Szili K. meglelt otthona

Szili K., aki nemrégiben a KDNP-be igazolt, ahol őt maga Semjén Zs. fogadta kitörő örömmel és harsonaszóval, hol máshol, mint a Hír Tv-ben magyarázta meg a bizonyítványát, ahol szintén fanfárok fogadták. Ha pedig a nyájas olvasó, most azzal róná meg e sorok jegyzőjét, hogy ugyan már, Kázmér, ki a jó francot érdekel ez a fehérszemély, akkor neki azt volnék kénytelen válaszul közölni, hogy engemet sem egyáltalán a személyes sorsa. Hanem a belőle levonható általános inkább, ahogyan a Szili által előadottakban benne van az összes Tóth Gabi, Nagy Feró és mindenki, aki a jobb élet reményében hirtelen felfedezi magában az Istent, akit addig hírből sem hallott, illetve a nem is létező nemzeti és más efféle értékeket.

Ilyképp, amikor Szilivel foglalkozunk, akkor mind az összessel foglalkozunk, és továbbá intő tükröt tartunk megzilált társadalmunk azon tagjai elé, akikben még nyomokban felfedezhető az öntudat, az erkölcsi és észbéli tartás, hogy ilyen ne legyél, ha nem akarod magad későbben arcul köpni. Azaz, elrettentésül morfondírozunk ezen a Szilin, fölfedezve és megmutatva benne az áruló archetípusát, pedig nem is tudjuk bebizonyítani, hogy mint mások sejtetni engedik, ő szivárogtatta volna ki az őszödi beszédet, az országra ekképp rászabadítva a máig rajta tapodó gonoszt. Viszont ma nem is ezt vizsgáljuk, hanem azt, ahogyan magyarázza a bizonyítványát, s az is mindent elmond, ha úgy érzi, magyaráznia kell.

Szili K. sértett ember, és kétszer sértődött meg. Elsőként, amikor nem lett belőle köztársasági elnök, másodjára pedig, amikor nem válhatott pécsi polgármesterré. Amikor ezeket a „csapásokat” elszenvedte, még volt benne valamiféle tartás, ami e súlyok alatt darabjaira hullott, és úgy rakosgatta össze magát, hogy átállt a győzteshez, mert kellett a pénz kalácsra. Hosszú évekig ette az árulók kenyerét (kalácsát) csöndben, és majd’ egy évtized kellett neki a megvilágosodáshoz, hogy el is tudja magyarázni a fordulatot. De még annyi gerinc sincs benne, mint Nagy Feróban, aki büszkén vallotta be, ö tudja, melyik valagat kell nyalni ahhoz, hogy jól éljen. Szili ezzel szemben magyarázkodik, és a keresztény hazugsággal véli igazolni magát.

Akárha Tóth Gabi, csak ő nem énekel.  Pedig milyen szép is volna e kettőtől egy műpátoszos duett talpig matyóhímzésben, s ha most olybá tűnnék, hogy Szilt valamiféle mocsárba rántjuk ezzel, akkor arra mutatunk rá sokkal inkább, hogy saját magát süllyeszti el a Tóth Gabi fémjelezte behódoló ganyéba. „Hazatalált”, amikor a KDNP-be igazolt, mondja Szili, ami számos kérdést felvet, hogy miért nem tette ezt korábban, miért kellett neki a homelesek kietlen pusztaságában tengődnie évtizedekig, és hol volt benne az Isten, amit nem talált meg akkor, amikor volt pártja őt nem tudta köztársasági elnökké emelni. Ezek a hirtelen föllelt megvilágosodások mindig bűzlenek, főleg úgy, amit Szili indoklásul előad.

Mennyi minden változott harminc év alatt – mondja csodálkozva Szili – kiegészítve azzal, hogy ő viszont semmit, ilyképp a mozgalmas égen állócsillaggá avatva önnön magát, és kijelentve, hogy az a „baloldal”, amit ő odahagyott a kényelemes életért, „nemzetietlen”, de nem mondja el, ez mit takar. Hogy akkor is nemzetietlen volt-e, amikor ő még oszlopos tagja volt, vagy most vált azzá, amikor Orbán ráfogta. De azt sem tudjuk, mi a nemzeti, a hőbörgés vagy a trafik, egy a lényeg csak ebben, hogy az állócsillag Szili úgy áll előttünk előadásában örök idők óta, mint a nemzeti keresztény magyarok ősanyja, és akkor tényleg passzol hozzá a matyóhímzés meg a misedalok, és ezen a ponton látjuk, ezt nem igazán kellene.

Azt jelesül, hogy ő vitte a keresztet a baloldalon, ő kapta a legtöbb pofont ott, és ez a hálátlan baloldal „kivetette” őt. Pedig úgy látszik, hiába próbálja magát szenvedő Krisztusként a palettára tenni, mégis csak Júdás volna, ha ezzel az egy tisztán látó apostolt meg nem sértjük. Kitetszik mindebből, Szili nem igazán tudja, mit beszél, dobálózik a neres panelekkel, holott sokkal jobban tenné, ha csendben enné az árulók kenyerét. És az is látszik, hogy Szili tényleg a behódoló és talpnyaló magyar archetípusa, akinek nincsenek elvei, csak azt szeretné mutatni, illetve egy van csupán: élni, és lehetőleg minél jobban. Csak, mint már utaltam rá, még azt sem vallja be, amit Nagy Feró igen, hogy e célból nyalja a kijelölt valagat. Szili nála is rosszabb tehát, és azért ez már egy szint.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
4 hozzászólás “Szili K. meglelt otthona
  1. kovacs_ugynok szerint:

    Az öszödi beszéd kiszivárogtatóinál ez az asszonyság a fő gyanúsított. Legkevesebb, hogy az orbánék nem hagyják az út szélén, példát állítva az utána következőknek, hogy érdemes kollaborálni az országot kifosztó tolvaj bandával. Nagyfrici dettó ugyanez a forgatókönyv. A pénz meg nem számít, mert a magyar adófizetők pénze számolatlanul ömlik az állami mézesbödönbe… :/

  2. hj szerint:

    „Ugyan már, Kázmér”, a saját környezetünkben nem látunk hasonló példákat? A különbség csak a volumen. Természetesen ezzel nem azt mondom, hogy mindez rendben van, sőt. Nagyon-nagyon nincs rendben ez az erkölcsi szétmállás, ám az említett, kirakatba tett bábuk csak a felszín – vagy fellengzősebben mondva: a lenyomat. Szerintem a magánéletünkben megtapasztalt efféle vagy egyéb árulások az igazi tragédiáink.

  3. polyvitaplex szerint:

    „Szili nem igazán tudja, mit beszél”

    Nem is kell, úgyse figyel rá senki, maximum néhány régi vágású Krúdy-alak.

  4. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Itt minden teljesen le lett pusztítva anyagilag, és ami talán fájdalmasabb erkölcsileg is. Ahol az igazságügyminiszter „nem tud” a tárcán belüli ganéságokról(esetleg részese is), ahol a fő-fő olajszőkìtő mondja meg mi legyen a belügy-egészségügy-oktatásügyben ,(megjegyzem már ez is mutatja az idiotizmusukat hogy ezt a hármat egy tárca kezeli..), ahol a mai alanyunk tanácsadóvá avanzsál a 30 ezüstjéért, hogy majd kicselezik Brüsszelt..
    Komolyan mondom hol élünk ?Hogyan tudnak ezek tükörbe nézni ??
    Nekem lsmerősöm most a bátor dicsők közt szavazógép. Valamikor jó embernek tartottam. Meglátni rajt, pár év alatt hogyan marja szét a lelket az ördög. Szó szerint meglátni rajtuk. Dee véletlenül se ezt a lelketlen, gazember bandát, ezeket az árulókat, hanem magunkat, a gyerekeinket, az unokáikat sajnálom . Az egész elcseszett életünket, a szétlopott, összebarmolt országunkat.
    Aztán lehet boldog karácsonyt kívánni, mert ezek után az jön ugyis…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum