Határőrizeti robotikai minisztérium

Zágrábban tartottak egy miniszteriális konferenciát a minap, amiről az Orbán Távirati Iroda beszámolójában azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy fokozott erőkkel kell védeni a határokat, amihez a jövőben új technológiákat, egészen pontosan mesterséges intelligenciát kell bevezetni. Én nem tudtam, hogy ilyen előrehaladott stádiumban van nálunk a robotika, hogy képesek vagyunk tökéletes katonákat előállítani, és titokban a kedves vezető körül nyüzsögnek az R2-D2-k, netán a C-3PO-k.

Bár, ha a sleppet elnézzük, vannak arra utaló jelek, hogy ezek robotok, érzelem, de – s ez a robotokra kevéssé jellemző – értelem nélkül, de még a kezdeti szakaszában tart a fejlesztés, lesz ez még jobb is. Az R2-D2 típus műszaki leírása szerint 1,09 méter magas, ez előírás volt, hogy a főni nagynak érezze magát, teste tömzsi és hengeres, ez pedig, hogy ne tűnjön túl dagadtnak. Feje körkörösen elforgatható, kerékszerű görgőkön halad, de tud űrhajót is vezetni, lehet, ő lesz a következő magyar űrhajós.

Kommunikációja viszont eléggé fejletlen, csak csipog és visítozik, hogy az ember megértse, protokolldroidra vagy fordítógépre van szükség, viszont rendkívül hűséges. Nem érdekli, ha a gazdája lop, csal, hazudik, vakon követi őt, mindent végrehajt, nem kérdez és nem felesel. Ez a Star Wars álomvilága, de mintha a Fideszre lenne igaz, erős a gyanú tehát, hogy Habony Árpád titokban hozta létre ezt a sereget, például Novák Katalin már élő szövet a fémvázon, hogy tovább haladjunk a sci-fi bizonytalan világában.

Több nem lehet, erre utal, amit most is összedelirált a Néppártról, hogy az a Sargentini-jelentés elfogadásával megcsalta őket. Így antropomorfizálta ezt a kétes viszonyt, csak arról nem számolt be eddig, ők mikor feküdtek le vele, s momentán így szimbolikusan kivel élnek zűrös nemi életet, mert a jelek szerint mindenféle iszlám pártokkal. Ilyen katyvasz is csak akkor következhet be, ha a programozás rosszul sikerül, és a szoftverek különös jeleket kezdenek el sugározni.

Viszont egyes alakok tökéletesek, Németh Szilárd például maga a kiköpött Chewbacca. Nem a külleme, mert a filmbéli alak csinosabb, hanem a kommunikációja, ahogy megszólal nekünk olykor. Hogy érti ugyan a közös nyelvet, de nem képes használni azt. Viszont egyáltalán nem olyan jóságos, mint filmbéli megfelelője, ennek ellenére kiköpött mása, ahogy puskákkal szaladgál és madárijesztőket vesz célba, az is. Viszont azt nem tudjuk, hogy a vuki szereti-e a velőspacalt.

Viszont itt be is fejezem a párhuzamok keresését, mert a mi robotjainkra és különös élőlényeinkre egyáltalán nem jellemző a robotika három, Asimov által meghatározott alaptörvénye, miszerint: A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba.

Ezek hiányoznak a mi lényeinkből, sőt, éppen az ellenkezője igaz rájuk, tehát megfordítva a tételt, ezek csupán rohamosztagosok, akiket a sötét oldalon álló sötét erő irányít. Ennyit a mesterséges intelligencia és a határvédelem kapcsolatáról, ami mindenképpen a mese kategóriájába tartozik, főleg, ha emlékszünk a képre, amelyen a kedves vezető egy tyúkszaros magaslest látogat meg, miközben a határőrei fáznak és éheznek.

Ehhöz képest mesterséges intelligenciáról beszélni a határőrizet kapcsán, sőt, rókalyukakkal riogatni, hogy azon át özönlenek a turbánosok, kissé nonszensz, de a lényegét értem. Ahogyan van keresztényvédelmi államtitkárság cseszni a pénzt a semmire, mindezek után lehet majd határőrizeti robotikai minisztérium is, amelynek Mészáros és Mészáros állít majd elő kerekeken guruló harcosokat rozsdás gázkonvektorokból, mert minden lehet.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , ,
1 hozzászólás “Határőrizeti robotikai minisztérium
  1. Jane Doe szerint:

    Kénytelenek mesterséges intelligenciát delirálni, mert a természetes intelligenciát sikeresen és maradéktalanul kiirtották maguk körül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Lájkolj!