Huszonkét fa és a „Váratlan Rend”

Pár röpke évmilliárddal az ősrobbanás után, és néhány nyüves milliárd évvel a megváltó születése előtt egy spirálgalaxis peremén, amelyet ma valamilyen megmagyarázhatatlan okból Tejútnak neveznek a halandók, a ködökből, gázokból és porokból összecsomósodások folytán kialakult egy csillag, amely a Nap nevet kapta a keresztségben.

Ebben élénk üzem indult, magfúzió, és elkezdte szórni bele a táguló mindenségbe csalfa fényét. Körötte apró labdák tömörültek egybe, hogy keringve szolgálják őt, ezek közül az egyiken, amely ma a Föld névre hallgat, ha füttyentünk neki, mindenféle szervetlen dolgokból egyszer csak megszületett az élet az evolucionisták boldogságára. Még maga az Úr sem értette, mi a rosseb folyik itt.

Nos, okos férfiak mindezt, amikor a káosz egy csapásra eltűnik, emergenciának nevezik. Ez az emergencia a „Váratlan Rend”.

galEhhöz képest hétfőn Mórahalmon egy tizenhat éves máttós fiatalember szórakozásdiból huszonkét frissen ültetett kölökfát tört derékba, megteremtve az ellentettjét az emergenciának, ami az őstulokság maga. Ebből is kitetszik, hogy az idő elkezdett visszafelé forogni, ergo, mindjárt eljő a Nagy Reccs, amikor minden önmagába zuhan vissza, és így pusztul el a világ.

Pintér Sándor, a jóképű belügyminiszter magára vette a dolgok ilyetén megszűnése elleni harcot, amikor meghirdette hat évvel ezelőtt programját, amely így szólt: két hét alatt rendet teszünk. És lőn. Ebben az értelemben ül már hónapok óta előzetesben egy fiatalember, aki elemelt egy kakaós csigát. Lássuk be, ez oly mértékű kibillenés, amely ellen minden más előtt egy Torquemada buzgalmával köll föllépni.

Másra alig is marad idő. Ha szertenézünk a hazában, ehhöz képest kutyafasza, amit a jóképű belügyminiszter párttársai, sőt, maga a főnöke, Orbán elvtárs is művel. Jelesül, hogy szétlopják a lángoktól ölelt kis országot. Tovább megyek, ez nem is üldözendő, ha belegondolunk, hiszen nem lóg ki a dolgok természetes menetéből, mert ez maga a Rend, ha nem is váratlan.

pilinszky_négysoros_csermák zsuzsa OKEsetükben másfajta természeti törvényszerűségek érvényesülnek. A szublimáció, amikor huss, a közpénz egyszer csak minden átmenet nélkül elveszíti ebbéli jellegét. Ez vegytiszta fizika, amely ereje ellen más tudós elmék – példának okáért Lázár János – szerint egyszerűen nincs mit tenni. Ezt a korántsem eretnek tant osztja például Polt tanár úr is, de legfőképp Matolcsy professor emeritus, akit valamikor, a távoli jövőben, messzi galaxisokban is oktatni fognak.

Vagy a Jobbik. Szomorú szemű vizslakölköket simogatva, sikongató, ájuldozó háziasszonyok minden érzelmi rezdülésére utazva elnökük, a jólfésült Vona káplár is megmondta, hogy ha kormányra kerülnek, akkor elszaporodnak majd a poros utakon a Magyar Gárda seregei. Mindezt ő is a Rend szükségszerű helyrebillentése érdekében vizionálja. Mindezekből kitetszik, hogy ami köröttünk folyik, az nem valamely gonosz elmék szüleménye.

Newton fektette le az alapjait a tanoknak, amelyek meghatározzák a világ folyását. Olyan törvényszerűségeket mutatott be nekünk már négyszáz évvel ezelőtt, amelyeknek képtelenség, s emiatt fölösleges is ellenállni. Más aspektusból viszont: bár determinisztikus világban élünk, ennek ellenére minden ember rendelkezik szabad akarattal. Ezt kell majd figyelembe vennie a tekintetes bíróságnak, ha annak jön el az ideje.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum