Harakbácsi szeretminket (Egy óvodás naplója – II.)

A szonta azibojnéni a tennap, hogyhátgyerekek mostanjo neekünknagyon. Neemértetük tejjessen, mér, mer a kisbözske, amejikk mámindigot van, amiko mi azapuva, vagyazanyuva meggyövünk aregge, ésojannagy szemeivanak neki, a tennap mégamiko nemkaptukmeg a kakajót megakalácsot ecercsak evágodot.

Megijedet azibojnéni, mernemis mozdut a kisbözske, szaladgátaka marcsinénive, a konyhássa, neki ojan nagyfehér hasavan a kötényibe, önagyon visongot, hogy jézusmárta. Megijenek. Nemtudom kiaza jézusmárta, mégnemjárt azovibaeddig. Fötápászkodtatták a kisbözskét, asztá valamitadtak neki kanálbul, etől jóllet. Nésztüka pityuva, azza amejik mindigvihog, mostnem vihogot.

Jóllett asztána kisbözske, föllegg, amiko a kakajót megitta, márnem vótak neki ojan átlátszóaka fülei. Eekesztem gondókkonni, hogy ez a kisbözske mostan, hogyhidegis van, megsötétis regge, szegény hogyanis jönide. Délutánis, amiko azanyu vagy azapu máeviszengem mindig itamarad, nemtudom, mikó jönekérte, de valamikó csakeviszik. Rájötem, hogy eza kisbözske ojan, minda bicebóca.

3Látam a mútko a tévébe egy ojan ködmönös filmet, abba vót a bicebóca. Kökénytvitt enni, ha éhes a kisbözske ménem hozojat. Nemtudom miaza kökény, biztos jólehet, majd megkérem azaput, vegyen nekemojat a cábába vagymibe, ez ojan pirosbót atelepen. Máma alunni köllött, nemmentünk migráncsot nézni, minta a mútko.

Apityu mámegin bohóckodot. Mellete a kisbözske azúgy alutt, minta tej megamacska. Szegény dorombótis. Apityutu nem hallotam, mit suttog azibojnéni mega marcsinéni, csak néha aszthogy harakpéter. Asztat énláttam a tévébe, azmindig ojanmorcos, azapu szokotkáromkonni, ha látya, de asztse értem, hogymér, ésazanyu mindigrá szól, hogyde a gyerekelöt, ésazapu akkorcsak legyinteggyet.

Mostis ez a harakbácsi, de az ibojnéni nem káromkodot, ojan vóta szemeneki, amiko monta a nevét, mint mútko a határon, amikó a katonákat nészte. Tisztára csillogot neki, mostis. Deasztán suttogot nekia marcsinéni, asztán mintha haragutakvóna egymásra. Kisbözske szuszogot, apityu vihogot, kicsit elis aluttam.

Asztán főkettünk, jött az ozsonna, a kisbözske úgyevett, mintha kökénytkapot vóna. Az ibojnéni aszonta, hogy mijen jó nekünk, mer a harakbácsi elintészte, hogy legyennekünk ozsonna. Én eszt nem értettem, mera marcsinéni szokta adni, máma vót egyalma meg lekváros kenyér. Énkökényt akartam vóna, nem figyeetemoda, gondótam, kérekegy meszire látót a karácsonyra, pedig nemtudom, miaz. A kisbözskének lekváros vóta füle, apityu ezenis vihogot, montamneki, haggyonmer, vára dömperemmegyek.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum