Újabb kormányzati stafírung a katolikusoknak

templar2Jó keresztes lovaghoz méltón kormányunk megindult a Szentföld visszahódítására, egyedül azt vethetjük a szemére, hogy a szakrális területet a Kárpátok alatt találta meg, amely a mi hazánk is volna, nem csak az övék. Erre figyelemmel kéne bánni vele, nem saját uradalomnak tekinteni, és mégis ezt teszik suttyomban, katolizicálnak suba alatt. Az év végi szabadságharc forgatagában elsikkadni látszik az újabb kreténség, amellyel pofont kapott az oktatás, és júdáspénzt az egyház, mindezt karácsonyra. Az ajándék ezúttal is pénz formájában érkezik a klérushoz, egészen arcátlan módon.

Az egyházak köznevelési feladatainak támogatása címmel pályázatot hirdettek, kétmilliárd forintnyi, javarészt uniós forrást pumpálnának – és fognak is – a nekik tetszőknek, azaz alig burkoltan a katolikus iskolafenntartóknak. A pályázati kiírást az állam december 23-án töltötte fel, és 31-ig adott határidőt a társadalmi egyeztetésre, a pályázók körét a kiíró az Országgyűlés által elismert, köznevelési tevékenységet végző egyházakra szűkítette. Kritérium, hogy csak az az „egyházi jogi személy” vagy „egyházi jogi személyek által létrehozott konzorcium” nyújthat be projektjavaslatot, amely legalább huszonöt iskolát tart fenn. Mint a trafikoknál olyan ez is, mert ezeknek leginkább a katolikusok felelnek meg. Mindezt persze sunnyogva.

A legkevésbé az iskolák alanyai, a gyerekek fognak profitálni mindebből, hiszen uniós pénzt lehet kapni például „projekt-előkészítésre”, és föltűnik a pályázatok jolly jokere, vagyis a „megvalósíthatósági tanulmány elkészítése”, illetve a „közbeszerzések előkészítése” is. Magyarán: oktatásra nemigen, hittérítésre annál inkább használható lesz a lóvé, ami egészen egyszerűen fogalmazva: nem egészen jó, illetve egészen nem jó. De mit is csodálkozunk? Ezt a szellemi nyomorúságot ugyanúgy sorok közé rejtve óhajtják átverni, mint ahogyan a Vatikáni szerződést is módosították. Ki emlékszik már arra, helyesebben ki tud egyáltalán róla? Pedig megtörtént.

4006690_b4e9e9b316526f2346bd9f74ad5e8764_wmA Vatikánnal kötött 1997-es szerződés sok ponton változott, de ezek közül az eddigi gyakorlathoz képest csak az számít újdonságnak, hogy az adófizetők által a bevett egyházaknak és a külön állami célra felajánlott személyi jövedelemadó egy százalékát az állam az összes szja-bevétel egy százalékára egészíti ki: a kiegészítés eddig 0,9 százalékos volt. A további növelésre azért volt szükség, mert az egyházak a felajánlásokból a korábbinál húsz-huszonöt százalékkal kevesebb pénzhez jutottak az egykulcsos szja, valamint a rendelkező adózók számának csökkenése miatt. Lefordítva: az én, a te – nyájas olvasó – pénzedet a felhatalmazásod nélkül tolják a papoknak. Semjén mindjárt belovagol az életünkbe, mint hajdan Kézdivásárhelyre. Megyünk vissza nem hogy Horthy tatához, hanem bele a középkorba egyenest. Valamit tenni kéne a megvadult időgéppel már.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , , ,
3 hozzászólás “Újabb kormányzati stafírung a katolikusoknak
 1. gerhard szerint:

  Végre! Szerintem ez nagyon jó hír! Rá is fér erre a nyomorult Országra. A bal-sors és a liberális politika okozott elég nyomort minden téren. Különösen lelki és szellemi téren. Ezért juthattunk, illetve süllyedhettünk oda, hogy a melegfelvonuláson papi reverendában büntetlenül vonaglik valaki egy teherautón. Szerintem ez pedig kimeríti egy vallási közösség elleni izgatás bűncselekményét. Én azt sajnálom, hogy ennek nem lett jogi következménye. A katolikus egyház legalább nem bizniszegyház (+ destruktív), mint a Hit Gyülekezete és a szcientológusok. Ha ön tisztában lenne azzal, hogy hány ember és család életét tették ezek a szervezetek tönkre. (Sajnálom, hogy külső nyomás miatt nem lehetett ezeket betiltani, de köztudott USA-ból túl sok a szemét ami beáramlik megakadályozhatatlanul.)
  Sokaknak nyilván fáj, hogy visszatért végre ez az Ország azon értékrend mellé, amely már bizonyított, nem önző és örök. Kár, hogy ön nem ismeri ezeket az értékeket. Minden bizonnyal nem is ismerhette meg, mert nem olyan közegben nőtt fel, vagy olyanok formálták a gondolkodást, akik mindig is a nemzet elárulásán, megnyomorításán dolgoztak.
  Elég szellemi nívón aluli Semjént Horthyhoz hasonlítani. Ezek szerint mindenki horthysta, aki tud lovagolni, netán véletlenül lakott területre lóháton megy be? (Véletlenül nem kapott fehér lovat, pedig így kerekebb lett volna a történet.) A jobb oldali keresztények nem sírják vissza legalább annyira Horthyt, mint a szocikat és a liberálisokat. Ezt a tévhitet(enyhén kifejezve) a rosszindulatúak terjesztik.
  Bízunk benne, hogy egy erős keresztény módon gondolkodó társadalom nő fel. Ja kérem szépen, nem egyenlő azzal, hogy katolikus legyen. Nincs erőszakos hittérítés. A katolikus iskolákban tanulnak és a katolikus szeretetotthonokban gondoznak nem csak katolikusokat. Mert a keresztények befogadóak. (A Lauderben nem tanul egy katolikus sem és egy cigány sem.) Javaslom, ismerkedjen meg a keresztény értékrenddel, ami a szeretetről szól és nem a gyűlölködésről… Sok jót!

 2. kiss richard szerint:

  Igen,
  igen!

  A jellegénél fogva életellenes liberalizmus örökös ellensége volt,és ma is az akatoplikus egyház,még igy,a Zsinat utáni megtépázott formájában is.Csak erösiteni kell annak szerepét hogy a liberális sátáni léehellete, és sátáni televiziói,napi 24 órás támadása idején legyeekn kis oázisok ahol még hitét ,hazaszeretetét megélni ,gyakorlo emberek fogodzót találjanak.

  Napjainkbna,mmikor a sátáni erök,a sokcsilélagos lobogójú államon keresztül támadáast inditanak nemmcsk Hazánk,hanem a térség katolius gyökerü népei ellen, egy Egyesült Európai szörnyállam ,és jenki birodalom összolvasztásáért, a kiállás Egyháznuk mellett,úgyis mint valódi köszikla ,és Mindszety biborsunk által is kimondott “ellenállási Szentély” különösen fontos.

  A Gonosz -nézzünk csak sátánista kispártok egy- két vezetöinek arcára,vagy a puccista álcivil tünteések Barabbást-kiáltó lumpenjeire- magasabb fokozatra kapcsolt,az 1789 töl nyiltan fellépő erök formájában.

  Ami a világban történik az csak a kilobbanás,a valódi történések, a szellemi erők kilobbanása.Az igazi mindig szellemi síkon történik,ezt tudják a “baloldalnak”nevezett erök igzi világirányitói is. Magyar népünknek különös feladta, hogy akár az Egyházzal,akár nélküle de létével,különös és egyedi mentalitásával, keresztbefeküdjön a “társadalmi haladás ” ” mondernizáció” Versenykapitalzmus” és egyéb pokoli álcák sinjén.

 3. Paulus_Maior szerint:

  1. Ha az a keresztényi szellemiség ami a kormány retorikájából árad (és amit kiss richard ékesszólása alátámaszt…) én még a keresztvizet is lemosnám magamról! Jézus Krisztus a jeruzsálemi templomban nemcsak korbáccsal zavarta volna ki az ilyen alakokat, de szét is rúgta volna a seggüket!

  2. Régi igazság:
  Aki a kereszt jelét hordozza, nem biztos, hogy keresztes lovag. Lehet az keresztes pók, vagy akár KERESZTES VIPERA…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Lájkolj!

Archívum