GNM arabjai, amúgy meg üzenjük Brüsszelnek

2001. szeptember 11. után Oriana Fallaci rohadtul bepipult, mert a szeme előtt omlottak le a dupla tornyok. Erős felindultsága egy könyvben szublimálódott, amelynek a „Harag és büszkeség” címet adta, és meglehetős baromságokat irkált össze benne az arabokról, valamint a saját felsőbbrendűségéről. Mint mondta, hetekre bezárkózott New York-i lakásába, és csak akkor bújt elő onnan, amikor elkészült a nagy mű.

Rossz kedvét azonban megértjük. Van úgy a betűkkel foglalkozó ember, hogy ujjai alól tutulások törnek elő, ha nem vigyáz. Fallaci nem ügyelt, aztán így járt. Megengedem, magam sem fogalmaznék csingilingi hangon, ha a szombathelyi szimpla toronyba, a tizennégy emeletesbe szállana bele egy terrorista vitorlázó gép, és a műremek összeroskadna. Viszont ez a veszély nem fenyeget, hozzánk nem jönnek arabok vendégségbe.

ramadan_hero_2x1Egyszer voltak, amikor Kadhafi – kádári segítséggel – Vépre, a mezőgazdasági képezdébe küldte fiait traktorvezetést tanulni. Őket lehetett utálni, de nem azért, mert olajosan csillogó barna bőrük volt, hanem, mert az ezredes annyi pénzt adott nekik, mint a pelyva, következésképp hülyén érezte magát az ember a discóban, mert a kollaboráns lányok értük hugyoztak állva. Farokveszteség érte tehát a szombathelyi süldő ifjakat, a férfiasságuk omlott össze, akárha a tornyok. De ez már rég elveszett az időben, a rend – úgymond – helyreállott.

Ehhöz képest GNM nyaralni indult a nagy Törökországba, ami élményéről a vajnatévében adott számot. Nem egy Mikes Kelemen ő, ezt be kell látni, nem a tenger mormolását, se nem a futó szél zúgását tanulmányozta, ellenben – állítólag – elvették neki a pénztárcáját. Ilyen mindenhol megesik, még a négyes-hatos villamoson is, ahol kigyúrt ősmagyarok noszogathatják a népeket, hogy adhatol ám két forintot. Ebből is látszik, hogy a rabló-pandúr játék nem rendszer-specifikus, hanem a homo erectus génjeibe van belekódolva mintegy.

The-Alhambra-GranadaGNM viszont levonta a következtetést, és megrázkódtatása nyomán kijelentette, hogy ő nem rasszista, ellenben gyűlöli az arabokat. A művésznő – aki ifjak lelkének ápolásával foglalkozik tanodájában – körmét reszelő nyusziként beszélte a hülyeséget. De mi értjük a vajnatévé szerkesztői szándékát, hogy miért hívták meg a tanárnőt. A mai, népszavazással terhes világban úgy kellenek az ilyen úti beszámolók, mint egy falatka kenyér, hogy a hülye magyar hitét tudományos alapokra helyezzék.

Viszont a török az nem arab, tisztesség ne essék szólván. Még nagyon régen sem volt az. Mifelénk a törökök jártak-keltek százötven évig, és a gólyák lábát vagdosták, ezért világra szóló cimborák most. Az arabok kicsit nyugatabbra a spanyolok földjén haligaliztak, s hogy ott jártak, bizonyítja Granada, ahol kínjukban fölhúzták az Alhambrát, amelyre, ha emlékezett volna, még Fallaci is megmenekült volna attól, hogy baromságokat irkáljon össze felemelő megindultságában.

Még a Biblia szerint is az arabok ősatyja Izmael, aki Ábrahámnak, a zsidók ősének egyik fia volt. Ábrahám és felesége Sára öregek voltak, de a degenerált Isten gyermeket ígért nekik, mert nem gondolta végig a dolgot. Sára azt hitte, már nem lehet kölke, ezért szolgálóját, Hágárt küldte be Ábrahámhoz üzekedni, ebből fakadóan ő szülte meg Ábrahám fiát, Izmaelt. Tizennégy évvel később viszont – miután hormonkezelést kapott – Sára megszülte Izsákot, a zsidók ősatyját. Ez nem biztos, hogy tudományosan megalapozott sztori, mindenesetre kétségtelen, hogy az arabok és a zsidók közeli rokonok egymással. Ne, cseszd meg.

Viszont a törökök az teljesen más tészta. A török nyelvű népek a történelem folyamán államokat alapítottak Ázsiában, Európában és Afrikában, ahol saját, magukkal hozott kultúrájuk keveredett az elfoglalt területeken élő népekével. 1072-ben érkeztek Anatóliába az oguz törökök közé tartozó szeldzsukok, miután hősük, Alp Arszlán győzelmet aratott a Bizánci Birodalom felett a manzikerti csatában.

törökökAnatólia addigi lakói számos korábbi nép leszármazottai voltak. A történelem során éltek ezen a területen hettiták, urartuiak, trójaiak, lüdök, frígek, görögök, kelták, kimmerek, gótok, galaták, rómaiak, örmények is. A letelepedett törökök összeolvadtak a régió őslakóival, aztán I. Oszmán volt az, aki a felügyelete alá vont területek egyesítésével megtörte a szeldzsukok uralmát, és létrehozta az Oszmán Birodalmat, amely vendégeskedett minálunk.

Ehhöz képest az arabok odébb ténykedtek, karavánutak mentén építettek városokat, mint például Mekkát, az iszlám bölcsőjét. Itt ügyködött Mohamed, a tevehajcsárból lett kereskedő, aki, miután megismerkedett a zsidó és keresztény vallással, látomásai nyomán 610 táján új tanokkal lépett elő, és – akárha Jézus – hamar követőkre talált a szegények között. Ezért persze lecsóba került a Mekkát vezető gazdag kereskedőkkel, így híveivel együtt menekülnie kellett. Menedéket és támogatókat a közeli városban, Medinában talált. Eszméi, miután a mekkai kereskedőkkel is egyezségre jutott (mekkai zarándoklat), fergeteges gyorsasággal kezdtek terjedni.

A törökök közt is, akik viszont ettől nem lettek arabok, de már ez is mindegy. Mindezek után – hogy ezt az alapvetést leföstöttem – módosítok az álláspontomon. Nem várható el a művésznőtől, hogy ilyen apróságokkal tisztában legyen. Hogy átlássa, a három vallás, amelynek a közeli keleten van a bölcsője – úgymint zsidó, keresztény, iszlám – voltaképp egy tőről fakad. Azt meg végképp nem követelhetem, hogy olvasson Glasenappot – Az öt világvallás -, mielőtt nekilát hülyeségeket delirálni. Ezt még Kövér Lászlótól, de még magától Orbán Viktortól sem várhatom el. Jól van ez így, ahogy: üzenjük Brüsszelnek, hogy mi ilyenek vagyunk. Ilyen egyszerűek, bizony, és rasszisták meg pláne nem.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , , , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum