Nagy eltűnések

Jót röhögtem két hír címén, amely az egyik hírkereső oldalon állt szinte egymás mellett. Az egyik szerint „Orbán Viktor Svájcban pihen”, aztán szinte mellette: „Önként hazatér a Svájcba menekült romák többsége”. Na most, mindenki gusztusa szerint gondol, amit akar. De a legérdekesebb nem is ez a Svájc, hanem az időzítés. Hogy mindig akkor van gusztusa egy kis wellnessre, amikor gyújtogatják a házat.
tuntetes2_mti-660x440
Ilyenkor a másodvonal tartja a frontot – ha már háború ugye -, most éppen Németh Szilárd „rezsibiztoskormánybiztos”, aki amellett, hogy hülye, még bunkó is, neki a több tízezer felháborodott magyar ember csak „ezek”, kijelentette ugyanis, hogy ezek majd úgyis eltűnnek az utcákról, ilyen nemes, veretes egyszerűséggel. Persze mit is várhatnánk, hiszen a kádári mantra fideszes használatban az ellenkezőjére fordult, s míg a nagy sakkmester azt mondta, hogy: aki nincs ellenünk, az velünk van, most épp ott tartunk a nagy nemzeti együttműködésben, hogy aki nincs velünk, az ellenünk van. Így megy ez.

Ebbe a sodorba tartozik Navracsics Tibor, aki most épp Brüsszelben izzad, viszont tanult a főnökétől. Orbán – mint az közkeletű – amióta Gyurcsány az emlékezetes tévévitában föltörölte vele a padlót, szóba nem áll senki olyan emberrel, újságíróval meg pláne, aki netán valami érdemlegeset kérdezne tőle. Az ő terepe az a pódium, ahol szemben és alant klakőrök leledzenek. Még egy áhított amerikai utat is lemondott, mert a programban az szerepelt, hogy ott netán egyetemisták kérdéseket tehetnek fel neki. A seggéből kirángatott Navracsics ezt a luxust nem engedheti meg magának, inkább hallgat. Az Egyenes beszédben, amikor harmadjára kapott kérdést a netadóról és az éppen folyó tüntetésről, magában imát rebegve csak annyit volt képes kibökni: nem lehetne másról beszélni?
gb-500x237
Orbán aztán, ahogy Svájcból önként hazatér, felderült kedvvel és elmével ül majd be a Kossuth Rádió stúdiójába, ahol a szervilis bértollnok nem fogja megzavarni abban, hogy előadja hagymázas álmait. Tisztára, mint Szombathelyen, ahol Puskás Tivadar sem volt hajlandó kiállni semmilyen vitára, viszont a városi tévé kamerái előtt heti rendszerességgel, senkitől sem zavartatva adhatja elő joviális böcsületességeit, a háttérben meg folyik a város ellenére való mutyi. Minden valahol a színfalak mögött dől el, ahogyan Schmitt Pál is levlapon lett kinevezve, a vezéri döntésre már csak rá kellett bólintani a meggyalázott Parlamentben.

Ez egy ilyen ország. Előttünk ugrálnak a koboldok, nyaralások közben meg eldöntik a sorsunkat. Mint ahogyan a NAV elnöke, meg a fél vezérkar is köddé vált már jóideje, amióta az USA éjjeli edényt borított. Nyaralnak, szól a szűkszavú közlemény, amely a hollétüket firtató kérdésre született, ennyit kipréselt magából a népnyúzó szerv sajtós részlege, miközben nem cáfolták, hogy Vida Ildikót is kitiltották volna a mostanában ellenséges országból. E kitiltás oka és indoka pedig éppen az volna, hogy a nagyasszony tán érintett az ebben az országban időnként el-eltűnő manusok hirtelen és lenyűgöző gazdagodásában.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum