Jutka néni, gyere ki!

Két nap múlva Neriába látogat Pegasus-ügyben egy tíztagú EP küldöttség. Sok mindenkivel találkoznak, hogy kies hazánk egyik méretes botrányában tisztábban lássanak, így a kormány egy (vagy több) tagjával is szerettek volna összefutni. Varga Judit, mint aki kiadta, illetve az azóta lebukott Völnernek kiutalta a lehallgatások engedélyezését, kézenfekvő választásnak tűnt az eszmecserére, vele azonban az EP küldöttség találkozni nem fog. Még csak a hegedülve dekázós tudományát sem mutatja meg a boszorkányüldözőknek jó miniszterasszonyunk, ami mindenképpen különös, de egyáltalán nem meglepő.

Üzent a küldöttség először Vargának, de első nekifutásra válaszra sem méltatta a valószínűleg kérdésekkel provokálni óhajtó látogatókat, amikor viszont már nagyon érdeklődtek, hol lesz a randi, mikor, sőt, azt is tudatták, hogy arról ismeri meg őket, hogy egy rózsa lesz a lukukban, a jó miniszterasszony odavakkantott egyet, miszerint velük találkozni nem akar és óhajt. Később annyit bírt mentségéül felhozni, az nemzetbiztonsági ügy, hogy a rezsim kiket és mikor hallgat le, azaz, az Uniónak ahhoz semmi köze nincsen. Mindenféle ellenzéki alakok szerint Varga menekülése maga a beismerő vallomás, de ilyenre nekünk szükségünk nincsen.

Nem arról ábrándozunk ugyanis most, hogy Varga bűnös vagy nem, miben bűnös és mennyire. Mert a közeg, maga a párt, amelynek tagja, a kormány, aminek a minisztere, predesztinálja arra, hogy vizsgálat nélkül is egyértelmű legyen, nem egyenes úton jár, egyfolytában hazudik, illetve azt se feledjük, ha nem Neriában élnénk, már többször le kellett volna mondania a magas hivatalról a körülötte és minden bizonnyal vele együtt zajló bűzös ügyek miatt. Olyanról tehát, hogy Varga betartja-e egyáltalán a saját törvényeit, vitát nem nyitunk, mert nem. Ilyképp marad az, hogy a stílusával és a moráljával foglalkozzunk.

Amivel permanensen járatja le saját magát, kies hazánkat és benne minket. Ez, hogy nem hajlandó találkozni olyanokkal, akik kellemetlen perceket szerezhetnének neki, fajtabéli attribútum. Orbán függöny mögé bújik, interjút nem ad, a fideszesek kérdésekre nem válaszolnak, újságírók, kamerák, mikrofonok elől menekülnek, ahol nagy számban összegyűlnek valami miatt, azt a területet hermetikusan lezárják (buszok, paravánok), hogy a valósággal találkozniuk véletlenül se kelljen. Ők ilyenek, ezért Varga sem lehet más, így ebből a szempontból, hogy nem fogadja a pegazusos uniósokat nem nóvum.

Másfelől, a másik oldal szemszögéből, az uniós libernyákokéból, akiket kedves vezetőnk tucatjával cipel a hátán, ennek ellenére mégis boszorkányként üldözik a jó miniszterasszonyt, nos, e fura alakok látásmódja szerint is édesmindegy, hogy fogadva vannak-e Neriában kormányzati szinten vagy sem. Szokva vannak úgymond ehhez nagyjainktól, így leginkább csak legyintenek, s majd hazamennek a legények, elkészítik a jelentésüket, ami után azt halljuk aztán minden bizonnyal Varga Judittól, hogy a sorosisták uszították őket, amit mondanak hazugság, de akkor már senki nem kérdezi meg tőle, miért nem mondta el az igazat nekik.

Mi akadályozta ebben azon kívül, hogy minden jel szerint be van szarva, amit lekezelő stílussal és nagy pofával palástol, de ez a kisebbik baj. A nagyobbikat abban látjuk, ezek a libernyákok, akikkel most szóba nincs állva, megint húznak egy strigulát a jegyzeteikbe, hogy miért nincsen itt jogállam, és miért nem kell a pénzecskét utalni Neria névre hallgató magyar hazánknak. A történet voltaképp erről szól, illetve, ha itt tartunk már, akkor arról is, hogy nem kellene Brüsszelbe szaladgálni a pénzecskéért, ha itthon is lehetne tenni érte valamit, sőt, egyáltalán semmit sem kellene tenni, csak ami szükséges: lemondani.

Erre persze várhatunk, míg a gazda szükségesnek nem látja, addig azonban marad a rejtőzködő nagy pofa és a Facebookon történő uszítás, mint alakunk lényege. Node, hogy oldjuk a tragikus hangot, utalnék arra, hogy legutóbb, amikor Vera Jourovának ment neki ez a drága asszony – de nem szemtől szemben -, akkor azt tételeztük, ennek annyi a hatása, Jourova asszony/kisasszony megüzeni neki, húzd meg a copfomat, Juci. Ezúttal viszont ezt a küldöttséget látjuk mondókát mondani, miszerint Jutka néni gyere ki, ég a házad ideki, mint nemzeti-népi csalogatóst, mert valójában ez illik ehhez a trutymós helyzethez. És így is van.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum