Orbán békelázas

Mindig felüdülés doktorminiszter kegyelmes urunkat péntekenként az éter hullámain át hallgathatni, ahogyan a heti evangéliumban világosítja meg elménket, csepegtet reményt szíveinkbe az ő mérhetetlen bölcsességével. Elmagyarázza mi miért van, ha nem tudtuk volna. Tegnap kiderült például, hogy a „háború rossz, a béke jó”, ami hangulatában erősen hajaz az Állatfarm jelmondatára, miszerint „négy láb jó, két láb rossz”. Sőt, Orbán kegyelmes urunk még azt a fordulatot is onnan kölcsönözte, Jones gazda sorsára mutatva, akit nem akarnak az állatok, hogy visszajöjjön, minálunk pedig ilyen Gyurcsány, akivel mindenkit riogatni lehet.

Például, ha ő lenne, már éhen gebedtek volna a nyugdíjasok. I tak dalse a putyinisták kedvéért, de ma a háborúról lesz szó. Persze, ha a Gyurcsány lenne, már odaveszett volna a Donnál kétszázezer magyar például. Hogy ez egy másik történet, az minket annyira sem zavar, mint Orbánt a tények és a valóság, így együtt suhanhatunk most vele az álmok szürreális világába. S mindezt az ő kappanhangján, ami külön öröm és számunkra kiváltság, mert nincs még egy ilyen bájos hangú nemzetvezető, aki az ajkait permanensen nyalogatja, mint ez a miénk, és immár örökre. Vele együtt pusztulunk el mindannyian.

Orbán, s vele együtt a Fidesz a békéért óbégatnak. Azonnali és nekik tetsző békét szeretnének, ami momentán – és már egy éve is – abból állana, hogy az ukránok leteszik a fegyvert, és országukra úgy telepedne rá Putyin, mint most a miénkre. Orbánnak valami miatt nagyon fájna, ha a barátja (főnőke, réme, vagy nem tudjuk mi a rosseb) veszítene, mert azt is kifejtette, milyen iszonyú világ következne ránk, ha az oroszok buknának. Ebből fakadóan tehát arra kell jutnunk, hogy ő az orosz fegyverek győzelméért szorít erősen. Innen nézvést tehát nem tetszik neki az ukránok nagy ellenállása, ami nézettel eléggé egyedül van a kultúrnépek között.

Vagy pedig nem is tartozik oda. Mármint ő személyesen, s természetesen a maffiája, de ezt meg tudjuk már több mint egy évtizede, csak egyre világosabbá válnak a dolgok. Visszatérve azonban a tegnapi szeánszra, elsőleg az derült ki, hogy – legalábbis Orbán fejében – az egész széles és nyüves Univerzumban ketten óhajtják a fentebb vázolt békét: mi (mármint ő) és a Vatikán. Innen nézvést a szentatya világossága ragyog kegyelmes urunk elméjében, amihöz érthető okokból mi, porbafingók föl nem érhetünk, és valljuk be, nem is érünk. Mert a Vatikánt és – Isten bocsássa meg – a szentatyát is egyként szarjuk le, ha hülyeségeket beszél.

És hát még Orbánt, ami külön öröm. Mert egyszerű a tényállás, ami pedig az, hogy béke egyféle létezhet, ha Putyin és bandája kitakarodik Ukrajnából, minden más kimenetel azt jelentené, hogy győz a gonosz. No most, a Vatikán ilyet jellegéből fakadóan nem óhajthat – bár volt már rá példa, de Ferencben még bízunk -, Orbán viszont csak ezt akarja, amit értünk, csak fel nem foghatunk, illetve arra a következtetésre kell jutnunk, hogy neki jól jönne a Sátán diadala. Valljuk meg, ez beleillik a profiljába, ehhez vagyunk szokva tőle. Sőt, sokan azt gondolják, ő maga a megtestesült Belzebub, és ez igaz is lehet, egy fokhagymapróbát megérne.

De tegnap nóvumként az is elhangzott, és most tessenek figyelni, fölkötni azt a gatyát, hogy kegyelmes urunk szerint a Nyugat „háborús lázban ég”. Nem tudjuk, milyen az a háborús láz, Orbán viszont annak tartja, ha Ukrajnát önvédelmi fegyverekkel látják el. Minden külön értesítés helyett ilyenfajta lázat Putyinnál mérhetnénk, sőt, ezt a téboly is fokozza, de a jelek szerint Orbán ezt nem akarná csillapítani. Putyin vigyen, amit akar, amíg meg nem nyugszik, ez kegyelmes urunk filozófiája, amit nevezzünk az ő békelázának, ha meg kell határoznunk valahogyan azt a delíriumot, amiben permanensen fetreng itt nekünk.

Hogy Orbán ilyen sajátos lázban látja a kajla és véráztatta világot, az az ő nyomora. Az ország, amelynek az élén áll, s amelynek mi vagyunk a lakói, tragédiája pedig az, hogy ezzel a trippel már megint egyedül van. Már megint szél ellen hugyozik – de bele a zongorába -, s ha kárvallottja lesz ennek az ámokfutásnak azok csak mi leszünk magunk. Mondhatnánk, ahogyan szokásban van, hogy hadd dumáljon zöldségeket, nem figyel rá senki sem, ám az a helyzet, hogy de, igen. És ez az oka annak, hogy magányosan kóborol Brüsszelben, ezért – sem – adnak neki pénzt, és ez azért már ránk is visszahat. Mert amit ott nem kap meg, azt a mi zsebünkből szedi ki. Ez pedig már csak zavar valakit. (Vagy nem.)

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
5 hozzászólás “Orbán békelázas
 1. Yeti szerint:

  Fokhagymapróba kész pazarlás, jobb azt egy jó pirítóssal megenni.
  Esetleg cigánypecsenye, na de vagy bazseválás vagy zabálás.
  A kihegyezett karó biztosabb lenne, mivel ezüst golyó nem engedélyezett, az Ezüsthajó óta meg végképpen esélytelen.

 2. cyr45 szerint:

  Azt hiszem, érdemes most is megnézni -a témához kapcsolódóan- Pápai mai rajzát, mert telitalálat az is!

  Jut eszembe, Trump elnökségének utolsó napjaiban (amikor már teljesen kiszámíthatatlan, vagy beszámíthatatlan volt) megoldották valahogyan, hogy a piros gombot hiába nyomta volna meg, az nem működött volna…

  Talán Oroszországban is lesznek olyan értelmes emberek a vezetésben, akik hasonlóképpen fognak eljárni, szükség esetén!

 3. polyvitaplex szerint:

  „A háború rossz, a béke jó”, ez már-már a „Roszatom = jó atom” tömörségű gondolat.

  Én egyetértek Orbánnal, hogy a béke jó, csak azt nem értem, hogy akkor ő mi a tökömért rakta tele a beszédeit békeidőben is harcászati-hadászati szakszavakkal, és miért hergelte a híveit olyanokkal, hogy „Lóra!”, meg „Tartsuk szárazon a puskaport!”

 4. miki1950 szerint:

  Nos, orbán megint hazudik mint mindig.
  Ferenc pápa szerint „erkölcsileg legitim, ha a nemzetek fegyvereket szállítanak Ukrajnának, hogy segítsenek megvédeni magát az orosz agresszióval szemben. ”
  Hozzáteszi :
  „Ez egy politikai döntés, amely lehet morális, erkölcsileg elfogadható, ha az erkölcsösség feltételei között történik. ”
  Na, orbán, az erkölcs, meg a morál.
  Nem ismerik egymást.
  A pápa és orbán nem ugyanazt a békét hírdetik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum