Legalja – áldzsungel és híradó

A televízió távirányítójának módszeres nyomkodása közben a nap egy bizonyos szakaszában félelemmel vegyes hányingerrel érkezik meg az ember az RTL Klub sávjához. Ez a becstelen alakulat amúgy tudja, hogyan kéne tévét csinálni, erre utal pár hónapja megturbózott híradója, ahová csesztetésük óta hírek is kerülnek kék fény, horror és kétfejű malac helyett. Amikor viszont az úgynevezett szórakoztatásról van szó, akkor nem ismernek irgalmat, ám ebben is csak jól felfogott érdekeiket nézik, kell a lóvé reklámadóra, amit a mocsok hoz. Így megy ez, ez egy ilyen ország, Máriáé és az agybéli kapcáé, amely két állítás nem zárja ki egymást, sőt, mintha katalizálná egyik a másikát.
Baukó Éva
Ilyképpen még jót is tesznek a munkaalapúvá alakítani óhajtott népekkel, amely világban olajtól iszamos kézzel böfögve lehet bámulni a dobozt. Legalábbis a nagyvezír és haverjai hagymázas képzetei szerint, olyan lakásokban, ahol a távlatos jövőben a basi arcmása és a feszület jól megfér egymás mellett a falon. Ebbe az ideába nagyon jól passzol a celebes műsor, amely sajátos forgatókönyve szerint semmiről sem szól, cserébe viszont öl, butít és nyomorba dönt, amint bemutatja, hogy léteznek olyan emberek is az egyáltalán nem vidám barakkban, akik abból élnek jól, hogy semmit sem csinálnak, aztán ezt alaposan megmutatják a rezsim tombolásába belefáradt és belehülyült népeknek. Ettől lesz kerek a világ.
a990686700b14d637928676b0b2157f0
Különös lények jelennek meg olykor az RTL képernyőjén az áldzsungelben. Nem értem, hol vannak ilyenkor a szkeptikusok, akik még a Holdra szállást is kétlik, trükknek tartva az arról látott képeket. Ilyen megfontolással ezt az egész cirkuszt lehetne sugározni a Kunigunda utcából, vagy mégsem. Az más alakulat, amely a szellemi toprongy egy sokkal veszélyesebb fajtáját műveli, és az MTV nevet kapta a keresztségben. Míg az RTL abból csinál pénzt, hogy teli van az ország hülyékkel, a királyi médium ezek előállításán buzgólkodik heves szorgalommal, és ez utóbbi mégis csak veszélyesebb. Az MTV a mi pénzünkön mutat be hamis világot, amelyet igaznak állít be, a kereskedelmi meg csak a kapott alapanyagból dolgozik, és a piacról él, ez meg olyan, amilyen.

Az RTL már rég lement kutyába, és ezt nem is igyekszik palástolni, a köztévé ezzel szemben ugyanúgy hamisít, hazudik, amikor rózsaszínűre festi, ami amúgy fekete, és illatosnak mutatja a szart. Mindehhez az eltelt időben már hozzászoktunk, mindenki a maga szűrőjén keresztül értelmezi az elébe állított álságot és giccset. Van, aki lemondóan legyint, az egyharmados kétharmad meg bizonyosan elismerően csettintve csügg a királyi híreken, és jó neki, nagyon. Viszont ezidáig olyan még nem történt, mint szombaton.
mtv
A kézivezérelt közhíradó egyik friss nímandja, Németh Balázs kifakadt, hogy az internet világa, egyes honlapok nem kellőképpen pozitívak, és nem zengik teli torokból a narancsvilág dicséretét, elhallgatják úgymond a jobban teljesítő ország világot alázó eredményeit. Ezt bírta mondani: „Talán az mutatja a legjobban, hogy megint kifejezetten jó hír érkezett a magyar gazdaságról, hogy több internetes oldal elhallgatta vagy megpróbálja elhallgatni a Moody’s döntését. Ezek azok a kritikus hírportálok, amelyek máskor mindenről hosszan beszámolnak, ami szerintük Magyarországnak vagy a magyar embereknek rossz. De most nem volt könnyű hetük, sok mindent kellett ugyanis elhallgatniuk.”

Mindezt saját kútfőből, megvilágosodva mintegy mondta a kamerába az állítólagos hírolvasó, főnökei pedig nem rúgtak a valagába, hanem vállveregetve magyarázták, hogy ez a tutulás az elmúlt hét eseményeinek összefoglalása volt, azaz értelmezésük szerint hír. Nekik legyen mondva, ha így hazudják, igazából meglepődni nincs min. És mégis a hülye celebek járnak jobban. Két nőnemű előember a dzsungelből már készen áll arra, hogy pénzt facsarjon akkor is, amikor nem a képernyőn mutogatják a valagát. Készek letámadni a vendéglátást, ilyképpen: Extra akciósan juthatnak a szórakozóhelyek a legmenőbb celebekhez, ezt ígéri egy műsorszervező. Az ajánlat szerint most Baukó Éva és Aleska Diamond viszik a prímet a népszerűségi listán, akik az RTL Klub túlélő show-ja után mindent vállalnak, közönségtalálkozót, élménybeszámolót, közös fotózást, dedikálást és sztár-bárpultozást. Mindehhez szuper kedvezménnyel juthatnak hozzá a magukra valamit adó klubok, hiszen kilencvenezer forint/celeb darabáron megkaphatják a csomagot. Ehhez még hozzájön az útiköltségük díja is, ami száz forint kilométerenként, de a bónusz sem marad el, ajándékba jár a személyes video-meghívó is.
buddha_33
Kétség nem fér ahhoz, hogy a kellőképpen demens, amúgy sem a katedráról induló népek – akik amúgy a ’zemberek egy másik értelmezés szerint – vevők lesznek erre az új cirkuszra is, azaz, jól tartják a prostit és az alkoholistát, legalábbis egy ideig. A szellemileg kurválkodók azonban nem lesznek ilyen szerencsések. A rezsim dőltével egyenes úton hullnak a semmibe, csak valami halvány, derengő és kellemetlen emlék marad utánuk, meg a rossz szájíz azzal a tragédiával, hogy még a Nirvána kegyelme sem adatik meg nekik. A vezér jóvoltából a buddhizmus ugyanis nem játszik ezen a vidéken, de legyen ez az ő bajuk.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum