Krokodilvadászat

Munka alapú társadalomban élünk, vagy mi a bánat, aki nem dolgozik, ne is egyék, ámde, aki nem eszik, az ne is dolgozzék. Ehhöz képest tette közzé a KSH az adatait, miszerint a 15-24 évesek munkanélküliségi rátája 12,5 százalék. Tudjuk, hogy jobban teljesít, nade ennyire azért nem kéne. Mindemellett ebben az adatban nem a százalék a mellbevágó igazán, hanem a korosztályi besorolás, hogy olyanok vannak benne, akik nem választhatnak, nem választhatók, nem házasodhatnak, egy horrorra a moziba be nem ülhetnek a korhatárok miatt, s ha iskolába járnának, szülői engedély kellene ahhoz, hogy osztályfőnök bácsi elvihesse őket kirándulni vagy múzijomba.

Ahhoz viszont, hogy munkanélküliek legyenek, már elég nagyok. És itt áll előttünk a NER a maga pőre valójában, amiben így a szívünkre téve a kezünket, ma már totálisan mindegy, hogy annak vezére és ura mennyire trottyos, vagy a pörköltszaftos képe ocsmány-e vagy csak visszataszító. Mert ezek itt, akik 15 évesen munkanélküliek, a gyerekeink, akiknek a sajátunknál különb sorsot szántunk, ámde nem lesz nekik, mert a utcán ténferegnek ahelyett, hogyha későn is, de megpróbálnák megtanulni az ABC-t meg az egyszeregyet. Ezt a létállapotot nevezik kilátástalannak, és ezt nyújtja a kedves vezető az ő szeretett népének, a népe gyermekeinek. Meg a CSOK-ot.

Családok-évés csattogó zászlókat a hidakon. Novák Katalin tenyérbe mászó mosolyát. Abban az időben, amikor Adynak fájt a szerb komitácsi szíve is, a gyermek idesapjával ment ennyi idősen gabnát aratni az uraságnak, meg terelgetni a ludakat. Még korábban véres törzsi szertartással férfivá avatták, és indulhatott krokodilra vadászni. Most, bármily fura is, Orbán oktatási rendszeréről mesélek. Tankerületekről, hittanról, testnevelés és lövész órákról, meg arról, hogy akinek már ez is sok, a rendszer tizenhat éves korában kihajítja az utcára, majd börtönbe viszi két ellopott kakaóscsiga miatt. Amit itt egy összetett mondatban előadtam, az egy szociológiai tanulmány.

S egyben vádirat. Pedig csak egy aprócska megbújó sor egy adathalmazban, miközben „Az egyházi iskolák az emberi személyiség teljességét látják és szolgálják, a test, a szellem és a lélek összetettségében és egységében” – mondá Semjén Zsóti egy pillanatra kinézve a vértengerből, leszállva a lováról és elengedve a döglött szarvas agancsát. És mit adott át, miközben ekképp ömlött belőle a nyúlós pátosz? Vívótermet az iskolában, csezmeg. Egyházi iskolában, egészítsük ki ezzel a jelzővel az intézmény bemutatását, hozzá téve, hovatovább másfajta már alig is van kies hazánkban, ezek pedig módszertanukban fideszista pártiskolák. Kis, elcseszett orbánkatonákat nevelgetnek.

Sok kis Rétvári lesz a gyermekeinkből, ha meg nem, tizenhat éves munkanélküli. Ez itt társadalomtörténeti tanulmány volt egyház és állam kapcsolatáról, erősen gondolva a francia felvilágosultakra, illetőleg a mi Kalapos Királyunkra, aki szegény, halálához közelítve megzakkant, és mindent visszavont, ami előre mutatott volna. Vannak ilyen tragédiák nemzetünk életében. Voltaképp permanens elbukások sorozata a történelmünk, amiben most az Orbán nevű uralkodó az, aki visszalöki száz évvel a sorsunkat, vagy távolabb, még a polgárosodás előtti időbe. Ilyen sok minden jut az ember eszébe, amikor meglát egy KSH adatot, ami iszonyatokat rejt.

Rengeteg ilyen adat van még, ezernyi szám és grafikon, görbék és nyilak. Viszont, ha ebből a tengerből kiválasztjuk az egyet, aki voltaképp még gyerek, de olyan nyílegyenes a sorsa a hajléktalanság vagy a börtön felé, mint amilyen jó volna, ha Orbáné lenne, amit megérdemel. Mert arra kell jutnunk mindezek végén, hogy a potrohos nem csak a pénzünket lopja el, hanem az életünket is, illetőleg a gyermekeinkét, ami talán a legnagyobb bűn. Én már annyiszor mondtam, hogy gondolkozzatok el a leírtakon, és már annyi mocskot mutattam meg az eltelt évek alatt, hogy partja sincs. De most mégis: képzeld magad elé a tizenhat éves, munkanélküli, kitaszított kölköt. Több nem kell.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum