Egy óvodás naplója 27. – Viktorapó

Aszonta az Ibojnéni a tennap, hogy gondolkodjunk nagyon mármer nagy napunk lesz nekünk, hogy a Mikulás alkalmából kérdezhetünk a miniszteres bácsitól, aki maga egyenesen Orbán Viktor. Gondolkodjatok gyerekek, hogy okossat kérdezzetek a miniszteres bácsitól, nehogy a szégyenbe hagyjuk őt, hogy buták vagyunk és nem egészen jók. Mondtam az apunak az este, hogy micsoda jó dolgunk lesz nekünk, hogy kérdezhetünk a miniszteres bácsitól, aki maga egyenesen Orbán Viktor, és hogy ő mit kérdezne tőle, de azt mondta az apu, hogy ezt inkább hagyjuk.

Felbontott egy sört, de nem kezdett el kiabálni, amikor az anyu azt szokta mondani neki, hogy ne a gyerek előtt. De most nem kiabált, már régóta nem kiabál, hanem csak néz szomorúan maga elé, és az anyu most is mondja neki mindig, hogy ne a gyerek előtt. Reggel ott volt a zoviba a képviselő bácsi is a papbácsi is, mondta a Pityu, hogy biztos ők is kérdezni akarnak a miniszteres bácsitól Mikulás alkalmából, de aztán kiderült, hogy nem, csak azt nézik, hogy mi mit kérdezünk, nehogy butaságot kérdezzünk, mert nem mindegy az, hogy mit kérdezünk egyáltalán.

Fölsorakoztatott minket az Ibojnéni, ott álltunk, szembe a papbácsi, a képviselő bácsi meg az Ibojnéni, hogy akkor kérdezünk, de nem volt ott egyenesen Orbán Viktor, a miniszteres bácsi, így nem tudtuk azt sem, mit kérdezzünk, de leginkább azt, hogy kitől. A képviselő bácsi mutogatott, hogy épp ezért már ideje lenne egy képet kiakasztani a feszület mellé a falra a miniszteres bácsiról, az Ibojnéni bólogatott, hogy úgy lesz, meg meglesz, de akkor is csak álltunk ott sorba, hogy akkor most mi is van, mit is akarunk, vagy mit kellene csinálni, de nem történt semmi sem.

A dadus állt az ajtóba, és nézte, hogy hogyan kérdezünk, de senkinek nem jutott az eszébe semmi sem, hogy mit akarna tudni a miniszteres bácsitól, mire a képviselő bácsi monta, hogy kérdezzük meg, szereti-e a narancsot, hogy ennek örül majd biztos, de senki nem kérdezte még ezt sem, mert nem volt ott a miniszteres bácsi sehol. Akkor a papbácsi mondta nekünk, hogy képzeljük el, hogy olyan, mint a Mikulás, hogyha kérdezünk tőle és jók voltunk, akkor majd válaszol is, csak azt nem tudtuk, hogyan és hol, a dadus legyintett, és kiment a konyhába csöndessen.

A Pityu erre mondta, hogy akkor ő a Viktorapó, hogyha jók leszünk, akkor válaszol, de a képviselő bácsinak elkezdett lilulni a feje, hogy ő neki nem Viktorapó, hanem csak miniszterelnök úr, úgyhogy vigyázzon a Pityu, meg megint megkérdezte, ki az apja és hogyan hívják, és a Pityu ugyanazt válaszolta mint eddig mindig, hogy úgy hívják, hogy apu, amitől kicsit zöld is lett a feje a képviselő bácsinak, a papbácsi meg vetette a keresztet erősen, hogy uram irgalmazz meg Krisztus kegyelmezz, és a Pityu még megkérdezte, hogy kinek.

A papbácsi is zöldült, az Ibojnéni kapkodta a levegőt, mi meg álltunk ott csöndesen sorba, hogy addig nem megyünk sehová, míg nem kérdezünk a miniszteres bácsitól, és kezdtem megérteni, hogy az apu miért szomorú mostanában, és miért olyan hallgatag. Mi sem tudtunk megszólalni már, mert nem volt mit mondani, a Kisböske szája nekilátott görbülni lefelé, és látszott, hogy mindjárt bömbölni fog, és a dadus jött vissza a konyhából, hogy mi az a nagy csönd, és látta ám, hogy készül kitörni a baj, a fejek zöldek, a levegő eltűnt, és a Kisböskének már akkora a szája, hogy látni a gyomrát.

A dadus, hogy megelőzze a katasztrófát, ott az ajtóba nekilátott énekelni, hogy Télapó itt van, hó a subája, és mi is, mi gyerekek is énekeltük a Télapót meg a teli zsákot, de ettől csak rosszabb lett megint, a képviselő bácsi, mint valami osztrák traktorista, kiabálta, hogy nix Télapó, csakis Mikulás, hogy fölgyújtja ezt a kommunista fészket, a papbácsi csitittotta, hogy na de képviselő úr, ordittott már mindenki, és láttam, hogy most már nem kérdezünk mi semmit a miniszteres bácsitól, aki maga Orbán Viktor vagy Viktorapó, úgyhogy gondoltam, na, vára dömperemmegyek.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum