sem, hogy ezeket a baromságokat ő találja ki egyedül. Ettől függetlenül felelős ezekért az agymenésekért. Ahogy az orbán felelős a sintérsanyáért, és ahogy az országgyűlés felelős az orbánért, mivel ők választották meg miniszterelnöknek. Miközben bárki más, normális ember is lehetne miniszterelnök. Ergo, mindenért ami ebben az országban el lett szabva, gyakorlatilag a bubu, az 5.zsóti meg az ágh a felelős.
    Mielőtt még valakik továbbgondolnák a felelősség kérdését. Az istenadta nép félrevezetve döntött ezek mellett. Ahogy ők azért sem felelősek, hogy az orbán banda kesztyűbábokként bánik az országgyűlési képviselőinkkel, ami elég vastagon államellenes bűncselekmény kategória.

    Szóval, ha nem tetszik amit a sintér minisztériuma művel, akkor tessék bizalommal az országgyűlési képviselőkhöz fordulni, visszahívás céljából! Tudjátok, a bubu, a zsóti, meg a petike. :/

    • kovacs_ugynok szerint:

      A visszahívást ugye nem ismeri a választási törvény. De ugye amiről nem tudunk, az nem azt jelenti, hogy nincs, vagy nem lehet. A saját érdekeinket kéne nézni, nem a hatalomba furakodott bűnözőkét. 😛

  2. miki1950 szerint:

    „…de Pintért nem fasisztázzuk le. ”
    Nem, én sem, de a főnijét annál inkább, bár illethetném éppen a sztálinista jelzővel is. Édestestvérek, ezért orbán ideológiáját (ha van neki olyanja), de gyakorlatát mindenképpen ez a kétes értékű politikai kettőség jellemzi.
    Pintér beleillik orbán sehova nem vezető, lilaködös vágyálmaiba.

    • kovacs_ugynok szerint:

      Nem tudom, hogy valaki attól fasiszta-e, mert meggyőződése a fasiszta eszmék? Vagy csak egy falusi surmó bűnöző, aki fasiszta trükkökkel is él?

      Jobb szeretek ezekre az emberi képződményekre úgy nézni mint a bűnözőkre. Akik a hatalmuk megtartása érdekében gyakorlatilag bármire képesek. A putykótól kezdve a kimdzsunkán át a dogtortolvajminilnöqrig… Olyan bűnözők, akik a saját népüket sanyargatják, elveszejtik, csak hogy messze átlagon felüli életszínvonalat biztosítsanak maguknak a saját népük nyakán élősködve, miközben beláthatatlan károkat okoznak ugyanezen embereknek. Ezek a bűnözők a legnagyobb büntetés az amit megérdemelnének. :/

      • miki1950 szerint:

        Persze hogy bűnöző, mi más lehetne egy maffiaállam feje, aki már kipróbált és bevált fasiszta módszerekkel ural le egy országot.
        Ez nem kérdés még a birkanyájnak sem.
        Ők ezért imádják.

        • kovacs_ugynok szerint:

          Ellent kell, hogy mondjak. A „birkanyáj” azért imádja, mert ez jön át nekik a kos út rádióból. A sok hazugság, és a NERes bűnözők disznóságainak az elhallgatása. Ez egy tudatos propaganda a hatalomba furakodott bűnözőktől.

          Még a felhördülés előtt, hogy ez nem így van. El kellene gondolkodni azon, hogy ha a fidesz által (közpénzen) uralt magyar média valóban független lenne, és az általános emberi értékeket tartanák szem előtt benne, az orbáni zsivány magatartásforma helyett, akkor mennyien szavaznának az orbánékra? Vastagon bűncselekmény ez is, amit az orbánék követnek el a magyarok ellen a médiában. A nagy kéréds az, hogy akiket ezért fizetünk, hogy mindenzt megakadályozzák, és a bűnözőket lecsukják, mégis mi a rézveretes lószerszámot csinálnak?
          Mindig azon megy a sírás-rívás, hogy mit lehetne csinálni a state capture ellen. Talán azokat kéne elővenni akik bent tartják ezt a tolvaj, hazaáruló bandát a hatalomban. :/

          Persze megértem, hogy azt a legkönnyebb, szidni azokat akik félrevezetve rájuk szavaztak, a helyett hogy tennénk is valamit. A magyar un. ellenzék is ebben szépen elárult bennünket. „Prüccel” se tud azokon segíteni akik nem kérik. Maximum nem ad pénzt. Pedig lenne még sok lehetőség az orbán rablóbanda ellen.

  3. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Ez a f@szi fodrásznak készült a szőkítés a specialítása.🙃Meggyőződésem hogy a mi kis kétharmados mini náci Viktorunk, rohadtul tart a fickótól..
    Mondjuk ezek után én is csukom az ajtót már..😭

  4. polyvitaplex szerint:

    Jó ötletnek tartom a blokkolóórát, csak nem a kórház bejáratánál van a helye, hanem a műtőben, hogy a ténylegesen munkával töltött időt mérje.
    Ugyanígy a minisztériumi blokkolóórának sem a portánál van a helye, hanem a dolgozóasztalnál, mert az nem járja, hogy a miniszter reggel bemegy, délután kijön, de közben fölösleges hülyeségekkel tölti a munkaidejét.

  5. Jane Doe szerint:

    Don Pintérről csak annyit: akinek kalapácsa van, mindent szögnek néz. Tudjuk, hogy a fejétől büdösödik…, mármint a hal.
    Amúgy meg: „…nem lógnak majd az orvosok…” – hát, nem is nekik kellene…, mármint a blokkolóóra, ugye…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum