Legalja

Szombathelyen a Kormányhivatal, következésképp a Fidesz-KDNP megakadályozta, hogy a város által kialakított oltópontokon megkezdődjön a lakosság oltása. Mint emlékezhetünk, a város azzal került be az országos – nem KESMA és nem közszolgálati – sajtóba, hogy a Kormányhivatal által kijelölt oltóponton hosszú sorokban álltak az emberek, a kormánymegbízott – Harangozó Bertalan (KDNP) – pedig azt mondta akkor, lehet, hogy egy kicsit hibáztak, de úgy általában a lakosság fegyelmezetlen. Csak úgy odacsámborog szurkáltatni magát, nem katonás és nem precíz.

Épp csak azt nem mondta, hogy hát hogyan lehetne így oltani, sehogyan sem, a lakosság önhibájából fog láztól fetrengeni, csak magára vessen. Pár napja egy másik oltóponton ugyanez volt. Álltak az emberek hosszú, tömött sorokban a fényképen, a baloldal meg a baloldali sajtó pánikot keltett és oltásellenes kampányt folytatott. Mondom, ott álltak a népek sorban, mint hajdan, ha hús érkezett a boltba, és a fideszes csatolmányok kijelentették, ez nem sor. Egyszerűen letagadták a valóságot, amit az ember a szemével látott, a fülével hallott.

Nincs sor, minden a legnagyobb rendben, minden élet számít, jobban teljesít, újra indít, kék plakátok, konzultáció, hazugság. Nos, ezt elégelte meg a város, kialakított három oltópontot, berendezte szépen, fölszerelte, hogy akkor jöhet a lakosság oltakozni, már csak az volt hátra, hogy a kormánymegbízott és csatolmányai megtekintsenek és bólintsanak. Nem tekintettek és nem bólintottak, tegnap kitört a parasztgyalázat, és elkezdődött… nos, nem az oltás, hanem a levelezés, amit most hosszan és tanulságokkal terhesen idézni fogunk.

Azért, hogy a végén belássuk, a Fidesz-KDNP-nél aljasabb pártot nem hordott a hátán a föld, a fideszesnél, KDNP-snél nagyobb mocsadék pedig ritkán születik. Meglátjuk majd az előrehozott konklúziót, nemhogy minden élet számítana, mint ahogyan azt álságosan naponta ezerszer duruzsolják, hanem az ellenzéki városokban lakó életek egyáltalán nem. Épp csak ki nem jelentik, hogy ott dögöljön meg mind az összes, aki nem ránk szavazott. Nem mondják, csak gondolják, miközben álszenten mosolyognak, és tesznek is érte, ahogyan az alábbiakból majd kiderül.

Nemény András, Szombathely polgármestere tegnap reggel tett fel egy posztot a Facebookra, amiben azt írta, hogy nemcsak a bejárás nem történt meg az oltóponton, de Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke sem veszi fel a telefont, és írásbeli megkeresésre sem válaszol.

“Ha nem történik meg az oltóhely bejárása, nem tudjuk időben értesíteni a beoltandókat, és a háziorvosok tájékoztatása alapján borul az oltási terv. Az oltóhelyek kijelölése Harangozó Úr levele alapján történt. Eszerint a polgármester joga, hogy a védekezés során átmeneti jelleggel döntsön “az élet védelméhez szükséges intézkedések” felől. A döntés a háziorvosok kérésére új oltópontok kialakítása volt. Ezzel segítjük a munkájukat és készülünk fel még időben a tömeges oltásokra. Éppen az állami oltások indulásakor tapasztalt problémákat akartuk megelőzni azzal, hogy a fokozatosan elindított oltópontokkal időben tapasztalatot szerezve a legjobb helyzetbe hozzuk az oltakozni akaró szombathelyieket a tömeges oltások indulásakor. Csak remélni tudom, hogy semmilyen politikai érdek nem írja felül a ránk bízott emberek egészségének védelmét” – írta a polgármester.

A kormányhivatal a megtekintés helyett levelet írt, az oltópontot kialakító polgármestert zavarkeltéssel vádolva meg, de tessék, itt van, tanulságos duma:

“Egyetlen munkatársat sem biztosított a háziorvosoknak az adminisztrációs feladatok ellátásához Szombathely polgármestere, ehelyett a baloldali pártok oltásellenes kampányának részeként zavart próbál kelteni az oltásokkal kapcsolatban. Az országban, így Szombathelyen is hetek óta zajlik a tömeges oltás. A Megyei Oltási Munkacsoport összesen 41 oltópontot létesített a városban, ezeken eddig több tízezer embert oltottak be szerte a megyéből. Az oltáshoz szükséges oltóhelyek a kórházban és a háziorvosoknál tehát bőségesen rendelkezésre állnak, vakcinából azonban továbbra sincs elég. A polgármester valójában nem segíteni akar, hanem csupán politikai haszonszerzés vezérli. Február 22-én kérte a kormány az önkormányzatokat, hogy segítsék a háziorvosokat adminisztratív feladatok, főképpen az oltásokkal kapcsolatos időpontszervezések ellátásában, amihez egy-két munkatársat biztosítsanak. Szombathely polgármestere a kérésnek immár három hete nem tesz eleget. Felszólítjuk a polgármestert, hogy a zavarkeltés és a látványpolitizálás helyett a háziorvosok érdemi adminisztrációs támogatásával segítse, hogy a szombathelyiek oltására minél hamarabb sor kerülhessen.”

A polgármester pedig a Facebookon válaszolt erre a mocsokra, ekképp:

„A szombathelyiek oltását segítő önkormányzati oltópontok megtekintése helyett politikai közleményt adott ki a kormányhivatal. A kormánymegbízott, aki a Megyei Védelmi Bizottság Elnöke továbbra is elérhetetlen. Ez a jelen járványügyi helyzetben elfogadhatatlan, veszélyezteti a város lakóinak életét, egészségét.

Az egészségügyi helyzet a napokban tovább súlyosbodik, csak az oltások pontos megszervezése lehet az ellenszer. Az erre tett javaslatunkat, amit három nappal ezelőtt még támogatott a kormányhivatal, az ő előírásainak megfelelően megvalósítottuk. Csak egy helyszíni bejáráson felvett jegyzőkönyv hiányzik. Mostanra azonban ezt feleslegesnek tartja Harangozó Bertalan, így nem tud elindulni a munka kedden az első oltóhelyen. Ugyanezt az engedélyt a fideszes polgármester által vezetett Szekszárdon és Budapest V. kerületében megadták. Nagyon helyesen.

A kormányhivatal most azzal vádol, hogy nem vagyok együttműködő. Nézzük a tényeket:

– A kormányhivatalnak hónapok álltak rendelkezésre a tömeges oltások megszervezésére. Ehhez képest az első nap másfél órás késéssel vitték ki a helyszínre az oltásra várók adatait, emiatt torlódás lett, és a többségében idős emberek tömegesen várakozni kényszerültek az utcán. A helyzetet látva a szomszédos önkormányzati kulturális intézményből az intézmény dolgozói vittek székeket és vizet az idős embereknek. Továbbá az önkormányzat oldotta meg a helyszíni hangosítást, hogy ne álljon háromszáz ember egyszerre az ajtó előtt információra várva.
– Mivel a helyszíni parkolásra sem gondoltak, a rendőrség mellett szombathelyi közterületfelügyelet biztosította a helyszínt. Teszi ezt azóta is.
– A kormánymegbízott külön kérésére haladéktalanul engedélyeztem sátrak és mobil WC-k felállítását az állami oltópontnál.
– A mai napon soron kívül engedélyeztem, hogy a sátrak továbbra is kint maradhassanak.
– Rendelkezésre bocsátottam az önkormányzati cégek autóit, hogy ha szükséges, az idősek szállításába bevonhatóak legyenek.
– Folyamatosan egyeztettünk a háziorvosokkal, az új oltópontokat (kétszáz önkormányzati munkatárs bevonásával) az ő kérésük alapján, velük egyeztetve alakítottuk ki. Ezt a kérést a háziorvosok először a kormányhivatalnak küldték meg, de miután nem jártak sikerrel, hozzánk fordultak.
Az igazi kérdés az, mi történt az elmúlt két napban. Ki és mire utasította a kormánymegbízottat?
Miért nem kaphat engedélyt oltópontok kialakítására Szombathely, mikor ugyanerre kaphatott a fideszes polgármester által vezetett város és kerület?
Miért az a legfontosabb dolga a kormányhivatal által felállított oltási bizottságnak, hogy saját tagjainak és elnökének soron kívül történő beoltásáról gondoskodjon?
Miért nem azokat veszik előre, akiknek az egészsége nagyobb veszélyben van?
A helyzet sokkal rosszabb lesz a következő időszakban. Ki vállalja a felelősséget a késedelemért?
Én városvezetőként vállalom a rám eső feladatot, felelősséget és az esetlegesen elkövetett hibákat is. Nem fogok belenyugodni, hogy a szombathelyiek egészségét bárki bármilyen okból veszélyeztesse.”

Nincs több kérdés, sem hozzáfűzni való.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
7 hozzászólás “Legalja
 1. kovács_ügynök szerint:

  A fidesz az ország közepe. Minden szemetet ott fúj össze a szél.

  Csalók, bűnözők, semmirekellő nímandok…

 2. kovács_ügynök szerint:

  Ja, és igen! Tessék csak nevesíteni a gyalázatos levelet kiötlőket, a harangozóval az élen! Jövő hét közepén már álláskeresőnek kéne lenni a státuszuknak. :/

 3. trikolor szerint:

  “Mostanra azonban ezt feleslegesnek tartja Harangozó Bertalan,”

  A pasas nyilván Dubajban nyaral, azért elérhetetlen.

  Más:
  A dolgok rákfenéje a Kormányhivatalnak ki- és átnevezett állami, ill. önkormányzati hivatalok. Ezzel a szómágiás trükkel maguk alá vonták az állami intézményeket, és senki nem tiltakozott azóta se ellene. Most már issza a levét mindenki a teljhatalmú kormány (kormányhivatalai) által minden állami funkcióot maga alá gyûrô hivatalai bekebelezésének.

 4. András szerint:

  Kedves Rezeda,
  legközelebb a “közszogálati” jelzőt Te is tedd idézőjelbe, ha a mostani “közszolgálati” sajtóra vonatkoztatva használod. Sőt, ha a mondat szerkezete megengedi, lehet, hogy a jelzett szót (“sajtó”) köré sem ártanak az idézőjelek…
  Amúgy nagyon tetszenek az írásaid, gratula!

 5. remete szerint:

  Bim-bam Berci bekeményít…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Lájkolj!

Archívum