Az út közepét fölveri a gyom

Lázár János, amikor még filozopter volt, felállította a Fidesz alaptételét az életre vonatkozóan, egyszersmind kijelölve azt a mezsgyét is, amelynek mentén érdemes leélni (szerinte). Hiába egy kereszténységet hazudó csürhe tagja Lázár J., eszméiben kőkemény materialista, mikor is ezt az értelmet és egyedül üdvözítő igazságot az anyagi javakban határozta meg, mint emlékezhetünk: „Akinek nincs semmije, az annyit is ér”. Innen fakad az, hogy a pártja mindent meg is tesz, hogy jelesnek vélt tagjai, rajongói, s akiket fontosnak gondol a központi bizottság, efféle anyagi javakban hiányt ne szenvedjenek, s itt kapcsolódik működésükhöz a második tétel magának Orbánnak tulajdonítva: „Senkit nem hagyunk az út szélén”.

Íme, hölgyeim és uraim, kedves barátaim, a NER pillérei, amelyre támaszkodva érik el, hogy mindenki ki legyen fizetve, akit arra érdemesnek tartanak. Azt viszont még ma is titok fedi, ki, hol és mikor dönti el, hogy a közpénzből melyik szolgájuknak mennyi jusson, másképp fogalmazva: milyen közel ülhet a kondérhoz, s mekkora lehet a kanala. Sajnálatos módon nem ismernek ezek Radnótit, aki – mikor még élt, mert nem lőtték tarkón -, így sóhajtott fel versében: „Semmim se volt s nem is lesz immár sosem nekem, merengj el hát egy percre e gazdag életen…” Kitetszik, nem ez a NER vezérlő ideája, ők sokkal inkább az Európa Kiadó félmondata szerint élnek, mint emlékezhetünk, „a sok jóból jó sokat”.

Két ember fizetségére kaptuk föl a fejünket a napokban, akiknek jutott, hogy Lázár szemében érjenek valamit. Szili Katalin az első, aki az út széléről a közepére került a tizennégy milliójával, amennyiért tanácsokat ad Orbánnak magának a határon átnyúló autonómia ügyében. Ez titokzatos valami, ez a határon átnyúló autonómia, de gőzös nacionalizmust sejtet, ami miatt a románoknak már tele van a töke a Fidesszel és rohamcsapataival, amelyeknek tábornoka lesz ez a Szili, vagy mi a rosseb. Hálátlan feladat, s bár úgy nagyjából csinálni érte semmit nem kell, de magában hordozza a mocskot. Emlékszünk viszont arra is, hogy Navracsics szerint Szili nem tiszt Orbán sakktábláján, de ehhez képest a tizennégy milka megjárja.

Bayer tagkönyv negyven millióval lett gazdagabb, amiből kitetszik, Szili tényleg csak gyalogos, de míg a szocialisták Júdása a pénzért szolgál – ha értelmezhetetlen tevékenységgel is -, Bayernek már azt sem kell, neki elég az, hogy van. Ő a Szilinél sokkal több apanázst azért kapta, mert „értéket teremt”, ezen a ponton viszont bennünk lehet a hiba, hogy ezt az értéket fölfedezni nem tudjuk. Mert amit látunk a tagkönyvtől, amit tapasztalunk, az a magyar nyelv szókészletéből a trágár elemek különféle sorendben való összekapcsolását jelenti, de, ha ez negyvenet kóstál, akkor akármelyik útszéli kocsis bízvást kaphatná a dupláját, mert ugyan Bayer látványosan, de egysíkúan ordenáré. Tehát pancser.

De, ha ez az érték, akkor ez az, a lényeg, hogy egyikük sem marad az út szélén, van is valamije, tehát megfelelnek a fideszes ideának. Csak mi nézünk, hogy akkor ezt hogy, de nem a csodálkozás, hanem a megvetés hangján, illetve azon merengünk a semminken csücsülve, hányan vannak ilyenek, s mindösszesen mennyibe kerülnek nekünk, akiket szinte szó szerint a vérünkkel etetünk és gazdagítunk mindenféle érdemek nélkül, mert a Fidesz úgy döntött, hogy nekik jár. Gyomként virítanak tehát az út közepén kies hazánk bizonyítványául, hogy elég hitet tenned, s ha hitvány vagy is, ki leszel fizetve, ha nem is érdem, de a seggnyalás csapásszáma és mélysége szerint, úgyhogy jobb érzésű ember ezektől nem is irigyli egyáltalán.

Leginkább hányingere támad, de ezzel sokra nem megy, ugyanis kiröhögik és a képibe hánynak. Ezen a ponton pedig már nem is a pénzről van szó, hanem a morálról, illetve arról, hogy aki erkölcsökkel és mérhető értékrenddel rendelkezik, annak apanázs nem jut. Sőt, inkább ellenségnek van titulálva, és máris előttünk áll a kietlen pusztaság a’la Fidesz, a minden értékek átértékelődésével, de ez Nietzschéhez vezetne, míg mint látjuk, a filozófus nekik Lázár, és az egész bagázs olyan is. Mindeközben pedig fölfedezik magukban a nemlétező Istent, ahogyan most Szili is, aki belépett a KDNP-be, s ott őt maga Semjén üdvözölte kedvesen. Egymásra találtak a zsák meg a foltja, s ha már itt tartunk, akkor AE Bizottság is: „köpni kell”.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
5 hozzászólás “Az út közepét fölveri a gyom
  1. kovacs_ugynok szerint:

    Ha már út és pénzszórás. A Szent Mártonról a Vörösmartira befordulva, úgy megdobja mindig a kocsit a kátyú, mintha rázópadon mentem volna keresztül. Mindig azt várom mikor törik ki a kocsi kereke, hogy benyújthassam a városvezetésnek a számlát. Nem érdekel fideszes-e vagy nem, ki fogják fizetni. Egyszerűen fel nem foghatom, hogy milliárdokat fizet be az államkasszába a város, és teljesen mindegy merre megyek, gyalázatos állapotban vannak az utak városszerte.
    A Szent Gellért/Hunyadi körforgalom még ezeket is übereli. Oké, hogy megcsinálják, majd valamikor, de évekig ilyen volt. Horváth Boldizsár, Szent Flórián, és még lehetne sorolni. :/

    Apropó, szili. Állítólag ő szivárogtatta ki a fidesznek és a fideszes médiának 2006-ban az „öszödi beszédet”. Igen, bizony! A kos út rádió már 2006-ban is a fideszé volt. A kakukkel, halászzsuzsa már akkor is a fidesznek fújták a passzátszelet. Nagy bűne a gyurcsányéknak, hogy akkor nem fojtották csírájába a kezdődő orbáni hazug médiát.

    Akit meg érdekel, hogy működik egy demokráciában és jogállamban a média, most fut egy remek sorozat ezzel kapcsolatban. Alaska Daily a címe, tessék rákeresni.

    • kovacs_ugynok szerint:

      Az USA-ban sincs kolbászból a kerítés, de a becsület megfizethetetlen. Ha már fizetnek érte, akkor olyan már nincsen, lásd szilikatalin, és a magyar média…

  2. Jane Doe szerint:

    A fidesz-tálibok már rég magukévá tették (többek között) a két gall imposztor, Asterix és Obelix harács-filozófiáját: „Minőség és mennyiség nem számít, csak sok legyen és jó!”

  3. Simon András szerint:

    Talán Mikszáthnál éltem meg eszinten az éles tisztánlátás és a művészi ábrázolás ilyen szintű szinzézisét.
    Mellékesen, nemmellékesen szart sem változtatott, attól tartok, kora közéletén.
    De minden tiszteletem a Sziszüfoszoké.
    Írjon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum