Speciális hadművelet Brüsszelben

Az első búbánatba ojtott öröm akkor ért minket, amikor maga Varga nacsasszony jött szembe velünk a képernyőn, amint sörözget egy kollégával, és tudatja velünk, hogy megérdemli az italt, mert eredményes napot zárt. Brüsszelben járt „jó miniszterasszony”, ahogyan a Völner-Schadl páros kiszivárgott beszélgetésében emlegetik, és a permanens szabadságharc újabb csatáját megvívva arról számolt be sörrel a kezében, hogy a magyar jogállamiságról értekezett pár libsivel, akik valószínűleg ott fekszenek kiterítve a küzdőtéren. Épp locsolgatják őket, hogy magukhoz térjenek, ahogyan jó miniszterasszony kiütötte őket.

Viszont, hogy mi az az eredmény, arról egy rohadt szó nem esik sörrel a kézben, ilyképp magunkra hagy a kétségekben, hogy lesz pénz vagy nem lesz, mert azért járkálnak Brüsszelbe ezek mint ismeretes, hogy kiimádkozzák a pízecskét, mert különben összeroskad a haza. De mondom, hogy mi történt, azt nem tudjuk meg, más források után kell tehát néznünk, és ott van nekünk mindjárt a rókaképű és kígyólelkű Navracsics elvtárs, aki szintén arrafelé járt, ahol Varga sörözött. Neki már az élete is a tét, hiszen olyan meggondolatlan ígéretet tett, ha nem hozza haza a lóvét ezektől a haldokló nyugatoktól, akkor lemond.

Hurrá, konstatáltuk kis idő múlva, Navracsics megmenekült, mert és ugyanis egy Orbán seggéből ránk kikacsintó sajtóipari termék tudósított a szabharc azon ütközetéről, amit a rókaképű és kígyólelkű tegnap vívott, és a következőképp, szó szerint: „Fordulat az Erasmus-ügyben: öt perc alatt csatát nyertünk Brüsszeleben”. Erre már azt mondja az ember, derék, sőt, ez már döfi, illetve más ilyen népi hangalakokat, és várja a következő képet, hogy Navracsics is sörözik, netán áll puskával a kézben egyik lábát a legyőzött libsin nyugtatva, ahogyan Semjéntől ez a póz elleshető. De ilyen képet nem kapunk, és a valóság is egészen más.

Mert és ugyanis egy olyan sajtóipari termék, amelyik nem a kedves vezető alfeléből néz reánk, egészen másképpen írja meg a diadalt, mint ama előző, azt mondva nekünk: „A kormány kész kivonulni az egyetemi kuratóriumokból”. Kövezzenek meg, vessenek a mókusok elé, ha ez világraszóló siker vagy a legbolhafingnyibb győzelem egyáltalán, úgyhogy az ember zavarodottságában már azt sem tudja, mi a győzelem, mi a vereség, és rá kell jönnie, ez nem szabharc a távoli Brüsszellel, hanem inkább speciális hadművelet, másképpen szólva immár permanens visszavonulás azt kérdezve Brüsszeltől: mit parancsolsz édes gazdám.

Viszont mindezzel az egésznek még egyáltalán nincsen vége. Mert miközben csapataink harcban állnak, és az orbánsajtó szerint aratják az egyre nagyobb győzelmeket Brüsszelben, a hátországban, a hadtápnál vagy a tábori konyhában egészen ellenkező előjelű dolgok történnek. Mintha nem lenne tudomásuk a harcosoknak Varga, jó miniszterasszony sörözéséről és Navracsics meghátrálásáról, ami maga a teljes siker, ugye, itt még mindig vagy már újra arról értekeznek a miniszterek nagy számban, hogy nem fogadják el az Európai Bizottság döntését. Illetve természetesen a baloldal a hibás.

Tegye fel a kezét, aki érti ezt, mert a magunk részéről össze vagyunk zavarodva, ugyanis hirtelen rengetegféle igazság keletkezett, mintha már nem is alternatív lenne az illékony valóság, hanem párhuzamos univerzumokban élnénk, amelyekben ugyanazok a szereplők csak más történetekkel, és egészen másképp telik az idő. Öt miniszternek – Varga, Lázár, Nagy, Szijjártó, Csák – tették fel ugyanazt a kérdést, hogy a remélt brüsszeli pénz érdekében lemondanának-e az egyetemi kuratóriumi tagságukról, és mindahánynál ugyanaz az egyenválasz jelent meg. A baloldal bekaphatja.

Lemondásról szó nem esik, inkább arról, hogy Orbán szellemében és szavaival Brüsszel a magyar gyermeket bünteti, ergo, hát miféle emberek ezek? No most, ehhez képest Varga sörözése és az öt perc alatt győztünk a fasorban sincs, ergo, még mindig nem tudható, mi lesz ennek a vége, a frontvonalak elég merevnek tűnnek. Csak egy a bizonyos, hogy mindeközben a kedves vezető regionális középhatalomról sző omló álmokat úgy, hogy azzal is megbízta Navracsicsot, a felújítási hitelkeret teljes összegéről tárgyaljon, ami arra utal, hogy a szájukig ér már a sár. És így nézi az erkélyéről a Dunát Viktorunk, azt vizsgálva, befagy-e.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum