Neria államformája: Sándor-palota

A Miniszterelnöki Hivatal fölböfögött magából egy jogszabálytervezetet (amit állítólag társadalmi vitára bocsátottak, de, hogy kivel konzultáltak Orbánon kívül, azt homály fedi), ami szerint megszűnik a Köztársasági Elnöki Hivatal, s helyette a pőre Sándor-palota megnevezést kapja az új keresztségben. Mint kitetszik, a NER nem áll le a közjogi rendszerek átszabásával, ami akkor kezdődött, amikor kies hazánk nevéből kisatírozták a köztársaság szót, majd OV beköltözött a Karmelitába mintegy a bűnös város és egyben az egész ország fölött lebegve, majd jöttek a főispánok, most pedig ez, ami szerint már köztársasági elnök sincs.

Viszont akkor nem tudjuk, Novák Katalin momentán micsoda. A józan ész szerint a Sándor-palota elnöke, akkor viszont Magyarország (ami már alig is van a NER takarásában) államformája Sándor-palota, ami mókás lenne, ha nem volna iszonytatóan tragikus. Pedig az. Nem értjük, csak érezzük azt a Fidesz-buzgalmat, amely a köztársaság, mint demokratikus népképviselet ideáját mindenáron el akarja tüntetni, de a rá jellemző sunyi módon, apránként és titokban, mert ezt az állítólag társadalmi egyeztetésre bocsátott döntést is véletlenül lehetett felfedezni a kormányzati dokumentumtárban. De kiderült az aljasság.

Amúgy a szemünk előtt veszíti el köztársaság jellegét az ország, csúszunk valami meghatározhatatlan államforma felé, ami már most diktatúra, de centikre vagyunk a királyságtól. Igaz, annak is van demokratikus formája, de mi a gyökerek felé haladunk, Spengler meghatározásában a gótika korába, amikor két államformáló tényező akadt, a vár és a dóm, a nemesség és a papság. Szintén szerinte a barokk korában a várakat a kastély váltotta fel, amit a német a történelem morfológiájának nevezett, így az ő nyomán előttünk áll kies hazánk alaktana, ahogyan csúszik vissza valami gőzös múltba. Tiszta takony az egész.

S ebben a takonyban előttünk áll régi hősünk, a Fidesz szavazórétege és polgára a Youtubon fellelhetően, aki indul a hivatalba a Polgár Jenőhöz, de Neriában a hivatalok a jelek szerint eltűnnek. Ispánság van meg Sándor-palota, és ezen a ponton érthető az is, amikor a soknevű kaszinós-honvédelmi miniszter parádés kocsissal ment a katonalovakhoz látogatóba, az egész lecsúszott dzsentrivilág, ahová a Fidesz potentátjai visszaálmodják magukat, ami a kisebbik baj. A nagyobbik az, hogy az országot is lökik bele a szakadékba, vagy inkább rántják magukkal a ganyéba bele. Avas szaga lett hajdan szebb napokat látott hazánknak.

Mindez azonban csak az érzület szintje, de az egész bábszínháznak komoly közjogi jellege is van, a leértékelt és formális országgyűlés mellett a rendeleti kormányzás már nem a rendkívüli helyzetre és állapotra vonatkozik, hanem tartós lesz, és Neria fundamentuma, ami még nem királyság, de már Sándor-palota. Innentől ugyanis nincsen köztársasági elnökünk sem, nem mintha eddig lett volna, de legalább a nevében, úgy tettek mintha, most azonban már áltatni sem akarnak. Novák kijelölt elnök nem a köztársaság, hanem a Sándor-palota elnöke, ami ablakát malomkerék Fidesz-fülbevalót viselve popsitörlővel tisztogatja.

Hogy szépen csillogjon, azért. Innentől már túl sok kérdés nem marad, mert benne van a levegőben, hogy ahogyan sok mindent nem tudtunk elképzelni, de mégis valóság lett, így egy nap majd arra ébredünk, hogy valaki felfedezi a kormányzati dokumentumtárban, hogy királyság vagyunk, mert erről is született egy rendelet egy gőzös éjszakán. Bár erre igazán már szükség sincsen, Neria jelenleg kikiáltott király nélküli királyság, kormányzása ennek megfelelően abszolutisztikus, valahol a Napkirály szintjén, minden fék és ellensúly nélkül, amikor az állam Orbán Viktor maga. És ez nem gőzös álom a jövőről.

Ez a valóság. Ha igazából belegondolunk, a rendeleti kormányzás immár hosszú évei mind ezt bizonyítják, és lehet itt álmodozni akármi másról, szépíteni és hajlítani a valóságot, hogy nem így van, ha őszintén belegondolunk, be kell látnunk, hogy de bizony mégis. Tessenek magukba nézni, és keresni akármit, ami cáfolja az általam elmondottakat, és a végén úgyis be kell látniuk, hogy igazam van. Csakhogy számomra ez egyáltalán nem öröm és nem boldogság, hanem annak vinnyogó felmutatása, mivé lett magyar hazánk alig több mint egy évtized alatt, hogy köze sincs ahhoz, ami előtte volt, és úgy hívták: köztársaság.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
11 hozzászólás “Neria államformája: Sándor-palota
  1. polyvitaplex szerint:

    Ha lenne erős ellenzék és a hatalom szemében is komolyan vett sajtó, mint amilyen pl. Amerikában van, akkor hamar ki lehetne deríteni, hogy Novák Katalin tudott-e az átnevezésről, és ha igen, mióta, vagy teljesen ki lett hagyva belőle mint Orbánék számára teljesen érdektelen, súlytalan figura.
    Novákot gyenge elnöknek ismerjük, pedig mást mond például az orosz invázióról, mint Szijjártó és Orbán. Fene tudja, mik történnek a palotában, amikről soha, semmi nem szivárog ki.

    • kovacs_ugynok szerint:

      A helyzet az, hogy a hagyományos magyar média legnagyobb részére rátette az orbán banda az enyves kezét. A média ezen része a fideszes választási csalást szolgálja közpénzen (hazudozás, gyűlöletkeltés, fideszes disznóságok elhallgatása, putyinszopkodás, és egyéb bűncselekmények).

      A maradék is elég érdekes. Az un. ellenzékinek, függetlennek(?) nevezett internetes médiában gyakorlatilag elég komoly, vagy komolytalan cenzúra folyik az olvasói hozzászólások tekintetében. Tisztelet a kivételnek, és ilyen nem sok van.

      A nyugat.hu-n például hiába regisztrálsz, ha hozzászólsz, kapsz egy értesítést, hogy moderálásra vár. Aztán a kutya se fogja nézni, jóváhagyni. Így el is megy az ember kedve a felesleges hozzászólások írogatásától. Van egy belterjes engedélyezett hozzászólói kör, aztán szevasz.

      A HVG-nél legalább van moderáció és 1-2 hét után már rögtön megjelenhet a hozzászólás. De ha véletlenül kritizálni mered a cikkírót, akár építő jelleggel, úgy kivágnak mint azt a bizonyos macskát.

      Sajnos ezek jellemzőek a magyar nemfideszes internetes médiára. Egy kalap szar az egész. Múltkor meg is lepődtem amikor a nepszava.us oldalra tévedtem és a disqussal simán engedett kommentelni.
      Kommentelési lehetőség nélkül meg a tököm fogja őket olvasgatni. 🙁

      • polyvitaplex szerint:

        Nem értek egyet, a sajtónak nem feladata, hogy biztosítsa a kommentelés lehetőségét. Nagyon jó, ha engedi, de ez nem kötelező, arra ott van a közösségi média. Kommentelni amúgy is csak akkor érdemes, ha van mit.
        Az én megjegyzésem arra vonatkozott, hogy a kormánytól független sajtó a jelenleginél még több mindent kideríthetne (akár azt is, hogy hogyan érzi magát Novák Katalin a bőrében), ha érezhetné a társadalom nagy részének a támogatását, szimpátiáját, de szerintem ez ma nincs így, sok fontos írásuk maradt komoly visszhang nélkül.

        • kovacs_ugynok szerint:

          Az online médiában SZVSZ a szólásszabadság része a kommentelési lehetőség. Ugyanakkor, sok komment kiegészíti, hozzáad az eredeti cikkhez akár fontos dolgokat, nézőpontokat. Persze, nem kötelező haladni a korral.
          Az un. „közösségi média” meg egy szemétdomb, már elnézést a hasonlatért.

          Az un. „független sajtónál” meg sajnos nem vagyok meggyőződve a NER-től való függetlenségről. Sok függetlennek hitt médiumnak NER-es tulajdonosi háttere van, állítólag.
          Mondjuk engem nem nagyon érdekel, hogy a banánköztársasági elnökasszonyság hogy érzi magát. Egyrészt amúgy is csak hazudna, másrészt magasról leszarja mit gondolunk róla. Havi pár milkás fixel megteheti. Ha meg érdekelné, már régen lemondott volna. :/

          • polyvitaplex szerint:

            A kommenteléshez kell egy moderátor, de szerkesztőségeknek nem biztos, hogy van rá kapacitásuk, folyton azt figyelni, hogy ki, hogyan szól hozzá. Pár éve volt egy törvénymódosítás vagy mi, hogy az újságok felelnek a kommentek tartalmáért, és mivel ebben az országban nagyon könnyen lehetne találni feljelentőket, gondolom a kisebb lapok nem akarják megkockáztatni a bírságot.
            De lehet, hogy Rezeda jobban tudja, és majd beleszövi valamelyik írásába az infót.

        • kovacs_ugynok szerint:

          „az újságok felelnek a kommentek tartalmáért”

          Persze, ahogy Móriczka elképzelte…

          Ezt a fake törvényt az az orbán banda hozta elrettentésül, amelyik a magyar médiára rátette a mocskos, enyves mancsát. Az ilyen törvények arra valók, hogy ne tartsák be. Persze be lehet csicskulni, az utókor meg nem felejt.

          Aki nem érti miről van szó, annak ott van házi feladatnak az „Alaska Daily” nevű sorozat. Tudom, „ott van Amerika, én meg itt vagyok”…

      • miki1950 szerint:

        Régi ismerösként üdvözöllek kovacs_ugynök! Mivel a sértődöttség és az igazság nem éppen édestestvérek, jelzem feléd, hogy itt is a nyugat.hu oldalon írsz, annak blog rovatában.
        Részemről nem tartozom semmiféle belterjes hozzászólói körhöz a nyugaton, csak éppen elfogadom, ha egy-egy kommentemet néha kidobják .
        Személyes sértésnek venni az ilyen és hasonló eseteket dőreség, javaslom, revideáld álláspontodat.

  2. Yeti szerint:

    Kosztársasági elnök, ha már seggnyaló papírral pucevál.
    💩 fülbevaló 💩 illik hozzá.

  3. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Javasolnam továbbá nemzeti konzultáció indítását a királyság visszaállításáról, a miniszterelnök kormányzóvá kinevezéséről, továbbá hogy egyben használja a tengernagy rangot. Mondjuk Brüsszelnek inkább az ellentenngernagyot..🤣

  4. kovacs_ugynok szerint:

    „Viszont akkor nem tudjuk, Novák Katalin momentán micsoda”

    De tudjuk, banánköztársasági elnök, magyarul egy fideszes HÜPI. :/

  5. hj szerint:

    Novák Katalin aka Sándor Palotáné.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum