A magyari nagyapa

Este jött a hír, robbant mintegy a propagandabomba kormányunk újabb jótéteményéről, miszerint a harminc év alatti magyari anyáknak eztán nem kell szja-t fizetniük. A lépcsőházban hallottam is sutyorogni a lányokat, hogy iramodnak az ágyba gyereket készíteni gyorsan, hogy beleférjenek az időkorlátba, az Orbán szabta keretbe hamar. A dolgok azonban nem így működnek, hanem egészen másképp. Egy ilyen intézkedéstől egy darab magyar gyerek sem fog születni, más szándékokból és okokból viszont igen. Jól hangzik ez a bejelentés, aminek kézzel fogható haszna nincs, a költségvetésre sem jelent túl nagy terhet, ellenben a harmincegy éves magyari anya utálhatja a huszonkilenc esztendőset.

A férfi a nőt, a szingli a házast, a dolgozó a nyugdíjast, de senki sem a Fideszt, amely galeri úgy szalámizza fel a magyar társadalmat, hogy a bolti szeletelőgépek is eltelten tapsolnak a mutatványnak. A törvény, rendelet – vagy egy darab papírfecni, amivel irányítják ezek az országot – még meg sem született, még alig is hallani róla, de már megy a kurvaanyázás, s nem azért, mert irigykedne a pórnép a harminc év alatti kedvezményezettekre, hanem, mert okkal véli azt, hogyha ő, akkor én miért nem. Mielőtt ezen elméláznánk, rápillantunk ennek az egésznek a szakrális vonulatára. Annak idején, amikor mindenféle szja kedvezmények nélkül is úgy potyogtak a gyerekek, akárha Putyin rakétái Kijevre, másképp mentek a dolgok.

Isten adta, Isten elvette, mondta a bamba, keresztény magyari alattvaló, ahogyan a kórok vitték el a szerelemből született gyerekét, és most sincs ez sokkal másképp. Mert gondoljunk bele, hogy a harminc év alatti magyari anya – aki iramlott az ágyba beleférni a szűkre szabott időkeretbe – látván gőgicsélő kisdedét, hálatelt szívvel sóhajt fel, miszerint Orbán adta. Majd pediglen, amikor kijön az iskolából a gyerek Fidesz-formára szabva bambán és hülyén, azt is látja a végeredményen, hogy Orbán elvette. De ez olyan messzire vezetne, ahonnan már vissza sem látni a mostani paradicsomba, úgyhogy maradjunk a mocskos anyagiaknál, ami az, hogy én például nem akarom Orbánnak ezt a propaganda-hobbiját finanszírozni.

Egyáltalán nincsen hozzá kedvem. S e nemzetellenes óhajaimra indokul előadom, hogy magam magyari apa voltam – kettő szaporulat -, momentán magyari nagyapa vagyok – plusz négy szaporulat úgy is, mint kisonoka -, azaz, kivettem a részem a nemzet megmaradásából, de engem nem szeret a nemzetvezető, és énreám nem gondol senki, soha már. Érdekességként rámutatok, hogy a két szaporulatot annak idején pelenkáztam, etettem, fürdettem, játszódtam velük, cipeltem bölcsibe, oviba és iskolába, később vigasztaltam őket szerelmi csalódásukban. Ergo és következésképp, akárha magyari anya lettem volna, de én föl is fordulhatok, tőlem minden pénzt elszed, kizsigerel és félrelök egyetlenünk.

Hatvankét évesen nyugdíjas sem vagyok, mint a másik kirakati réteg, nekem nem emel senki automatikusan semmit, kies hazám peremén tántorgok kitaszítottan. Várhatnám is a kegyes halált, de ezt a szívességet egyelőre nem teszem meg. Ez itt, amit megmutattam, az én egyéni szociális problémám, mondhatnám úgy is, hogy a saját bejátú nyomorom, de sokan vagyunk ilyenek, akik adózva eltartják ezt a rohadt társadalmat, de még arra sem méltatnak, hogy a képünkbe köpjenek. Így vagyunk mi dolgozó nagyapák, szinglik és magtalanok, nem szülő nők és mondjuk a harmincegy éves anyák, a huszonhat éves apákról nem is beszélve. Innen is kitetszik – minden külön értesítés helyett – milyen ótvarság már ez megint.

Mert mondom, úgy lett ez bejelentve tegnap este harsonaszóval, mintha a nemzet jóságos atyja az ezeréves birodalomra gondolva valami nemeset cselekedett volna, holott mindösszesen a szarnak adott egy pofont. Mert a magyar így is fogy, mint az országlása alatti tizenkét évben folyamatosan, és nem attól fog szaporodni, ha – sarkosan – a szőkéknek és kék szeműeknek adókedvezményt adunk. Mert sokan vannak barnák és feketék, valamint festett vörösek is. Sőt, urambocsá kopaszok. Az anya nő, az apa férfi, gyerek meg nincs. S bár lehet, hogy az a pár tízezer magyari anya most boldog, hogy kapott egy koncot, a többiek viszont épp vicsorognak emiatt, és máris kerek ez az elátkozott NER-világ. S még két nap.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum