Öt perc

A demokrácia jegyében és dicsőségére az eljövendő választásokra tekintettel minden országos listát állító párt ötperces bemutatkozási lehetőséget kap az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsorsávjában. Egészen pontosan ezt mondták a nagy hatalmú és nagy tudású Orbán-csicskák: a pártok képviselői március 16-tól, három héten keresztül minden szerdán és csütörtökön az M1 Ma reggel című műsorában a 8 órai híreket megelőzően, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pedig a 8 órai Krónikát követően ismertethetik választási programjukat.

Innen nem derül ki, hogy három héten át két napon reggelente minden párt kap öt percet, ami összeadva kitenne egészen fél órát is, de ez kevéssé valószínű. Minden bizonnyal darabonként jár az a nyüves öt perc, amit négy éve a kutyapárt képviselője töltött meg oda illő tartalommal – mint emlékezhetünk –, mikor is kakasjelmezben öt percig kotkodácsolt, és nem tudtak tenni vele semmit. Az öt perc ennyit ér voltaképp, így az ellenzéki pártok akkor teszik a legnagyobb rosszat önmagukkal, ha szép ruhában és jólfésülten öt percre nagy komolyan beülnek a stúdióba.

Mert akkor jelenlétükkel legitimálják azt, hogy pofán vannak köpve. Ez pedig nem szerencsés. Kiszámolhatjuk, a demokrácia és a kiegyensúlyozott tájékoztatás szellemében hogyan néz ez ki. Kétféle metódussal is kaphatunk lehangoló eredményt. Az egyik szerint négy év alatt a közmédia úgy nagyjából ötszáz milliárdba került nekünk (neked is), ebből kap az ellenzék, akikre a választók több mint fele biztosan szavazna, öt percet, ergo percenkét százmilliárdot kóstál az ellenzék közmédiás jelenléte. Ez derül ki egy kommentből, ahonnan loptam a számítást.

Mint ahogyan – mivel nem vagyok matematikus egyáltalán – a következő levezetést is: egy évben van körülbelül 525.600 perc, 4 év alatt, ez 2.102.400 perc, na, ebből kap az egyesült ellenzék, 5 percet. ez 2,3×10-6-on százaléka a teljes időnek. 0,0000023 százalék. Ez a szám is kijött valahogyan, a végeredmény pedig bolhafingot mutat. A magam részéről arra vagyok képes, hogy az M4-el példálózom, ahol minden meccs szünetében van az egy perc gyűlölet már az indulás óta, az ellenzéki pártok tehát öt futballmeccs szünetével érnek fel.

Sokféle számolást lehetne alkalmazni, de minek. Ez úgy, ahogyan van, röhejes, és voltaképp az ellenzéki pártok megalázása, amit el kellene hárítani, de ki vagyok én, hogy tanácsokat osztogassak. Ez az egész egyébként a színjáték része. Azé a színjátéké, amivel a Fidesz már hatalomra jutása óta demokráciát játszik, holott mindenki tisztában van azzal, hogy egypárti diktatúra van kies hazánkban a bátor százharminchármakkal, ahol a parlamentben is csak díszlet az ellenzék, mint ahogyan most a közmédiában is az. Odacsapják öt percben, hogy csak úgy placcsan, és készen van a nagy mű.

Nem egyébről szól ez az egész, mint a választások tisztaságáról és szabadságáról, ami szintén nincs, és ami szintén arcul van köpve. Nem véletlenül mondta azt a legutóbbi, tévé székház előtti tüntetésen Márki-Zay, hogy nem lehet szabad választásokról beszélni ott, ahol tizenkét éve agymosás folyik. Az ellenzék – megválasztott – vezérének ebben igaza van, csak arra vagyunk kíváncsiak, mindezek után bemegy-e öt percre a legnagyobb agymosó műhelybe, vagy sem. Hogy komolyan vesz-e magát vagy sem, mert az egyetlen lehetséges reakció a tyúkjelmezben kotkodálás lenne.

Egyébként hallani, hogy az EBESZ már itt van, és a szimatolózik a KESMA redakciókban. Hogy mit és miért, az mindezek fényében nem csak titok, de felesleges kérdés is, mert a buzgalom totálisan fölösleges. Ha EBESZ volnék, mint ahogy nem vagyok az, csak végig néznék egy napot az M1-en, az M4 meccsszüneteit, belehallgatnék a Kossuthba, és mondjuk Magyar Nemzetet olvasgatnék, majd behívnám Brüsszel tankjait. Ez azonban csak fikció, aminek semmi köze a valósághoz. A valóság az, hogy a választópolgároknak kell brüsszeli tankként viselkedni, és elsöpörni a gonoszt.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum