Kampec dolores XXXI. – Vissza valahova

Amikor Béla Istent keresve egy egeret tisztelt meg alázatával, majd engedve a biológiának, valamint a kémiának elájult, maga sem tudta, hogy a létezés teljesen új dimenzióit fedezte fel. Vannak ilyenek is, és ezek olyan érintetlenek a tudattól, hogy az már nagyanyitól kapott reggeli kakaós gyönyör, tehát fel sem fogható.

Így feküdt ott Béla a sarokban, és a fröccsök ura úgy tartotta jónak, kielégítőnek, hogy ne zavarja meg őt bódulatában, és engedte őt élvezni a végtelent, mígcsak nem kellett újra nyitni a csehót, és akkor nem mutatott volna előkelően a sarkot szagláló férfiember. Viszont ő ott volt, és amint a kocsmáros eltávolította a nyugodalmas zónából, egyből bajok kerekedtek.

buddhaMint a nyavaja, vagy a rosseb, meg az istennyila, úgy jöttek elő a bajok minden zugból, mire Béla fölkelt. Mert nem feledte el, hogy mitől ájult el, eszébe jutott a nagy kékség. Így fordult vissza a világ önmagába. Mert Béla azt is látta, hogy hiába látta ő meg az Urat egy szürkefarkúban, semmi, az égegyvilágon semmi nem változott.

Emberünk kinézett a légyszaros ablakon, és a téren ott legelésztek a két közmunkások, a templomnál sorba álltak a duplagyűrűsök, a kiskölkek meg hajtották a dömpereket – vagy motorokat, tökmindegy – a melegítőalsós nejek pedig hosszan néztek férjeik után, akik a vérüket dolgozták ki, hogy legyen madárlátta. Ezt látta Béla, meg a kékséget.

A kocsmáros egykedvűen nézegette a cimboráját, tudta, hogy kigyógyul ebből is. Ő általában kigyógyult mindenből, miután belehalt. Így zajlott az élet. Hősünk bölcs ember volt, tudta, hogy az életet a halálra ráadásul kapta, aztán megőrizte. És nem volt barátja se magának, se senkinek. A fröccsök ura azért megkérdezte tőle: – Te most mi a francot csinálsz? – Élek. Ennyi volt a válasz, és nem több.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum