A KDNP és az ima ereje

Ki-ki a tehetsége szerint küzd a békéért. Orbán óbégat, a KDNP imádkozik. Az orosz-ukrán háború kitörésének évfordulóján a KDNP parlamenti imacsoportot alakított, amelynek tagjai váltásban huszonnégy órán át imádkoztak megszakítás nélkül, mert hisznek ennek erejében. Csütörtökön éjfélkor indult útjára a gyönyör, és ezek szerint akkor pénteken éjfélkor véget is ért. Most, szombaton reggel kíváncsian nézzük a tajtékos eget, vajh, történt-e valami előrevivő, de nem fedezünk fel különbséget a tegnap és a ma között. Innen nézvést tehát a kísérlet elbukott, az imának mégsincs mindent elsöprő ereje, vagy más gond akadt.

Ha úgy vesszük, ez az akció egyben kísérlet volt Isten létének bizonyítására, mert, ha az ima miatt Putyin tegnap kitakarodott volna Ukrajnából, bizonyítva látnánk a mindenható létezését, ilyen azonban nem történt. Vagy pediglen Isten nem szereti a magyar keresztényeket – aminek tudnánk az okát -, esetleg hiba csúszott a kivitelezésbe, mert a magyar KDNP-s esetleg csukott szemmel imát imitált, közben pedig valami kurvára gondolt. Borkai óta nem elképzelhetetlen a dolog, sőt, cifrább példákat is hozhatnánk, de nem vagyunk mi perverz pornóoldal, ám, ha sokat tépelődünk a mi keresztényeinken, még lehetünk.

Még továbbá, miközben most netán érzékeny és lányos lelkek most kezdenének engemet elküldeni a rég halott anyukámba abból a tévéképzetből kiindulva, hogy ilyesmikkel, hit, vallás, egyház és társaik nem viccelünk, Bödőcs nyomán azt tudjuk mondani: de. Illetve kiegészítve őt: dehogynem, mert az ember röhög azon, ami röhejes, és jelenleg a KDNP akciója, illetve az a trutyi, amivel előadják fennakadt szemekkel és tömjénszagúan, erősen nevetséges. Főleg, ha belegondolunk, hogy a haverjuk, a Kirill pátriárka meg épp a háborúért imádkozik, és ezek szerint akkor ő jobban teszi, őt jobban szereti az Isten, etc.

A parlamenti imacsoport vezetője, bizonyos Vejkey Imre adta elő ezeket, amit tudunk, de egyben azt is, hogy bárki, bárhol az országban csatlakozhat hozzájuk egy-egy órácskára, ám, ha az eredmény felől közelítünk megint, akkor erről is csak azt tudjuk megállapítani: nem jött össze. Nincsen különösebb bajom nekem ezzel a Vejkey nevű úriemberrel, hacsak nem az, hogy széllel szemben pisál az ipse, bár ez az ő nyomora. Viszont ez az akció is megmutatja, hogyan szemlélik ezek a világot, amihez szintén semmi közünk nincsen egészen addig, amíg nem vélik úgy, hogy nekünk is azt kellene gondolnunk, mint nekik.

Hogy úgy kellene hinnünk, mint ők, olyan örömeinknek, bánatainknak kéne lennie, mint az imacsoportnak, ami nem megy. És ami még efölött lebeg az egészben, ha az imacsoport megalakul és csendben teszi a dolgát, közünk nincsen hozzá, ha és azonban hangosan reklámozzák a saját kétességüket csatlakozást kérve hozzá, akkor azt mondjuk nagy kegyesen, hagyjanak békén, és csöndesen a fal felé fordulunk a dunna alatt. Unjuk a permanens áhítatot, az uszító papokat, sőt, unjuk a KDNP-t is Vejkeystül, mert nem győzzük újólag hangsúlyozni Ursula igazát, aki azt mondta az urának, ha meg kell őrülnie, őrüljön meg magának.   

A Száz év magányról és José Arcadio Buendiáról van szó, aki annak idején szintén kereste Istent, illetve annak bizonyítékát a szarrá exponált dagerrotípia lemezeken, de sehol sem találta. Nicanor atya pedzegette azért, amikor a forró csokoládétól sikerült úgy tíz centire elemelkedni az anyaföldtől, így az a javaslatunk Vejkey úrnak, ha ilyet előad, beszállunk az imakörbe, sőt, újat alakítunk magunk. De ilyesmire kilátás nincsen, halovány remény sem Vejkey úr levitálására, részünkről tehát az ügye elveszett. Bár amúgy is, mert, mint már említettük, nem változott meg a világ folyása, egyszerűbben: az ima elbukott.

Lett volna más módja a békéért való tevésnek, ha az ember parlamenti képviselő, pláne, ha KDNP-s a Fidesz farvizén, de ilyen cselekményekről tudomásunk nincsen. Éppen ezért értékeljük úgy az imaláncot vagy maratoni imát, ahogy, mindez megint nem egyéb, mint minden más szakralizálása az adventi szent szánkókból kiindulva, aminek oka csak egy van, azok a remények, hogy a földtől így elemelt témák tabuk lesznek, mert ezekről nem lehet viccelődni, beszélni sem, csak sóhajtozni a meghatottságtól. Még egyszer el kell mondjuk, nem, amivel így van kies hazának lakosságának hitetlen része is. És ők a döntő többség.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
5 hozzászólás “A KDNP és az ima ereje
  1. polivitaplex szerint:

    A lengyelek, csehek, szlovákok fegyvert küldenek, mi imádkozunk, mert a hit és a láthatatlan dolgok erősebbek a hideg vasnál. Ebből is látszik, hogy Magyarország a térség vezető ereje, legalábbis lelki téren.
    Ráadásul sokkal olcsóbb is imádkozni, mint fegyvereket küldeni, és könnyen lehet, hogy ez a fő szempont.

  2. Yeti szerint:

    Eme kietlen ner tájon a lakosság hihetetlen nagy része nem dönt, hanem tojik az egészre.
    Másik része meg lelkesen nyalja 🙁

  3. Paulus_Maior szerint:

    Csak vigyázzanak, bele ne gabalyodjanak a rózsafüzérbe!

  4. miki1950 szerint:

    Azért az nem semmi, hogy egy akkora blődségből amit ez a ner megélhetési egyed produkált, Rezeda egy kerek egészet volt képes rittyenteni.
    A valós teljesítmény előtt mindig meghajlok.

  5. cyr45 szerint:

    Így vagyok ezzel én is!

    Régóta olvasom Rezedát, egy öreg barátom ajánlotta, aki már nem él.

    Hadd ajánljak nektek most (aki még nem ismerné) én is egy kis nézni valót, az olvasni való mellé:

    https://papaigabor.wordpress.com/

    Ő is mindig aktualitásokról rajzol,
    érdemes megnézni (akár visszamenőlegesen is) a karikatúráit!

    Naponta szoktam nézni, mint Rezedát is olvasni…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum