Narancs mögött helikopter

Tíz éves lehettem talán, amikor anyám a telepi konvektorra rakta a narancshéjat, hogy jó szagokat hozzon bele a lakásba. Sikerült neki, de azóta sem éreztem azt az illatot. Most ugyanaz van. Negyven év eltelt, és magam mintha szinte ott volnék, csak pár utcával keletebbre, de ugyanaz a ház, a lakók is hasonlatosak, minden körbeforog, a szipirtyók mindenütt ugyanazok. A létet kéne látni, de nem megy, hiszen a Fidesz-től nem látni az országot mostanság, és ez bajnak mutatkozik.
Nagy_Imre_ujratemetes_Kerenyi_Imre_alaptorveny_alkotmany_kep_festmeny_Galambos_Tamas_Kameleon_Aranykor_Dans_Macabre
Tán éppen azért, mert a választásra jogosultak negyedének támogatásával mondja azt a mufti, hogy mindenki érte szarik, holott egyáltalán nem. Viszont mindegy is, beszoptuk, ez van, ám nem kéne lehajtott fejűnek lenni. Nézni köllene ki a lukból, és észrevenni, hogyan vezetnek minket meg, de nagyon. Osztják az EU-s pénzeket mint saját vagyont, és emiatt jobban teljesítünk, okádják. Nem van ez így jól. Most direkt vagyok hülye, mert annak tartanak, és lehajtom a fejem. Hírem azonban van.

Tárgyalni sem hajlandó a parlamenti többség az élelmiszerek áfájának csökkentéséről. A kormánypárti képviselők némák maradtak a rövid vitában, nem indokoltak, csak egységesen leszavazták a valaha még általuk is támogatott ötletet. A vége az lett, hogy nem vette tárgysorozatba az országgyűlés hétfőn délután a törvényjavaslatot, amely jelentősen csökkentette volna az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját. A szavazáson összesen százhét kormánypárti képviselő nyomta meg a nem gombot, míg negyvenöt ellenzéki voksolt igennel, így a parlament nem is tárgyal majd az áfa-csökkentésről.
00114205
Az ellenzék az áfatörvény módosítását javasolta, azt szeretné, hogy a jelenlegi huszonhét százalékról csökkenjen öt százalékra az alapvető élelmiszerek (tej, kenyér, sertés-, csirke- és pulykahús, tojás, édesvízi halak, illetve a Magyarországon is termő zöldség- és gyümölcsfélék) áfája. Az indoklás szerint ez a szociális szempontok mellett segítene visszaszorítani az áfa-csalásokat, és segítené a hazai termelőket is. A költségvetési bizottság szeptember közepén utasította el a javaslat tárgysorozatba vételét, vagyis úgy döntött, hogy tárgyalni sem kíván róla. Az MSZP frakció a plenáris ülés elé vitte az ügyet, ilyenkor egy rövid vitára is lehetőség van, mielőtt szavaznának a tárgysorozatba vételről. A hétfői vitában valamennyi ellenzéki párt támogatta az ötletet, a kormánypárti képviselők viszont egy szót sem szóltak.

Az élelmiszerek áfájának csökkentése régóta napirenden van, ellenzékben a Fidesz és a KDNP is követelte. 2009 februárjában, a Gyurcsány-kormány utolsó heteiben például Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője, mai miniszterelnök-helyettes követelte, hogy „az alapvető létfenntartáshoz szükséges” árucikkek áfáját csökkentsék öt százalékra. Azt a kérdést szegezte a kormányfőnek, hogy helyes-e, ha „a kaviár, a helikopter, az uszoda, a jacht azonos áfakulcs alá esik, mint a tej, a kenyér, a szalonna és az étkezési zsír?”

A 2010-es kormányváltás után is előjött időről időre a az áfa-csökkentés kérdése, de előterjesztés soha nem lett belőle, a kormány pedig mindig kitért az ezt firtató kérdések elől. A nem hivatalos magyarázat szerint a költségvetésből hiányozna a kieső bevétel, illetve az áfa-csökkentés nem lenne valódi segítség, mert a kereskedők lenyelnék az árkülönbözetet. Itt vagyunk, hölgyeim és uraim, kedves barátaim, négy év vár ránk, meg a mélyhűtő. Rezsiparizer.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum